Τελεσίγραφο μικρομεσαίων: Ως εδώ δεν πάει άλλο!

Επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, μεταφορείς προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για τα τέλη Σεπτεμβρίου, μη αρκούμενοι στις εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ. Με τον τρόπο αυτό δίνουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πολιτική της σε κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας: «Να φύγει τώρα η κυβέρνηση!». Είναι ίσως η πρώτη φορά μεταπολεμικά που τα πλατιά στρώματα των μικρομεσαίων παρεμβαίνουν τόσο δυναμικά και τόσο καθαρά πολιτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Χαρακτηριστικό της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα είναι πως δεν αναμένουν τίποτα από τις συνήθεις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αλλά απαιτούν εδώ και τώρα ρυθμίσεις που θα σταματήσουν την αύξηση των «λουκέτων» και την παραγωγική καταστροφή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ολοένα και περισσότερο μειωμένη ζήτηση στην αγορά, που δεν επιτρέπει ούτε νέο δανεισμό, αν και οι στρόφιγγες των τραπεζών παραμένουν κλειστές, ούτε την τακτοποίηση των χρεών μας, παλαιών και νέων», τονίζει κορυφαίο στέλεχος των μικρομεσαίων στο «Π» και επισημαίνει τον κίνδυνο ακόμα και… μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες των όποιων υγιών επιχειρήσεων έχουν απομείνει. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στο θέμα της ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, τονίζοντας ότι «ακόμα και αυτό που μας υποσχέθηκαν ότι θα ζητήσουν από τους δανειστές να πάει στις 100 ή στις 120 δόσεις, δεν βλέπουμε να υλοποιείται».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει την τελευταία πενταετία, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 900.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, οι οφειλές των εν ενεργεία επαγγελματοβιοτεχνών στο ασφαλιστικό τους ταμείο ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ ενώ η αναλογία εργαζόμενων / συνταξιούχων έχει φτάσει στο ένα προς ένα. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ΚΕΑΟ από τις συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις-προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών, οι 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ και από τις 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, οι 5.941 απευθύνονταν σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Οι προτάσεις-τελεσίγραφο των μικρομεσαίων προς την κυβέρνηση μπορούν να κωδικοποιηθούν ως ακολούθως:

1. Ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ:

Κεφαλαιοποίηση, πάγωμα και μετατροπή των οφειλών για τους ενεργούς οφειλέτες σε ασφαλιστικό χρόνο σε σχέση με τις οφειλές του ΟΑΕΕ. Με το πέρας του εργασιακού – ασφαλιστικού του βίου ο κάθε οφειλέτης να έχει το δικαίωμα εξαγοράς αυτού του ασφαλιστικού χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση λαμβάνει μειωμένη κατά το ποσό της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σύνταξη.

Ως προς τις τρέχουσες εισφορές, να δοθεί στους ασφαλισμένους το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης. Ενεργοποίηση του αδρανούς λογαριασμού ανεργίας -πέραν του επιδόματος- και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων επαγγελματιών με τη θέσπιση «τεκμηρίου διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας», ανάλογου με αυτό που ισχύει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ.

2. Φορολόγηση επιχειρήσεων:

• Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% επί των κερδών όλων των επιχειρήσεων.

• Ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος. Αφορολόγητο και για τους επιχειρηματίες, με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

• Μείωση κατά 50% του υφιστάμενου ποσοστού από το επόμενο οικονομικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέχρι δε την κατάργησή του προτείνεται να αποτελέσει πόρο του ΟΑΕΕ.

• Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

• Επέκταση του αριθμού των δόσεων έως 100 μηνιαίες και μείωση των προσαυξήσεων και εκλογίκευση των προστίμων και των προσαυξήσεων που προκύπτουν από τόκους υπερημερίας.

• Επέκταση της ισχύος του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και για τους επιχειρηματίες.

3.ΦΠΑ:

• Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 20.000-25.000 ευρώ.

• Αυτόματη επιστροφή για τους συνεπείς, χωρίς έλεγχο.

• Συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές.

• Καταβολή εντός του μήνα από την έκδοση του τιμολογίου.

• Παρακολούθηση και όχι αφαίρεση του ΑΦΜ.

4. ΕΝΦΙΑ:

• Απαλλαγή από τον φόρο αυτό της ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι συντελεστής παραγωγής.

• Απαλλαγή από τον φόρο της πρώτης ή κύριας κατοικίας στη βάση προϋποθέσεων που σχετίζονται με την οικογενειακή κατάσταση.

• Απαλλαγή από τον φόρο αυτό κατά το μέρος της αξίας της περιουσίας που είναι ενυπόθηκο.

• Κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου.


Σχολιάστε εδώ