στα ενδότερα των ομάδων

• Ως πρόκληση αντιμετωπίζουν στον Ολυμπιακό την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ που τους έφερε αντιμέτωπους με την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Γιουβέντους και τη Μάλμε, παρά το γεγονός ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας θεωρητικά έχει ελπίδες μόνο για την τρίτη θέση, άρα για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Μίτσελ εκτιμούν ότι μπορούν να σπάσουν το δίδυμο των Ατλέτικο και Γιουβέντους με βάση την εμπειρία που απέκτησε η ομάδα του Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια.

• Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» θεωρεί κλειδιά δύο ματς, το πρώτο της διοργάνωσης με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 16 Σεπτεμβρίου και το εκτός έδρας με τη Μάλμε την 1η Οκτωβρίου. Αν η ελληνική ομάδα πάρει τουλάχιστον τέσσερις πόντους σε αυτά τα δύο ματς, από κει και πέρα θα της αρκεί η αξιοποίηση της έδρας της για να προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

• Σύμφωνα με τον Μίτσελ είναι σημαντικό ότι ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του στους ομίλους στις 9 Δεκεμβρίου μέσα στο γήπεδό του με αντίπαλο τη Μάλμε, η οποία τότε θα βρίσκεται εκτός φόρμας επειδή δεν θα ‘χει εγχώριες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Άρα οι «ερυθρόλευκοι» θα γνωρίζουν τι αποτέλεσμα θα χρειάζονται και συνεπώς θα κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους ή καλύτερα στα πόδια τους.

• Με βάση την εικόνα του απέναντι στη Νίκη Βόλου, βέβαια, οι πρωταθλητές θα χρειαστούν ενίσχυση με την απόκτηση δύο παικτών, ενός για τη μεσαία γραμμή και ενός για την επίθεση. Με τον Ντιόπ και τον Ζόνας να αποτελούν τις βασικές επιλογές του Μίτσελ από τη στιγμή που μεσοβδόμαδα απορρίφθηκε ουσιαστικά η προοπτική επιστροφής του Κώστα Μήτρογλου.

• Ο «πιστολέρο», βέβαια, συνέχισε να ‘χει υποστηρικτές στην πλατεία Αλεξάνδρας και γι’ αυτό εκφράζονταν έως το βράδυ της Παρασκευής απόψεις περί αναθέρμανσης του φλερτ έπειτα και από επιμονή του Μίτσελ. Όλα, λοιπόν, ήταν ανοικτά για τον Ολυμπιακό που έχει το πλεονέκτημα ότι επί της ουσίας παίζει στην Ελλάδα χωρίς αντίπαλο και άρα μπορεί να επικεντρωθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του.

• Το θετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι έπειτα από χρόνια θα συμμετάσχουν τέσσερις ομάδες μας στους ομίλους των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων και έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει η Ελλάδα τη 12η θέση στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ με τα πολλαπλά οφέλη που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη επιτυχία.

• Για τον Παναθηναϊκό και τον Αστέρα Τρίπολης, πάντως, γεννάται το σοβαρό ερώτημα κατά πόσο μπορούν να αντέξουν με δύο καρπούζια κάτω από τη μασχάλη. Οι μεν «πράσινοι» λόγω των περιορισμένων λύσεων που έχουν, οι δε Αρκάδες επειδή στερούνται εμπειρίας από παρόμοιες καταστάσεις.

• Οι περισσότεροι παίκτες του Αστέρα προέρχονται από την Αργεντινή ή από ομάδες των μικρότερων κατηγοριών στην Ισπανία. Έχουν, βέβαια, αποδείξει πως διαθέτουν ποιότητα, αλλά δεν είναι συνηθισμένοι για δύο ματς την εβδομάδα σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

• Το διαπίστωσαν οι άνθρωποι της αρκαδικής ομάδας δύο φορές μέσα σε πέντε μέρες. Αρχικά στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας, όταν έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια 3-1 από τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν στο σκορ, ενώ και στον επαναληπτικό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας, ο Αστέρας κινδύνεψε άμεσα με αποκλεισμό, αν και είχε ως εχέγγυα το 2-0 του πρώτου ματς και το γκολ του Γκοϊάν στο 23′ που έδωσε αέρα τριάμισι τερμάτων στον Στάικο Βεργέτη και στους παίκτες του.

• Η έλλειψη εμπειρίας έγινε αισθητή στον Αστέρα, που όμως μπορεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να ενισχυθεί με έναν ή και δύο παίκτες που θα αυξήσουν τις επιλογές του Βεργέτη και θα καλύψουν απόλυτα το κενό του Πάμπλο Ντε Μπλάσις, ο οποίος αποχώρησε με προορισμό τη Γερμανία και τη Μάιντς.

• Στον Παναθηναϊκό το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα ποσοτικό ύστερα και από τον σοβαρό τραυματισμό του Μάρκους Μπεργκ αλλά και τη νέα είσοδο του Μπλάντεν Πέτριτς στα πιτς. Ο Σουηδός κινδυνεύει να χάσει όλους τους αγώνες των ομίλων στο Γιουρόπα, ενώ για τον Κροάτη ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα εμφανιστεί απολύτως υγιής και πόσο θα παραμείνει έτσι.

• Η επάνοδος του Βίκτωρα Κλωναρίδη και μάλιστα με γκολ στη Δανία φυσικά και αύξησε τις επιλογές του Γιάννη Αναστασίου από τη μέση και μπροστά. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι εύκολο για τον προπονητή του Παναθηναϊκού να βρίσκει διαρκώς απαντήσεις και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι τραυματισμοί των πιο έμπειρων και ακριβοπληρωμένων παικτών της ομάδας.

• Η ευρωπαϊκή πορεία των τριών εκπροσώπων της Ελλάδας στο Γιουρόπα Λιγκ θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό από το ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση. Το επισημαίνουμε έγκαιρα διότι ο βασικός στόχος και των τριών επετεύχθη ουσιαστικά με την πρόκριση στους ομίλους και έπειτα από τις απώλειες στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας ενδέχεται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στο εσωτερικό.

• Ειδικά ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θέλουν να παραμείνουν κοντά στον Ολυμπιακό όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να κρατήσουν έτσι και συσπειρωμένους τους οπαδούς τους που στράβωσαν με τις απώλειες στην πρεμιέρα. Κυρίως οι φίλοι του «δικέφαλου», που έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους με διάφορους τρόπους.

• Υπάρχουν, λοιπόν, σκέψεις στις δύο ομάδες να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για να μπορέσουν να επικεντρωθούν οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές στις υποχρεώσεις τους στη Σούπερ Λίγκα. Από την άλλη πλευρά, όμως, τόσο στον ΠΑΟΚ όσο κυρίως στον Παναθηναϊκό, υποστηρίζουν από το βράδυ της Πέμπτης ότι στοχεύουν στη μέγιστη βαθμολογική συγκομιδή μέσα από τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Γιουρόπα, επειδή θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους και άρα να αυξήσουν τις πιθανότητες για διάκριση τις επόμενες χρονιές όταν θα έχουν ενισχύσει και τα ρόστερ τους.


Σχολιάστε εδώ