Αν έχει τους 180, θα φέρει πιο νωρίς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο σημερινός Πρόεδρος θα αποχωρήσει νωρίτερα από το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.

Ανάλογη εκτίμηση ως προς τα σχέδια του πρωθυπουργού διατυπώνουν και παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας με μακρά θητεία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αιτιολογώντας την απόφασή του για επίσπευση των διαδικασιών θα επικαλεστεί την ανάγκη να τερματιστεί η εκκρεμότητα που προκαλεί εντάσεις και συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ότι, η υπόθεση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, ούτως ώστε η κυβέρνηση να μπορεί απερίσπαστη να αφοσιωθεί στην προώθηση των αναγκαίων πολιτικών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αντιδράσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού πρωταρχικός του στόχος είναι η πρόκληση εθνικών εκλογών με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσφατα μάλιστα, από την Κουμουνδούρου, είχαν «προκαλέσει» τον κ. Σαμαρά, αν είναι βέβαιος για τους 180, να ορίσει «εδώ και τώρα» την ψηφοφορία. Παρότι επισήμως το θέμα του Προέδρου παρουσιάζει μια σχετική ύφεση, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι επαφές, οι συναντήσεις και οι διεργασίες. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια προσέγγισης βουλευτών που κινούνται είτε στο χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων είτε… γενικώς των ανεξάρτητων. Δεν πρέπει να αναμένει κανείς άμεσα αποτελέσματα, καθώς αρκετοί από όσους προσηλυτιστούν δεν πρόκειται να τοποθετηθούν δημόσια, αλλά θα περιμένουν να… εκφραστούν στην κρίσιμη ψηφοφορία. Κι αυτό για να μην γίνουν αποδέκτες πιέσεων ή στόχοι επικρίσεων ή ακόμη και επιθέσεων. Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση, εξαρτώντας ωστόσο την τελική απόφασή του από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί τη δεδομένη χρονική περίοδο. Η… ασάφεια των προθέσεών του πυροδοτεί τον εκνευρισμό βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ που του ζητούν είτε να ξεκαθαρίσει τη στάση του είτε να μη γίνει «δεκανίκι» των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου. Στα… αζήτητα έμεινε η πρόταση του Π. Παναγιωτόπουλου για τον Ν. Κωνσταντόπουλο καθόσον δεν υπήρξε από καμιά πλευρά σοβαρή αντίδραση.

Θα ψηφίσει

Το αρνητικό σενάριο που δεν θέλουν καν να συζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μη συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών, ούτε άμεσα ούτε καν τον προσεχή Φεβρουάριο και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση γνωρίζουν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί στο δίλημμα να ψηφίσει ή όχι Πρόεδρο Δημοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σαμαράς θα απαντήσει θετικά ούτως ώστε η χώρα να μην μπει στην περιπέτεια των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι για το οποίο σήμερα καταγγέλλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε χαρακτηριστικά.


Μη μας θεωρείτε δεδομένους

– Διαμηνύουν βουλευτές της ΝΔ στο Μαξίμου

Αποδέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τους είκοσι έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να τους θεωρούν δεδομένους για την προεδρική εκλογή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα. Όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι απολύσεις. Ακόμη κι αν οι εν λόγω βουλευτές δεν προτίθενται να κάνουν πράξη την «απειλή» τους, με τα μηνύματά τους συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.


Σχολιάστε εδώ