Αδιέξοδο με την «τρόικα»: επιμένουν σε νέα μέτρα!
Το ζήτημα των διαφορετικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού παραμένει και σήμερα, όπως συνέβη και το φθινόπωρο του 2013, το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα». Εξίσου σοβαρό πρόβλημα που έχει επισημανθεί πολλές φορές από αναλυτές, αλλά ακόμη και από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, είναι οι εξωπραγματικά υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα του 2015 και του 2016 (3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα), οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, χωρίς πρόσθετα μέτρα αύξησης φόρων ή περικοπής δαπανών, τα οποία όμως σήμερα, εν όψει εκλογών, έχουν απαγορευτικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Προσπαθώντας να πείσει την «τρόικα» ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι καλύτερη απʼ όσο φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στο Παρίσι τις εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα του 2014, τονίζοντας ότι θα είναι, όπως και το 2013, αρκετά υψηλότερο από το 1,5% του ΑΕΠ, που προβλέπει το Μνημόνιο (σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει το πλεόνασμα να φθάσει στο 1,8% του ΑΕΠ). Αυτό θα αφήσει ένα «περίσσευμα» που μπορεί να αξιοποιηθεί για να βελτιωθεί η εικόνα του 2015, χωρίς νέα μέτρα. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ και θα είναι αναλόγως αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις και το 2015, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αντλήσει περισσότερα έσοδα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, λέει η κυβέρνηση, αν δεχθεί και η «τρόικα» μια μείωση του στόχου για το πλεόνασμα, δεν θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, που σχεδιάζει από καιρό η κυβέρνηση, η σχετική συζήτηση με την «τρόικα» δεν ήταν δύσκολη, στον βαθμό που οι σημαντικότερες ελαφρύνσεις έχουν θετικό πρόσημο για τον προϋπολογισμό, δηλαδή θα αυξήσουν, αντί να μειώσουν, τα φορολογικά έσοδα: Με τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα αυξηθούν οι εισπράξεις, λόγω αύξησης της κατανάλωσης, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση στο μισό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει μη εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα έσοδα 600 εκατ. ευρώ, καθώς η εισφορά επρόκειτο να καταργηθεί από το 2015.
Όμως, οι επιτηρητές της οικονομίας δεν δέχονται τις εκτιμήσεις και προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά. Επιμένουν ότι δεν είναι φρόνιμο να βασισθούν οι προβλέψεις σε αισιόδοξους υπολογισμούς για την ανάπτυξη, τονίζουν ότι το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο θα επιβαρυνθεί σοβαρά από τη δικαστική απόφαση για τους ένστολους και απορρίπτουν κάθε σκέψη για αλλαγές στους στόχους του Μνημονίου για το πλεόνασμα. Έτσι, εμμένουν στους υπολογισμούς τους για δημοσιονομικό κενό ίσο με 1% του ΑΕΠ το 2015 και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, με όσα θα ακούσουν και στην Αθήνα, θα αλλάξουν στάση. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση για νέα μέτρα θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, πολύ ισχυρή και αυτήν τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο, όπως το 2013, για «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.