Όταν παίζεις τη διπλωματία στα δάχτυλα…

Η Αθήνα άφησε στους «συμμάχους της» το πεδίο ελεύθερο να γεμίσουν το ρωσικό τραπέζι με αγροτικά προϊόντα made in Turkey, όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει και το πρωτοσέλιδο της «Sabah».

Όχι, αν ήμασταν εταιρεία (που δεν είμαστε ούτε καν αυτό), θα ήμασταν οι… «περήφανοι χορηγοί» της οικονομικής αναστήλωσης των Τούρκων!

***

Εμπόρευμα οι μετανάστες…

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Hurriyet», στη Σμύρνη τα καταστήματα έχουν… τροποποιήσει το εμπόρευμά τους, μια και οι πελάτες τους πια είναι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Σωσίβια και παρόμοιος εξοπλισμός (φανταζόμαστε, μπρατσάκια, κουβαδάκια, στρώματα θαλάσσης και άλλα καλοκαιρινά) πωλούνται σε παράνομους μετανάστες από το Ιράκ, τη Σομαλία και τη Συρία…

***

Οι Τούρκοι έχουν σχέδιο, εμείς;

Μετά το Καραβάνι της Αφθονίας, που χρηματοδοτείται από το τουρκικό ΥΠΕΞ, το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού (αλλά, πάλι το ΥΠΕΞ…) ξεκινά ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Τρένο Νέων Εξερευνητών», το οποίο, όπως, σημειώνεται, «αποσκοπεί στη γνωριμία νέων με τις ιστορικές αξίες και τις φυσικές ομορφιές των περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» (για να μην ξεχνιόμαστε για το ποιος κυβερνάει εκείνον τον τόπο…).

Το πρώτο τρένο ξεκίνησε από την Αδριανούπολη με τη συμμετοχή νέων από 19 έως 25 ετών -όλοι άντρες (επαναλαμβάνουμε: για να μην ξεχνιόμαστε για το ποιος κυβερνάει εκείνον τον τόπο…).

Οι νέοι θα ταξιδέψουν σε εννιά χώρες, που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «περιλαμβάνονται στην οθωμανική περιοχή: Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Σκόπια, Κόσσοβο και Ελλάδα».

Αν και στις υπόλοιπες χώρες τα… παιδιά θα επισκεφθούν τις πρωτεύουσες, στην Ελλάδα προτιμήθηκε η Θεσσαλονίκη. Γιατί, άραγε;

***

Άλλο πρόγραμμα…

Και μπορεί οι Έλληνες να συνεχίζουμε τις καλοκαιρινές διακοπές σαν να μην τρέχει τίποτα, οι Τούρκοι ωστόσο, που δεν ξέρουν από «καταγάλανα νερά, φεγγάρια του Αυγούστου και… πώς να χάσετε τα κιλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές», ετοιμάζουν ένα ακόμα πρόγραμμα που θα εκπονηθεί στη Ρόδο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Γέφυρες Νεολαίας», «με θεματικές γύρω από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές, από 16 έως 22 ετών, που διαμένουν στο εξωτερικό και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δεσμών με την Τουρκία, στην επιτόπια γνωριμία με τη δική τους κουλτούρα και στη διασφάλιση της γνωριμίας με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Τουρκίας»…

***

Το σεντόνι… κασκόλ

Στη Θράκη ο χρόνος κυλά αργά και σίγουρα βασανιστικά για τους κατοίκους της, και τους μουσουλμάνους, εν προκειμένω, αλλά και τους χριστιανούς.

Δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας αναφέρει ότι το έθιμο του σεντονιού στους γάμους των μουσουλμάνων καλά κρατεί και λίγο έλειψε τα… ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία να τινάξουν στον αέρα έναν τέτοιο γάμο σε χωριό της Ροδόπης…

Στο παρελθόν, επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλά τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί, με τους συγγενείς και φίλους να περιμένουν έξω από τη νυφική παστάδα τη.. διακόρευση της νύφης, που πολλές φορές αυτή δεν επέρχεται εξαιτίας του άγχους των νιόπαντρων (εμ, δεν είναι κι εύκολο να εκτελέσεις τα… γαμήλια καθήκοντά σου, έχοντας την αναπνοή των γονιών και των πεθερών στην πλάτη σου).

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να γελούν με αυτή την ιστορία, ωστόσο καλό είναι να σκεφτούμε πόσο χρήμα απαιτείται για να είσαι καθʼ όλα εντάξει εκείνη τη μέρα. Διότι εκτός από τα νυφικά και τα γαμπριάτικα, τις βέρες και το γλέντι, απαιτούνται και μυστικά κονδύλια…

Για ποιο λόγο; Γιατί οι παρθενορραφές, όπως και η… τόνωση των γαμπρών, κοστίζουν, κι ενίοτε ακριβά…


Σχολιάστε εδώ