Θα διαπραγματευθούμε, δεν θα εκλιπαρήσουμε!

Αυτή θα είναι η θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ελληνικός λαός στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μας εμπιστευθεί τις τύχες της χώρας μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια τετ-α-τετ συνομιλία που είχαμε στο γραφείο του στη Βουλή με το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, επικεφαλής της κατάρτισης του οικονομικού προγράμματος του κόμματος και αντιπροέδρου της Βουλής.

Θα πάμε να διαπραγματευθούμε, όχι να εκλιπαρήσουμε. Θα θέσουμε τις θέσεις μας και θα απαιτήσουμε ρύθμιση του χρέους, όπως είχε γίνει το 1953 με το χρέος της Γερμανίας. Θα επιδιώξουμε μια προγραμματική συμφωνία στη βάση του διαλόγου. Αυτή είναι η ξεκάθαρη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως μας τόνισε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος πρόσθεσε με έμφαση ότι θα γίνει πλήρης έλεγχος για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος.

Ο κ. Δραγασάκης πιστεύει ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο που οδηγεί στην κατάρρευση και να την κάνει να αλλάξει ρότα κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Το οικονομικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Και το ερχόμενο Σάββατο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τους άξονές του και τις μεγάλες τομές, που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση των δυσβάστακτων βαρών που έχουν επιβληθεί στους φορολογουμένους.

Εκ των προτέρων προσπαθεί η κυβέρνηση να αμφισβητήσει τις εξαγγελίες του Τσίπρα

ΕΝ αναμονή των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενώ η αγωνία είναι έκδηλη στις κινήσεις και τις αναφορές παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όσο περισσότερες και μεγαλύτερες κατηγορίες πολιτών. Δεν έχει τίποτα να χάσει, οπότε θα υποσχεθεί «τα πάντα στους πάντες», λένε με αρκετή δόση υπερβολής. Τι ακριβώς φοβούνται στο πρωθυπουργικό επιτελείο; Ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα θα «επισκιάσουν» τις αντίστοιχες που έκανε χθες ο κ. Σαμαράς και να κερδίσει τις εντυπώσεις σε επίπεδο κοινωνίας. Κάτι που, είναι πολύ πιθανό, να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που παγίως διενεργούνται αμέσως μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

Κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δεν πρόκειται να πειστεί και να πιστέψει όσα μεγαλεπήβολα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα άλλο τμήμα της κοινωνίας που αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα θα ακούσει με… ευχαρίστηση τις υποσχέσεις του. Εξαγγελίες όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και των δώρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για εκατομμύρια πολίτες που μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών οργανώνονται προκειμένου να αποδυναμώσουν ή και να ακυρώσουν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Θα εστιάσουν στο κόστος που συνεπάγονται όσα θα υποσχεθεί, αλλά και στο πώς θα καλυφθεί το κενό στα έσοδα που θα προκύψει από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.


Σχολιάστε εδώ