Γράφει… o ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΗΣ

Τι συμβαίνει λοιπόν με τα παιδιά του εμπλεκόμενου στη λίστα Λαγκάρντ πρώην υπουργού; Βλέπουμε πως όλα τους παραμένουν στις θέσεις τους.

• Πήγανε στις προηγούμενες κάλπες με κύριο επικοινωνιακό τους όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα. Τι να το κάνεις όμως όταν η κοινωνία βρισκόταν, λόγω μέτρων και φόρων, στα κάγκελα. Να λοιπόν όμως που, υπό το βάρος της διαφαινόμενης συντριβής τους, ήλθε τώρα και η ώρα της αποκαθήλωσης αυτής της πολιτικής. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Π», στροφή θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός ως προς την ακολουθούμενη πολιτική επίτευξης πλεονασμάτων, ζητώντας αλλαγή της σχετικής ρήτρας που η χώρα μας έχει υπογράψει μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και επικοινωνώντας αυτήν του την επιλογή στη ΔΕΘ. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την ανάγκη χαλάρωσης των ρυθμών επίτευξης πλεονασμάτων καθώς θα πρέπει να υπάρξει διοχέτευση χρημάτων προς τη μεριά των επιχειρήσεων κυρίαρχα για να συντελεστεί η πολυπόθητη ανάπτυξη. Προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, λοιπόν, θα κινηθεί στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς και θα μιλήσει για αλλαγή στρατηγικής αδειάζοντας επί της ουσίας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που είχε αναγορεύσει τα πλεονάσματα σε μείζον μέγεθος, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς γνωστή ήταν η διετής εμμονή του Μαξίμου στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών εκπόνηση σχεδίου διοχέτευσης για το 2015 (οι πόροι θα είναι από το 2014) μέρους του πλεονάσματος σε νέου τύπου αναπτυξιακή τράπεζα την οποία μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης να δημιουργήσει. Γενικότερα πάντως, το νέο σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «ο Στουρνάρας απέθανε, ζήτω ο Στουρνάρας». Και το λέμε αυτό καθώς δομική φαίνεται να είναι η προσπάθεια ανατροπής πολλών πολιτικών του πρώην τσάρου, με τρόπο μάλιστα εμφαντικό καθώς τα περιθώρια της ΝΔ έχουν στενέψει.

• Στον απόηχο των συγκρούσεων της προηγούμενης εβδομάδας στο ΠΑΣΟΚ μαίνεται κι ένας άλλος, πιο υπόγειος πόλεμος για την επόμενη ημέρα του Κινήματος μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της δικομματικής κυβέρνησης. Πληροφορούμαστε λοιπόν πως πολύ κακές είναι οι σχέσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πως δεν χάνει στιγμή ο τελευταίος να τα «χώνει» στον αρκά βουλευτή για μια σειρά από αργοπορίες στις χρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων. Όμως η γκρίνια Χρυσοχοΐδη δεν σταματά εδώ. Ήδη στο στόχαστρό του έχει μπει και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Εκεί η κόντρα έχει πάρει προσωπικά χαρακτηριστικά όχι γιατί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φοβάται κάτι ως προς την εκλογική του περιφέρεια, αλλά κυρίαρχα διότι στο πρόσωπο του Γιάννη Μανιάτη βλέπει έναν ανταγωνιστή για κάτι «πιο πάνω». Κάπως έτσι οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν ως προς τις αρμοδιότητές τους για το έργο στον Φαληρικό Όρμο με αποτέλεσμα και οι δύο να διεκδικούν την πατρότητα του έργου πραγματοποιώντας ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.

• Εξαιρετικά κινητικός είναι το τελευταίο διάστημα ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος κρατάει «αναμμένες τις μηχανές» και πραγματοποιεί συχνές επαφές με πολιτικούς και δημοσιογράφους αλλά και με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς. Ο κ. Προβόπουλος φέρεται να είναι πολύ προβληματισμένος για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική ενώ όλα δείχνουν πως ετοιμάζει το επόμενό του βήμα. Κι αυτό διότι αρνήθηκε να λάβει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος, που του εξασφάλιζε τιμητική αποστρατεία και μια σειρά προνομίων. Όμως αυτός ο τίτλος τον δέσμευε να μη βρει άλλη θέση εντός του επόμενου διαστήματος κι αυτό είναι που ο κ. Προβόπουλος ήθελε να αποφύγει. Ας μην ξεχνάμε πως, διά νόμου, για το επόμενο μόνο έτος, ο κ. Προβόπουλος δεσμεύεται να μην εργαστεί. Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμα και να περάσει στην πολιτική. Κρατήστε αυτό που σας λέμε, καθώς πηγές μας αναφέρουν πως οι επαφές του πρώην διοικητή με τον Κώστα Καραμανλή είναι συχνές.

• Κινητικότητα υπάρχει με τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που τώρα μεταφέρθηκαν στη Eurobank. Εξέγερση μας μυρίζει προς αυτή τη μεριά.

• Κι άλλες δεσμεύσεις λογαριασμών πολιτικών προσώπων έρχονται λόγω χρεών των φορέων, ιδρυμάτων ή κομμάτων κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με διασταυρωμένες πηγές, ανάλογη θα είναι η παρέμβαση των αρχών σε δύο πρώην γενικούς διευθυντές κομμάτων (ο ένας από τη ΝΔ ο άλλος από το ΠΑΣΟΚ) ενώ εξετάζεται και η περίπτωση του προέδρου μεγάλου επίσης πολιτικού ινστιτούτου. Οι όλες ενέργειες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση Μόσιαλου ήδη έχουν κινητοποιήσει τα κόμματα αλλά και το ΙΣΤΑΜΕ καθώς ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος και για άσκηση διώξεων σε πολύ περισσότερους. Την ίδια στιγμή που τα παραπάνω βρίσκονται σε εξέλιξη, μαθαίνουμε πως από τις Βρυξέλλες θα ζητηθεί να ελεγχθούν όλες οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τέτοιου είδους think tanks αλλά και προς πολιτικά κόμματα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Οργανισμός κατά της Απάτης OLAF γεγονός που δείχνει πως στην ΕΕ θεωρούν ότι ήλθε η ώρα των μεγάλων μαχαιριών για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

• Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σε φορέα του ελληνικού αθλητισμού. Πολύ περίεργα πράγματα αναφορικά με τους διαγωνισμούς του, που περιέχουν στις προκηρύξεις φωτογραφικές καταστάσεις σε αγωνίσματα μαραθωνίων. Θα επανέλθουμε στο θέμα καθώς μαθαίνουμε πως έρχονται καρατομήσεις.


Σχολιάστε εδώ