Ο Σαμαράς μεταξύ πολιτικού ντόμινο και εσωκομματικού ναρκοπεδίου

Από τη μια πλευρά οι αντικειμενικοί στόχοι που θέτει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμοι επειδή ο μηχανισμός λειτουργεί με αγκυλώσεις τις οποίες προκαλούν οι εσωτερικές αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ο νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα που προεδρεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, εγκυμονεί τον κίνδυνο του «πολιτικού ντόμινο» που θα πλήξει τη ΝΔ.

Ας δούμε την κατάσταση επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα δεδομένα που υπάρχουν και προβληματίζουν τόσο τον πρωθυπουργό όσο και το επιτελείο του.

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν τη δυσφορία, την απογοήτευση και την έλλειψη ψυχικού αποθέματος στην παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας να υποστεί νέα μέτρα ή να εξακολουθήσει να συναινεί σε μια πολιτική που φαίνεται πως δεν οδηγεί πουθενά. Τα μηνύματα αυτά γίνονται σαφέστερα αν δει κανείς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή ή ακόμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και στο ΠΑΣΟΚ!

Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να επικεντρωθούν όλοι σε τρεις συγκεκριμένους στόχους. Ο πρωθυπουργός θέλει:

α) Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την «τρόικα», η οποία θα θεωρηθεί επιτυχής αν επιτευχθούν ελαφρύνσεις από το πρόγραμμα.

β) Αποχώρηση του ΔΝΤ, οριστικά, από την Ελλάδα.

γ) Συμφωνία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ώστε να καθοριστεί ένας «οδικός χάρτης» με σημεία που θα οδηγούν στη βήμα προς βήμα έξοδο από την κρίση. Αυτός ο «οδικός χάρτης» πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ειδική μέριμνα για να ανοίξουν νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός επιμένει πως πρέπει να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα ώστε να διορθωθεί το εγκληματικό «λάθος» με τον ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αποκατασταθούν οι αδικίες από την αύξηση του ΦΠΑ, να ρυθμιστούν περισσότερες δόσεις για οφειλές σε Ταμεία, αλλά και να κλείσει ο κύκλος απολύσεων στο Δημόσιο.

Στην κόντρα οι «γαλάζιοι» βουλευτές

Στην ΚΟ της ΝΔ σχολιάζουν πάντως πως το πνεύμα του πρωθυπουργού είναι πρόθυμο, η δε σαρξ του υπουργικού συμβουλίου, όμως, ασθενής. Ήδη ακούγονται πολλές γκρίνιες για την τακτική και τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τις ζυμώσεις με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που απαρτίζουν την επιτροπή ελέγχου κυβερνητικού έργου υπό τον Χρήστο Πρωτόπαπα, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις.

Ταυτόχρονα, «γαλάζιο» στέλεχος που τηρεί πλέον αποστάσεις ασφαλείας από τις επιλογές του Μαξίμου μας έλεγε: «Πολύ καλά έκανε ο Σαμαράς και έθεσε αυτούς τους στόχους και πολύ καλά έκανε το γραφείο Τύπου του Μαξίμου να διαρρεύσει αυτές τις πληροφορίες σε εσάς τους δημοσιογράφους. Από εσάς μέχρι την κοινωνία υπάρχει κενό που θα έπρεπε να καλύψει ο Χαρδούβελης». Για πολλούς βουλευτές της ΝΔ (ειδικά της επαρχίας) η μόνιμη φαγωμάρα Σαμαρικών – Καραμανλικών – Μητσοτακικών και άλλων ομάδων που έχουν συγκροτηθεί εξελίσσεται σε καρκίνωμα. «Επιτροπή βουλευτών της ΝΔ θα έπρεπε να πάει στο γραφείο του Χαρδούβελη, όπως μπούκαρε με ύφος επιθεωρητή ο Πρωτόπαπας, και να του ζητήσει ενημέρωση για το παραγωγικό μοντέλο που προτείνει ώστε να μην πηγαίνουμε στις επαρχίες μας και μας λένε ”χαρατζήδες” του ντοβλετιού που έστησαν Μέρκελ και Σόιμπλε», σχολιάζει ο βουλευτής. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι βουλευτές εκτιμούν ότι όχι μόνο οι στόχοι του κ. Σαμαρά θα πέσουν στο κενό, αλλά και πολλοί από εκείνους δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν το κύμα φυγής προς τα (άκρα) δεξιά και τα (ροζ) κεντροαριστερά.Το θέμα παίρνει κι ευρύτερες διαστάσεις αν σκεφτεί κανείς πως όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα υπάρχουν φωνές που θα αμφισβητούν τον πρωθυπουργό ή θα θέλουν να διαμορφώσουν συνθήκες για τη διαδοχή του.

