Ανοιχτά μέτωπα…

ΜΕ ανοιχτά όλα τα φλέγοντα ζητήματα (δημοσιονομικό, Ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα δάνεια») ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και «τρόικας» στο Παρίσι. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο τέλος του μήνα, αυτή τη φορά στην Αθήνα, αν κι εφόσον γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Οι επιτελείς της «τρόικας» υποστηρίζουν ότι το 2015 το δημοσιονομικό κενό θα είναι της τάξης των 2 δισ. και θέτουν θέμα νέων μέτρων, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κενό δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. και θα καλυφθεί με άλλους τρόπους. Στα εργασιακά οι δανειστές επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στην αλλαγή της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη και στα δύο ζητήματα. Διάσταση απόψεων υπάρχει και ως προς το Ασφαλιστικό, αλλά συμφωνήθηκε ότι τα όποια μέτρα θα αποφασισθούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών και τις εκθέσεις για τις επιπτώσεις από την ενοποίηση των Ταμείων. Επιφυλάξεις εκφράζει η «τρόικα» και για τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» κι επιμένει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την Α΄ κατοικία των οικονομικά ασθενέστερων. Η κυβέρνηση θα υποκύψει στις προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών, προεξοφλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν νέα επώδυνα μέτρα.

Ανταγωνισμός

Παρά τις επιδιώξεις της Αθήνας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με το χρέος, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Κι αυτό, αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους της «τρόικας», αλλά και τα stress test των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου οι αποφάσεις να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και με φόντο το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, μακρά περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Με φόντο τη ΔΕΘ οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας έχουν μπει σε έναν «σκληρό ανταγωνισμό» εξαγγελιών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πακέτο φοροελαφρύνσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ήδη την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, ενώ σχεδιάζει να ανακοινώσει και την επαναφορά των δώρων για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

«Εμπαιγμός»

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη χώρα εξελίσσεται το ζήτημα της ανεργίας και θα παραμείνει για τα προσεχή πολλά χρόνια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Κόντρα στις διακηρύξεις της κυβέρνησης, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα κινηθεί πέριξ του 27% και το 2015, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι μέχρι και το 2020 θα είναι άνω του 20%. Στη διάρκεια της (πρώτης) συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι μέχρι το 2020 θα δημιουργηθούν 770.000 νέες θέσεις εργασίας. Ζήτησε μάλιστα από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, Επιμελητήρια κ.ά.) να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Για «εμπαιγμό» των ανέργων έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακυκλώνει την ανεργία και τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου, υπογράμμισε το ΚΚΕ.

Πιο κοντά…

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική ρήξη και τη διάσπαση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά τον διπλό («επεισοδιακό») εορτασμό για την 40ή επέτειο από την ίδρυσή του. Οι αποδοκιμασίες σε βάρος του Β. Βενιζέλου από οπαδούς του Γ. Παπανδρέου φόρτισαν το ήδη τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ευτελείς συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ την αποδοκιμασία του για τα επεισόδια εξέφρασε κι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο τελευταίος καταφέρθηκε και εναντίον του Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το «λεφτά υπάρχουν» ζημίωσαν και το κόμμα και τη χώρα. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις κατηγορίες για τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και υπενθύμισε ότι ξεκίνησε επί αρχηγίας του Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου. Πάντως, στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα, κάτι που ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία για την ίδρυση ενός νέου κόμματος.

Σύννεφα βαριά…

Βαρύ είναι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο, που επιβεβαίωσαν την εμμονή της Άγκυρας στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της για το Κυπριακό. Ο τούρκος Πρόεδρος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της λύσης των δύο κρατών και επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έντονη ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας που χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίκληση εκ μέρους του Τ. Ερντογάν της εμπλοκής της Ελλάδας σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή. Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η Αθήνα που έκανε λόγο για εμμονή της Τουρκίας στη συνήθη επιθετική πολιτική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το συζητάει…

Ύφεση (προσωρινή) στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στην πολιτική επικαιρότητα. Ενώ, ο Φ. Κουβέλης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ του ζητούν να ξεκαθαρίσει «εδώ και τώρα» τις προθέσεις του. Ορισμένοι εξ αυτών του ζητούν να μη δεχθεί να είναι υποψήφιος για το αξίωμα. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος πρότεινε τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε «καταγγείλει» ότι στην εκλογή Προέδρου θα έχουμε «εξαγορές βουλευτών».


Σχολιάστε εδώ