…με αφορμή το ραντεβού Σαμαρά-Ερντογάν

Έτσι, σε τεταμένη ατμόσφαιρα αναμενόταν η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της επίσκεψης του τελευταίου στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο τούρκος Πρόεδρος απέδωσε ευθύνες στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση για τη στασιμότητα στην «επίλυση» του Κυπριακού.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε Πέμπτη και Παρασκευή στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης απορρίπτονται οι αιτιάσεις της Τουρκίας ενώ εκτιμάται ότι πίσω από τις δηλώσεις αυτές κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες του Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση της γείτονος.

Όπως δήλωσε η κύπρια ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η καλύτερη λύση για το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου, δεν είναι να γίνουν επενδύσεις από την κατοχική Τουρκία ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, αλλά να ασκηθούν πιέσεις στην υπό ένταξη χώρα, για συνολική διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος και απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή.

Προς τούτο, η ευρωβουλευτής, απευθυνόμενη στον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση, τον Στέφαν Φούλε, τόνισε πως η άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για τερματισμό της κατοχής από δικής του πλευράς θα είναι η καλύτερη επένδυση για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.


Σχολιάστε εδώ