Ελπίζουν ακόμη ότι θα ανακάμψουν

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε συνιστά επί της ουσίας τη πρώτη «θετική είδηση» μετά τις εκλογές του 2012, την πρώτη που ακουμπά το σύνολο των πολιτών. Η έξοδος στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα που προηγήθηκαν δεν κατάφεραν -δεν ήταν δυνατόν άλλωστε- να βελτιώσουν την ψυχολογία τους. Στη κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι μειώσεις των φόρων δεν αρκούν για να κλείσουν «εν μία νυκτί» οι πληγές που άνοιξαν τα τέσσερα χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής που προηγήθηκαν. Αναγνωρίζουν, φυσικά, ότι η προσπάθεια θα είναι μακρά κι επίπονη, αλλά αισιοδοξούν ότι το τελικά αποτελέσματα θα είναι τα προσδοκώμενα.

Ο επόμενος σταθμός στον οδικό χάρτη που έχουν σχεδιάσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» που ξεκίνησαν στο Παρίσι και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο στην Αθήνα. Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα διενεργήσουν τον τελευταίο, με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται αισιοδοξία ότι, παρά τα «αγκάθια» (εργασιακά, Ασφαλιστικό κ.ά.) που υπάρχουν, θα βρεθεί τελικά μια κοινή συνισταμένη και θα υπάρξει συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς πάνω σ’ αυτή θα στοιχειοθετηθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί τερματισμού των Μνημονίων και… κατάργηση της «τρόικας». Αφού, μετά από αυτό, οι έλεγχοι της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχιστούν, αλλά με άλλη μορφή, άλλη συχνότητα και το κυριότερο όχι από την «τρόικα». «Αν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο η χώρα θα αλλάξει οριστικά σελίδα», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προσθέτουν ότι «όσα κόμματα όλα αυτά χρόνια επένδυσαν στο δόγμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης». Παράλληλα επισημαίνουν ότι η οριστική αποχώρηση της «τρόικας» θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, αλλά και γενικότερα των πολιτών, καθώς θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι «η χώρα αλλάζει».

Ορόσημο στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού είναι το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου, όταν σε τετραμερή διάσκεψη στην Ουάσινγκτον θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους. Ακόμη κι αν δεν ληφθούν οριστικές αποφάσεις θα ορισθεί -είναι βέβαιο- ένα χρονοδιάγραμμα με βάση τη λύση που θα προωθηθεί. Σύμμαχο στην υπόθεση αυτή θα έχει η χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επιμένει ότι η απομείωση του χρέους που αποφασίσθηκε προ διετίας δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα κατά οριστικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει την ανάγκη να αποφασιστεί ένα γενναίο «κούρεμα» προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η θέση αυτή του ΔΝΤ προσκρούει ωστόσο στην κατηγορηματική άρνηση των Ευρωπαίων, καθώς αν δοθεί μια τέτοια λύση θα επιβαρυνθούν οι οικονομίες των χωρών τους, γεγονός που θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών τους. Όπως και να ʼχει πάντως, όποια λύση και αν δοθεί (παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων), στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα ανακουφίσει την ελληνική οικονομία καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις δανειακές υποχρεώσεις της.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου το κλίμα θα έχει κατά πολύ αλλάξει στη χώρα», προεξοφλούν κυβερνητικοί παράγοντες. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα διευκολύνει τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά. Άλλη θα είναι η στάση των κομμάτων και των βουλευτών αν στη χώρα επικρατεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια και άλλη αν έχει φύγει η «τρόικα» κι έχει ρυθμιστεί το χρέος, υπογραμμίζουν. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ μόλις πρόσφατα ο Φ. Κουβέλης συνέδεσε τη στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του Κ. Παπούλια.

Γ.Ζ.


Σχολιάστε εδώ