13η σύνταξη στις ευπαθείς ομάδες θα εξαγγείλει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Οι συσκέψεις είναι πολύωρες για τη συγκεκριμενοποίηση των άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών τάξεων, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες και εκείνους τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μνημονιακές επιταγές που δεν διαφέρουν καθόλου από επιτάξεις.
Το κύριο βάρος της οριστικής διαμόρφωσης των οικονομικών προτάσεων έχει αναλάβει η ομάδα Δραγασάκη, σε συνεργασία με την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Κεντρική Επιτροπή, που αρχικά υπήρχε σκέψη να συνεδριάσει για να εγκρίνει τα οικονομικά σημεία που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, τελικά αποφασίστηκε να μη συνεδριάσει. Προφανώς για να μην προκύψουν διαφωνίες που θα χάλαγαν το κλίμα της παρουσίας του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί ότι πέραν από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που θα ισχύει για όλους τους φορολογουμένους και τις 200.000 ευρώ (υπάρχουν σκέψεις για 300.000 ευρώ) για την πρώτη κατοικία και την προστασία της από πλειστηριασμούς, φαίνεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει:
• σε βασικό κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και
• στη χορήγηση 13ης σύνταξης στις ευπαθείς ομάδες.
Να μην αποφασίζουν οι τράπεζες
Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην έχουν οι τράπεζες την «απόλυτη κυριαρχία και δικαιοδοσία απόφασης αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων».
Το σκεπτικό είναι, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του κόμματος, ότι «δεν μπορούν οι τράπεζες να αποφασίζουν την ταχεία εκκαθάριση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς να θεωρείται απαραίτητο να ληφθεί υπόψη αν οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ή να διατηρούν θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας», γιατί αλλιώς θα «πρόκειται για σχέδιο άλωσης της ιδιωτικής περιουσίας».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου, κοινωνικά ελεγχόμενου, φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους».