Ξεκινάει αύριο η εποχή Μώραλη…

Όλα όσα θα γίνουν από την Κυριακή και μετά έχουν τη δική τους αξία και σημασία. Σηματοδοτούν πολλά, τόσο για την πόλη όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατʼ αρχάς, ο χώρος που θα γίνει η ορκωμοσία έχει τη δική του ιστορία. Γιατί η τελευταία Δημοτική Αρχή που ορκίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο ήταν του Ανδριανόπουλου το 1986! Δηλαδή πριν από 28 ολόκληρα χρόνια! Έκτοτε οι ορκωμοσίες γίνονταν στο «Αττικόν» γιατί το Δημοτικό Θέατρο δεν λειτουργούσε… Τώρα λοιπόν, που το ιστορικό κτίριο άνοιξε και πάλι, η τελετή θα γίνει σ’ αυτό. Από μόνο του δηλαδή το γεγονός αυτό αποτελεί μια ιστορική συνέχεια.

Το δεύτερο γεγονός είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο που θα ορκισθεί σήμερα ο συνδυασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τα περισσότερα μέλη στην μεταπολιτευτική ιστορία του σώματος. Διαθέτει 12 δημοτικούς συμβούλους.

Το τρίτο -και πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας- γεγονός είναι ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: Δεν έχει σχέση με την πολιτική αλλά με την επιχειρηματικότητα. Επειδή όμως παίζει με όρους πολιτικούς και πολλά στελέχη της ή υποστηρικτές της δεν είναι πολιτικοί θα πρέπει να «παντρέψει» τα πολιτικά κριτήρια με τα επιχειρηματικά. Έχουμε δηλαδή μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας, ή αν θέλετε, ένα ενδιαφέρον πείραμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα προδικάσει ίσως πολλά. Στο νέο διοικητικό σχήμα του δήμου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι επιχειρηματίες. Που φυσικά δεν θα λογαριάσουν παραμέτρους που δεσμεύουν τους πολιτικούς και αποτελούν πολλές φορές τροχοπέδη στα σχέδιά τους, όπως, π.χ., το πολιτικό κόστος. Ένας επιχειρηματίας για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή για να πετύχει τον στόχο του, δεν θα σκεφθεί και πολύ να προχωρήσει σε απολύσεις ή να επιβάλλει νέους φόρους και αυξήσεις στα τέλη. Ο πολιτικός όμως δεν θα το κάνει ποτέ. Ακριβώς για να προλάβει τέτοιους συνειρμούς ο Γ. Μώραλης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι στόχος του είναι να «ανοίξει» θέσεις εργασίας και όχι να αρχίσει… διωγμούς εργαζομένων, ενώ φιλοδοξεί να μειώσει όσο μπορεί περισσότερο τα δημοτικά τέλη.

Αυτό το «πάντρεμα» της επιχειρηματικότητας με την πολιτική είναι που κάνει ιδιαίτερη και πρωτοποριακή τη Δημοτική Αρχή Μώραλη και γι’ αυτό η θητεία του θα παρακολουθείται με ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τη σύνθεση των συνδυασμών, αλλαγές θα υπάρχουν μόνο στον συνδυασμό του Β. Μιχαλολιάκου. Ο Γ. Μαστρονικόλας κέρδισε την ένσταση που είχε κάνει και θα ορκισθεί σήμερα μια και πήρε την ενδέκατη θέση, αφήνοντας δωδέκατο τον Γρηγόρη Καψοκόλη, ο οποίος μπορεί να βρεθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο αν παραιτηθεί ο επικεφαλής του συνδυασμού, κάτι που όμως -παρά τις αμφιταλαντεύσεις του Β. Μιχαλολιάκου- δεν είναι καθόλου σίγουρο.


Σχολιάστε εδώ