Με την αγωνία του ΠΑΣΟΚ ζουν στη ΝΔ!

Αν και δεν το ομολογούν ευθέως, παράγοντες του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η «σύγκρουση κορυφής» στο ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική και κατ’ επέκταση την πολιτική σταθερότητα. Το… φάντασμα των πρόωρων εκλογών έχει αρχίσει να πλανάται πάνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Αν διασπαστούν και φύγουν κάποιοι βουλευτές η κυβέρνηση θα βρεθεί στον αέρα», σημειώνουν, διότι -όπως τονίζουν- «θα είναι παράδοξο και μάλλον απίθανο να έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και να συνεχίζουν να στηρίζουν μια κυβέρνηση όπου μετέχει το ΠΑΣΟΚ».

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσοι βουλευτές -από τους 28 που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ- θα ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου στο… νέο ξεκίνημά του! Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την άποψη ότι ο τελευταίος δεν θα «τολμήσει» να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και να χρεωθεί την πολιτική κρίση που θα πυροδοτήσει. Αντίθετα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον θεωρούν «ικανό για όλα», ότι διακατέχεται από μεγάλη εμπάθεια και ότι θέλει «να πάρει τη ρεβάνς από τον Βενιζέλο, αλλά και από τον Σαμαρά».

Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος προχωράει στην ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, άρα και στην… κατάργηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Παπανδρέου μιλάει πλέον για την ανάγκη να γίνει ένα νέο ξεκίνημα με προοδευτική κατεύθυνση. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που τον θέλουν αποφασισμένο να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Ακόμη κι αν δικαιωθούν οι… αισιόδοξοι και δεν απειληθεί άμεσα η κυβερνητική σταθερότητα, υπάρχει μπροστά το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να χάσει ούτε έναν από τους 155 βουλευτές που σήμερα συγκροτούν την πλειοψηφία. Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ διασπαστεί, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία οι βουλευτές που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα κι έχουν διαχωρίσει την τύχη τους από αυτή του κ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα πάντως με τις ως τώρα εκτιμήσεις, οι βουλευτές που ενδεχομένως θα ακολουθούσαν τον Γ. Παπανδρέου δεν υπερβαίνουν τους πέντε (αν και άλλοι τους ανεβάζουν στους 10) και σ’ αυτούς ορισμένοι υπολογίζουν τους Φ. Σαχινίδη, Ν. Σηφουνάκη, Θ. Μωραϊτη κ.ά.


Σχολιάστε εδώ