Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν τους 25!

Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι το πρόσωπο που θα προταθεί θα συγκεντρώσει την προτίμηση (και την ψήφο) 180 βουλευτών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο αν η βεβαιότητά του αυτή εδράζεται στις πληροφορίες και στα αποτελέσματα των παρασκηνιακών επαφών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προϊόντος του χρόνου θα κορυφωθούν. Ή υπηρετεί τον διπλό στόχο: Της διατήρησης του αισθήματος πολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας αφενός και αφετέρου της ενίσχυσης του ηθικού των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Με την αποχώρηση του Ν. Σταυρογιάννη (εξελέγη δήμαρχος Λαμίας) και την ορκωμοσία του γαλάζιου Δ. Μπριάνη η κυβερνητική πλειοψηφία ενισχύθηκε κατά έναν βουλευτή, αλλά αυτό δεν αλλάζει δραματικά τις ισορροπίες. Πλέον χρειάζονται οι ψήφοι 25 βουλευτών προκειμένου να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180 για την εκλογή του Προέδρου. Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα ή ανεξάρτητος βουλευτής δεν έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεση να δώσει θετική ψήφο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί την ώρα της ψηφοφορίας. Η παρατεταμένη σιωπή, ωστόσο, διαμορφώνει -έστω και πρόσκαιρα- ένα κλίμα.

Τις προηγούμενες ημέρες έπεσε στο τραπέζι -για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο- το όνομα του Φ. Κουβέλη, στη βάση μάλιστα ότι αποτελεί τη βασική επιλογή. Στόχος να καταγραφούν οι αντιδράσεις, αν κι ορισμένοι εκτιμούσαν ότι με τον τρόπο που τέθηκε, ουσιαστικά «έκαψε» μια πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Όποια σκοπιμότητα κι αν υπηρετούσε η κίνηση αυτή, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα… προσδοκώμενα. Κανένα από τα κόμματα ή έστω ανεξάρτητος βουλευτής δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον κ. Κουβέλη για την Προεδρία. Ακόμη… χειρότερα, δίχασε ακόμα και το κόμμα του, αφού βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν ανοιχτά εναντίον της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία (Γ. Πανούσης, Ν. Τσούκαλης), ενώ άλλοι το έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους (Ασημ. Ξηροτύρη, Μ. Ρεπούση). Ο κ. Πανούσης μάλιστα προανήγγειλε «τραγελαφικές καταστάσεις», καθώς, όπως σημείωσε, η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίζει νόμους κι ο κ. Κουβέλης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τους υπογράφει. Κι είναι όλα τα παραπάνω ενδεικτικά της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, κάτι που -σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου- τροφοδοτεί την απαισιοδοξία των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τώρα τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα «μισόλογα» των Π. Χαϊκάλη και Π. Μελά, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να ψηφίσουν, προκάλεσαν την παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος, που υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές για να αποχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση. Σημειώνεται πάντως ότι στην κυβέρνηση ποντάρουν στις ψήφους συγκεκριμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ για την εκλογή του Προέδρου, αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκούν για να συμπληρωθούν οι 180.

Αλλά κι από το μέτωπο των ανεξάρτητων βουλευτών τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Δύο εξ αυτών, οι Β. Καπερνάρος και Γ. Νταβρής, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν για Πρόεδρο. Ο πρώτος μάλιστα σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στην ταπεινωτική διακυβέρνηση της χώρας από ανθρώπους που κατάφεραν να εξαθλιώσουν το σύνολο του λαού μας». Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ότι η προσέγγιση των ανεξάρτητων βουλευτών παρουσιάζει πρόσθετες δυσκολίες λόγω του ότι έχουν διαφορετική πολιτική αφετηρία και ξεχωριστές προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Υπάρχουν βουλευτές από τη ΝΔ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Κατά συνέπεια, οι παρασκηνιακές επαφές χρειάζεται να γίνουν με τον καθέναν ξεχωριστά και σε διαφορετική βάση και από περισσότερους μεσολαβητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχία του εγχειρήματος. Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ανοίξει η συζήτηση προς την κατεύθυνση να προταθεί πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όσο κι αν άπαντες αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό. Πρώτος έθεσε το θέμα ο Μ. Βορίδης κι ακολούθησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πάντως έθεσε ως βασικό στόχο την αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης χαρακτήρισε ιδανική μια υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη. Στη συζήτηση ενεπλάκη -ως… μελλοντικός συνεταίρος του κ. Σαμαρά- κι ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρέθεσε έναν μακρύ κατάλογο προσώπων που συγκεντρώνουν τα ικανά χαρακτηριστικά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Από τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Παλαιοκρασά μέχρι τον Στ. Ξαρχάκο και τον Ν. Κακλαμάνη.


Σχολιάστε εδώ