Ψήφο εμπιστοσύνης με 180 θα ζητήσει ο Σαμαράς

Στήνουν παγίδες στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να οδηγήσουν τον Αλ. Τσίπρα σε αδιέξοδο και στη συνέχεια σε επαναληπτικές εκλογές με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σχέδια για τα οποία έχουν πλήρη γνώση στην Κουμουνδούρου και προετοιμάζονται να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι -πέραν του να παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης- να «στριμώξουν» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ή στη… χειρότερη περίπτωση να τον εκθέσουν έναντι του ελληνικού λαού. Με τη… συνήθη θεωρία ότι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας προτάσσει τις κομματικές επιδιώξεις.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς, σε περίπτωση που γίνει αποδέκτης αρνητικών μηνυμάτων από τους Ευρωπαίους στο ζήτημα του χρέους, προτίθεται να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Σε πρώτη φάση θα προσέλθει στη Βουλή κι αφού ενημερώσει για τις εξελίξεις, θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» με ισχυρή πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ενισχυμένος πολιτικά. Στο πλαίσιο αυτό θα καλέσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει ενεργά στη διαπραγματευτική ομάδα, στη λογική της εθνικής προσπάθειας ακόμη και με αλλαγή του αρχικού στόχου -την απομείωση απλώς του χρέους- προκειμένου να πάει στη λογική της διαγραφής που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι μια τέτοια πρόσκληση θα βρει ανταπόκριση από την Κουμουνδούρου, ωστόσο θα έχουν την ευκαιρία να καταγγείλουν τον Αλ. Τσίπρα ότι αρνείται να συμβάλλει σε μια εθνική προσπάθεια. Θα τον κατηγορήσουν παράλληλα ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η κατάληψη της εξουσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επόμενο βήμα του κ. Σαμαρά είναι το εξής: Εφόσον δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από 180 βουλευτές, θα καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επικαλούμενος εθνικούς λόγους, προκειμένου να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά και ενισχυμένος πια να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για το χρέος. Με τα σημερινά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία δεν τρέφουν αυταπάτες και θεωρούν δεδομένο ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνοι θα είναι δεύτεροι με μεγάλη διαφορά. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς στήνει την επόμενη παγίδα στον κ. Τσίπρα. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάσει τα ποσοστά του, δεν πρόκειται να πλησιάσει τα όρια της αυτοδυναμίας, οπότε θα υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και κατ’ επέκταση να συμβιβαστεί με τις θέσεις του όποιου κυβερνητικού εταίρου του. Ακόμη κι αν τα καταφέρει, είναι προφανές ότι θα πρόκειται για ένα κυβερνητικό σχήμα με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ημερομηνία λήξεως. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας θα έχει μπροστά του και τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία απαιτείται η ψήφος 180 βουλευτών.

Που σημαίνει ότι θα βρεθεί στη… δυσάρεστη θέση να ζητήσει τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, για να αποφύγει νέες εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να δώσει την αναγκαία συναίνεση ώστε να διευκολύνει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στην περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογών, από τις οποίες ελπίζει να βγει κερδισμένος ο κ. Σαμαράς, καθώς θεωρεί ότι θα συσπειρώσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών που θα ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Θα εμφανίσουν δε τον κ. Τσίπρα ως «απειλή» για το μέλλον της οικονομίας και γενικότερα της χώρας. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι ύστερα από όλα αυτά θα αρχίσει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στο μεταξύ θα έχουν ανακύψει και μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα από στελέχη που θα διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Τσίπρα.

Πρόκειται για το σενάριο της… λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης», αλλά με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, το οποίο θέλγει ορισμένους στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και παλαιότερα εισηγούνταν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, ούτως ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα και υπό το βάρος των προβλημάτων και να υποχρεωθεί λίγους μήνες αργότερα να τα… παρατήσει και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.


Σχολιάστε εδώ