Στο Μαξίμου δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει απ’ έξω…

Με… αποτέλεσμα να θριαμβολογούν κάθε τόσο για την έξοδο από την κρίση, να προεξοφλούν αναστροφή του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος και να κάνουν σχέδια για εξάντληση της τετραετίας. Κι όλα αυτά, παρά τα ανησυχητικά μηνύματα που φθάνουν από κάθε σημείο της επικράτειας αλλά και τα αποτελέσματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, που προαναγγέλλουν -υπό τις παρούσες συνθήκες- κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Δημοσκόποι μάλιστα εκτιμούν ότι αν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να άγγιζε και διψήφιο ποσοστό.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πρόσφατη δήλωση του Αντ. Σαμαρά ότι… «η οικονομία είναι σε ράλι»! Τη στιγμή που οι μόνοι δείκτες που καταγράφουν ανοδική τροχιά αφορούν τα πάσης φύσεως έσοδα, συνέπεια -κυρίως- της βαριάς, εξοντωτικής και σε ορισμένες περιπτώσεις άδικης φορολογίας που έχει επιβληθεί στους πολίτες. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ωστόσο, αδυνατούν να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη διάσταση του ζητήματος. Απόδειξη οι θέσεις που εξέφρασε ο «άτυπος» υπουργός Οικονομικών, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης. Ο οποίος, όχι μόνο υπερασπίσθηκε την ορθότητα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά επιπλέον υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. «Έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», ήταν η επισήμανση βουλευτή, μετά την επικοινωνία του με στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, στον οποίο μετέφερε με λεπτομέρειες το κλίμα οργής που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τον ΕΝΦΙΑ. Ενώ άλλοι, βουλευτές και στελέχη, που έφθασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, αποχώρησαν απογοητευμένοι και ιδιαιτέρως ανήσυχοι. «Το καράβι πάει κατευθείαν στα βράχια και δεν το αντιλαμβάνονται», έλεγε ένας εξ αυτών, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα βράζει κι εκείνοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», πρόσθετε ένας δεύτερος. Ενώ άλλος βουλευτής διατύπωνε ακόμη πιο… σκοτεινές σκέψεις: «Δεν ξέρω για τι πράγμα ενδιαφέρονται, αλλά αυτό δεν είναι το μέλλον της παράταξης».

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, όπως προαναφέραμε, κινούνται σε άλλη, εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση, θεωρούν όμως ότι πρόκειται για… προσωρινή κατάσταση, αλλά πάνω απ’ όλα αναστρέψιμη.

Επιμένουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια αλληλουχία θετικών ειδήσεων κυρίως στο πεδίο της οικονομίας, που θα συμβάλλουν σταδιακά στην αναστροφή του κλίματος. Ωστόσο, ενώ μέχρι πρότινος περίμεναν (το έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους) ότι αυτή η αναστροφή θα ξεκινούσε μέσα στο φθινόπωρο, τώρα τη μεταθέτουν για το τέλος του χρόνου. Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολιτικά (και κομματικά) στα οφέλη που θα προκύψουν από τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και στη θετική έκβαση που πιστεύουν ότι θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα».

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, στο ζήτημα του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν περίπου αυτονόητο ότι προς το τέλος του χρόνου το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει, γεγονός που θα διευκολύνει και τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής.

Ένα ακόμη σημείο που προκαλεί τις εύλογες απορίες είναι η αισιοδοξία που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα συγκεντρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών. Που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί Πρόεδρος Δημοκρατίας χωρίς η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Μαρτίου, τότε θα εξαντλήσουμε την τετραετία», λένε με έμφαση.


Σχολιάστε εδώ