Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η ΕΚΤ αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η πρόβλεψη είναι ότι θα χορηγηθούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως στις τράπεζες του Ευρωζωνικού Νότου 850 δισ. ευρώ. Αρχής γενομένης από τον φετινό Σεπτέμβριο που θα δοθεί η πρώτη δόση της ρευστότητας, συνολικού ύψους 250 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο. Και οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες στη συνέχεια να χορηγήσουν στις επιχειρήσεις ώστε να αρχίσει να κινείται η παραγωγική μηχανή των ευρωπαϊκών χωρών. Η ΕΚΤ θέτει, και πολύ σωστά, δύο αυστηρές προϋποθέσεις για τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι η διαχείριση των χρημάτων αυτών θα τεθεί υπό επιτήρηση. Προφανώς επιτήρηση από την ΕΚΤ, η οποία θα ασκείται μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών, και τούτο για να μην παρουσιαστούν φαινόμενα παράνομης δανειοδότησης και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι η ΕΚΤ ζητάει εγγύηση για τη χορήγηση αυτών των δανείων. Και η εγγύηση αυτή θα είναι από τις τράπεζες και όχι από τους δανειολήπτες. Οι εγγυήσεις των δανειοληπτών θα αφορούν μόνο τις τράπεζες. Η ΕΚΤ θα δεχθεί ως εγγυήσεις είτε κρατικά ομόλογα είτε ομόλογα των τραπεζών. Και καθόσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα του Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και όχι στην αξία που έχουν στη χρηματοπιστωτική αγορά. Επιτέλους η ΕΚΤ αποφάσισε να μιμηθεί την πολιτική που ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) από το 2008 εφαρμόζοντας προγράμματα εφοδιασμού ρευστότητας της αγοράς, κατάφερε γρήγορα η οικονομία των ΗΠΑ να ξεφύγει από την κρίση. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε και στην περίπτωση της ΕΚΤ να πετύχει το πρόγραμμα ρευστότητας τους στόχους του.

2

Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Ολάντ προέβη σε ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και με την κίνηση αυτή έκλεψε την επικαιρότητα των ημερών. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει σαφή κεντροδεξιό προσανατολισμό. Πράγμα που σημαίνει ότι και η Γαλλία τέθηκε στο άρμα της Γερμανίας και θα ακολουθήσει αυστηρά την πολιτική λιτότητας την οποία έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Μέχρι τώρα η Γαλλία είχε πάντα θερμές σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, συμπεριφερόταν όμως ως η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Λάβαινε πολλές φορές αυτοτελώς αποφάσεις για ορισμένα θέματα που αφορούσαν το εσωτερικό της. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν δέχθηκε την κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Τώρα ο Ολάντ με την κίνηση του ανασχηματισμού θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις της γερμανικής ηγεσίας, παρά τις αντιρρήσεις πολλών στελεχών του κόμματός του που διαφωνούν ριζικά με τη δεξιά απόκλιση. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Αργά ή γρήγορα στρίβουν το τιμόνι δεξιά.

3

Γρήγορα η Αφρική προβλέπεται να αποτελέσει τον παράδεισο της κερδοσκοπίας και του ανταγωνισμού των μεγάλων επενδυτών της Δύσης και της Ανατολής. Χωρίς καμιά αμφιβολία, η Αφρική είναι μια «πλούσια ήπειρος, με πτωχούς κατοίκους» που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι δυνάμεις της Δύσης είχαν κατακτήσει την Αφρική, την είχαν μετατρέψει σε αποικία τους και εκμεταλλεύονταν κατά τον αισχρότερο τρόπο την παραγωγή της. Πράγματι, η Αφρική έχει πλούσια παραγωγή σε πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, όπως για παράδειγμα ο χαλκός, η εκλεκτής ποιότητας ξυλεία, οι πηγές ενέργειας, τα πλούσια μεταλλεύματά της, μέχρι και πολύτιμες πέτρες (διαμάντια κ.λπ.). Παρά ταύτα, το επίπεδο ζωής των ανθρώπων της ακόμη παραμένει σε πρωτόγονη κατάσταση. Τα ημερομίσθια είναι εξευτελιστικά, δεν υπάρχει υγειονομική περίθαλψη, παιδεία και γενικά κοινωνική πρόνοια. Η Κίνα πρώτη διέγνωσε την παραγωγική δυναμικότητα της ηπείρου αυτής και έκανε ορισμένες επενδύσεις. Και τώρα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και πλούσιοι επενδυτές των ανεπτυγμένων χωρών, πράγμα που θα βελτιώσει και τη ζωή των κατοίκων, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα αποκτήσει μεγαλύτερες παραγωγικές ικανότητες.


Σχολιάστε εδώ