Ήδη, σε «γαλάζια» πηγαδάκια της Θεσσαλονίκης, εκτιμούν πως από τη «νέα γενιά δελφίνων» θα εξαρτηθούν οι εύθραυστες ισορροπίες στη ΝΔ.

Οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης θέλουν ρόλο, χώρο, χρόνο και λόγο επενδύοντας στη μετά Σαμαρά εποχή. Ίσως ευσταθεί αυτή η εκτίμηση, αν εξακολουθήσει ο Κώστας Καραμανλής να παραμένει αμέτοχος και ουδέτερος, εφόσον φεύγει από το κάδρο (έστω και προσωρινά) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά κι επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρεί να στήσει δικό της μηχανισμό που θα υποστηρίζει τον γιο της σε μια νέα γενιά δελφίνων. Σε καμία περίπτωση ωστόσο το μέλλον της παράταξης δεν προδιαγράφεται ρόδινο.

Ο κίνδυνος «ντόμινο» λόγω ΠΑΣΟΚ

Πέρα από τα εσωκομματικά, στη ΝΔ υπάρχει κι ένας δύστροπος κυβερνητικός συνεταίρος. Οι τριτοκοσμικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τους εορτασμούς των 40 ετών από την ίδρυσή του, ενισχύουν το φόβο του ντόμινο.

Εκτός από το αίσθημα της πολιτικής βουλιμίας που χαρακτηρίζει τον αντιπρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών και κομματάρχη κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η συμπεριφορά του μαρτυρά πως δεν υπολογίζει τη σταθερότητα στην κυβέρνηση αλλά την κυριαρχία του στο κόμμα.

Η συνεχιζόμενη προσωπική βεντέτα που έχει ανοίξει με τον Γιώργο Παπανδρέου επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε, όταν μια ομάδα γκριζομάλληδων κλακαδόρων (πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και πρώην συνδικαλιστών) ούρλιαζε στο Ζάππειο το σύνθημα: «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά». Αυτό ήταν το πρώτο σοκ, το οποίο προκάλεσε έντονες εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ.

Ρόλο σάκου του μποξ έπαιξε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος που βρέθηκε στο σκηνικό κι έκανε πώς δεν καταλάβαινε τι φώναζαν οι θερμοκέφαλοι, για να μην προκαλέσει την αντίδραση Βενιζέλου.

Το τι άκουσε από στελέχη του κόμματος, όμως, δεν λέγεται.

Ακολούθησε η ψυχρολουσία από την εμφάνιση του Κώστα Σημίτη στην κεντρική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη.

Οι αιχμές και τα υπονοούμενα εναντίον της ΝΔ αλλά και το «προεδρικό» ύφος του προκάλεσε τις ισχυρές αντιδράσεις στελεχών, ειδικά του «καραμανλικού στρατοπέδου».

Και δεν ήταν οι γραφικοί που γράφουν ό,τι τους κατέβει στο Facebook, αλλά βουλευτές που έστειλαν ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα στη Συγγρού. «Αν δεν απαντήσετε σε όσα ειπώθηκαν για τη διακυβέρνηση 2004 – 2009, θα απαντήσουμε εμείς κι έχουμε τον τρόπο», είπαν.

Λίγο πριν δει τη Μέρκελ

Το δεύτερο σοκ ήρθε το πρωί της Πέμπτης με το δημοσίευμα της «Frankfurter Rundschau», λίγο πριν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντηθούν ανεπισήμως με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Η γερμανική εφημερίδα έγραψε: «Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 3%. Το άλλοτε ισχυρότατο λαϊκό κόμμα έχει μετατραπεί σε ένα μαραμένο λουλουδάκι». Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «το γεγονός αυτό ανησυχεί και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Όχι μόνο πολλοί ψηφοφόροι αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στράφηκαν στο αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Εάν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ θα πέσει και η κυβέρνηση Σαμαρά».

Το θέμα είναι πως αν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, με αυτήν την αβεβαιότητα που καλλιεργείται στην κυβέρνηση από τη δύστροπη συμπεριφορά των στελεχών του στην κυβέρνηση, αλλά και η εσωκομματική ρευστότητα στη ΝΔ, την απειλεί με διάλυση.

Τρεις εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται πως η παράταξη χρειάζεται έναν ηγέτη με σθένος όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος δεν υπολόγιζε ούτε το προσωπικό, ούτε το πολιτικό κόστος απέναντι στο καλό της κεντροδεξιάς παράταξης.


Σχολιάστε εδώ