Φόβοι και προσδοκίες…

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, αποφασίσθηκε η διαπραγματευτική στρατηγική και ορίστηκαν οι «κόκκινες γραμμές» για τους εννέα υπουργούς που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι και θα συναντηθούν με την «τρόικα». «Όπλα» της ελληνικής πλευράς θα είναι η σημαντική πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η τήρηση των προαπαιτούμενων από τη μια και από την άλλη το πρωτογενές πλεόνασμα, η έξοδος στις αγορές. Θα διεκδικήσει και περιμένει να πάρει το «πράσινο φως» για τη σταδιακή μείωση ορισμένων κατηγοριών φόρων (έκτακτη εισφορά, πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.), ενώ υπουργοί έχουν σαφείς εντολές να μην υποχωρήσουν σε τυχόν απαιτήσεις της «τρόικας» για νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η πλευρά των δανειστών, αν δηλαδή θα επιμείνει στις γνωστές απαιτήσεις της ή πρόκειται να εγείρει νέες. Αν θα ανοίξει στη φάση αυτή θέμα δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού ή θα αναμένει τις συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η Αθήνα επιθυμεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ανοίξει κι επίσημα η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Πακέτο

Κομβικής σημασίας θεωρείται η εμφάνιση (και η ομιλία) του Αντ. Σαμαρά το ερχόμενο Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λίγα μόνο 24ωρα μετά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός, πέρα από τον συνήθη απολογισμό των πεπραγμένων, θα προχωρήσει σε σειρά εξαγγελιών με βασικό άξονα τις μειώσεις φόρων, ακόμη κι αν δεν έχει την έγκριση των δανειστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 20%-30%), του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης (κατά 20%), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους επιτηδευματίες παρουσιάζουν μηδενικά έσοδα κ.ά. Ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών, θα υπογραμμίσει την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών με αφορμή το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ότι επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών με αμιγώς κομματικά κριτήρια.

Προσδοκίες…

Άνθρακες ο θησαυρός… Περιορισμένες θα είναι τελικά οι διορθώσεις (βελτιώσεις) στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες των χιλιάδων ιδιοκτητών για σημαντικές μειώσεις, όπως είχε αρχικά καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση. Εξ ου και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις, υποσχέθηκε και… νέες διορθώσεις στο άμεσο μέλλον. Οι δόσεις είναι έξι (6) και φτάνουν μέχρι τον Φεβρουάριο, απλοποιούνται οι διαδικασίες για όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή, αλλά παραμένει αμετάβλητος ο φόρος για τα ξενοίκιαστα και τα ημιτελή ακίνητα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό και για νέα αφαίμαξη του ελληνικού λαού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα τόνισε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ. Στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί αναστάτωση, καθώς φοβούνται το πολιτικό κόστος από τους χειρισμούς που έγιναν σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

Ανοίγει ο δρόμος…

Σε μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων οδηγούν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» που εγκρίθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση επιχειρούν να ορθώσουν ανάχωμα στις απαιτήσεις των δανειστών, που επιθυμούν και πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση -και χωρίς εξαιρέσεις- των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2015. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι ρυθμίσεις που ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδας είναι τριών κατηγοριών: Βραχυπρόθεσμες (μείωση δόσεων, καταβολή μόνο του τόκου κ.ά.), μεσοπρόθεσμες (οριστική μείωση των δόσεων, αλλαγή του επιτοκίου από σταθερό σε κυμαινόμενο κι αντίστροφα κ.ά.) και οριστικές (παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα, καταβολή ενοικίου αντί για τη δόση του δανείου, πώληση του ακινήτου κ.ά.). Η εκτίμηση είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χάσουν τα ακίνητά τους ή θα βρεθούν στη θέση να πληρώνουν ενοίκιο στα σπίτια τους.

«Αλαλούμ»

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να το κρατήσει χαμηλά, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι χειρισμοί που γίνονται παρασκηνιακά. Φήμες και δημοσιεύματα σχετικά με το πρόσωπο του Φ. Κουβέλη προκάλεσαν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Κι ενώ ο ίδιος απέφυγε να πάρει σαφή θέση, ο Αλ. Τσίπρας τον κάλεσε να μη συναινέσει στην παραμονή της σημερινής κυβέρνησης, επιμένοντας ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρώιμη τη σχετική συζήτηση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει στο θέμα αυτό με στόχο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κατά τα λοιπά, η (ενδεχόμενη) υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη έχει διχάσει τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Μ. Βορίδης δηλώνει ότι θα προτιμούσε για Πρόεδρο πρόσωπο από την Κεντροδεξιά, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και τα ονόματα των Β. Μεϊμαράκη, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Παλαιοκρασά, Στ. Ξαρχάκου και Ν. Κακλαμάνη…


Σχολιάστε εδώ