Η δουλειά μας έχει μαραζώσει…

// Η τηλεθέαση της νέας καθημερινής σειράς του Mega «Όνειρο ήταν», η οποία παιζόταν πέρυσι στο Mega Κύπρου, έφτασε στο 33,3% εκτοξεύοντας το δελτίο ειδήσεων του καναλιού στο 30,8%, αφήνοντας πίσω το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στο 20%. Τελικά πόσο σημαντική είναι μια ελληνική παραγωγή για τους έλληνες τηλεθεατές;
Το να μιλάει ένας ηθοποιός στη γλώσσα μας είναι το πρωταρχικό στοιχείο για να περνάει το συναίσθημα στον τηλεθεατή. Η γλώσσα μας είναι η κουλτούρα μας. Δεν μπορείς να κλάψεις αν δεν ακούσεις το «σ’ αγαπάω» στην ελληνική γλώσσα. Ωραίες και οι ξένες σειρές, αλλά χάνονται στη μετάφραση. Η σειρά «Όνειρο ήταν» αγαπήθηκε πολύ από το κοινό της Κύπρου, ηθοποιοί όπως ο Φίλιππος Σοφιανός, η Δανάη Σκιάδη έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες, όπως και όλο το καστ και αυτό ανταμείφθηκε με πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Το Mega Ελλάδας έκανε πολύ καλά που αγόρασε αυτή τη σειρά γιατί είναι υψηλών προδιαγραφών. Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ και σε κάτι άλλο…

// Σε τι;
Το ότι δημιουργούνται ελληνικές σειρές -το Star ετοιμάζει ύστερα από δώδεκα χρόνια καθημερινή σειρά, τον «Όρκο Σιωπής», με τους Κάτια Δανδουλάκη, Δάνη Κατρανίδη, Αντιγόνη Δρακουλάκη και μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών- αυτό σημαίνει δουλειά για τον χώρο μας. Ο κλάδος των ηθοποιών έχει τη μεγαλύτερη ανεργία. Η δουλειά μας είχε μαραζώσει, είχε εξαφανιστεί. Πέρασε μια περίοδος που η μόνη σειρά που παιζόταν στην ελληνική τηλεόραση ήταν τα «Κλεμμένα όνειρα». Η κατάσταση είναι τραγικά δύσκολη για όλους τους Έλληνες, αλλά όσον αφορά τους ηθοποιούς ευτυχώς που υπήρχε και το θέατρο να μας στηρίξει όταν η κατάσταση ήταν δυσβάσταχτη.

// Αυτή τη συνεργασία ελληνικών τηλεοπτικών οπτικοακουστικών εταιρειών με ανάλογες κυπριακές πώς τη βλέπετε;
Θετική και δημιουργική. Και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πληγεί από την κρίση και είναι πολύ έξυπνο να συνεργάζονται ώστε να συνεχίζονται να γίνονται ωραίες δουλειές στην τηλεόραση. Γιατί δεν είναι ωραία δουλειά το «Μπρούσκο», το «Βαλς με δώδεκα θεούς», το «Όνειρο ήταν»; Προχθές ξεκίνησαν τα γυρίσματα και της παραγωγής «Όρκος σιωπής» -δεκατέσσερις ώρες δουλειάς, αλλά κανείς δεν παραπονέθηκε, η χαρά ήταν πολύ μεγάλη- η οποία θα προβάλλεται στο Star και στο Sigma Κύπρου ταυτόχρονα. Αυτή η αλληλοτροφοδότηση ανάμεσα στις οπτικοακουστικές παραγωγές των δύο χωρών έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, στη μουσική βιομηχανία, άλλωστε, λειτουργούσε άψογα. Πόσοι κύπριοι τραγουδιστές δεν κάνουν καριέρα στην Ελλάδα και πόσοι ελλαδίτες ερμηνευτές δεν έχουν λατρευτεί στην Κύπρο; Αυτή η συνεργασία στον πολιτισμό δυναμώνει ακόμη πιο πολύ τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

// Η σειρά «Όρκος σιωπής» μιλά για την τουρκική εισβολή το ’74. Πρόσφατη ιστορία. Το τολμήσατε ωστόσο.
Η εισβολή το ʼ74 στην Κύπρο και ο Αττίλας είναι χαραγμένα στο πετσί των ανθρώπων εκεί. Υπάρχουν μάνες που ψάχνουν ακόμη τα παιδιά τους. Εκατοντάδες αγνοούμενοι. Αδέρφια, γονείς, ανίψια. Και όμως έχουν πολύ υψηλό εθνικό φρόνημα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν την τραγωδία στο πετσί τους. Αλλά είναι στην ιδιοσυγκρασία τους να παλεύουν, να είναι αγωνιστές. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τους Έλληνες. Πέφτουν, ξανασηκώνονται, γλεντούν.

// Αυτή η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα θα φέρει και την κοινωνική έκρηξη;
Το καζάνι βράζει, αλλά δεν πιστεύω ότι θα σκάσει. Δεν θα στραφούμε ο ένας ενάντια στον άλλο. Αυτός που δεν έχει θα τα βάλει μ’ αυτόν που έχει; Σε καμία περίπτωση. Ο εμφύλιος είναι σύγχρονη ιστορία. Η δική μου γενιά αντιμετωπίζει τα πράγματα με ψυχραιμία. Και πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε περάσει και χειρότερα. Οι παππούδες μας αντιμετώπισαν Μικρασιατική Καταστροφή, Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφύλιο, χούντα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα εξηγήσω τη γενναιότητα, την αντίσταση και τις κακουχίες του Έλληνα, από την πείνα μέχρι την εξορία, τις φυλακές, τα βασανιστήρια και τον θάνατο που έχουμε βιώσει ως έθνος. Η ζωή όμως συνεχίστηκε γιατί η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Δεν υποτιμώ αυτό που ζούμε σήμερα. Αλλά θα αγωνιστούμε συνειδητοποιημένοι, οργανωμένοι ως χώρα. Μας περιμένει μια νέα κατάσταση που θα μας κάνει πιο σοφούς, ώριμους, με ουσία.

// Τι πρέπει να αλλάξει;
Να πάψουμε να λειτουργούμε σαν δημόσιοι υπάλληλοι και να εκτιμήσουμε τον πλούτο της χώρας μας, τα εφόδια που μας δίνει, να γίνουμε αλληλέγγυοι προς στους συμπολίτες μας και όχι να δρούμε εις βάρος τους. Και αυτό να γίνει σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό.

Η τέχνη είναι το αντίβαρο στην κρίση. Η τέχνη είναι κάτι πολύ σημαντικό όμως και πέρα από την κρίση. Είναι ο συνοδοιπόρος της ζωής μας και στη φουρτούνα και στην μπουνάτσα. Ο λαός μας πρέπει να επενδύσει στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην παιδεία.

// Ο ήρωας που υποδύεστε στη σειρά του Star «Όρκος σιωπής», συγγραφέας, πνευματικός άνθρωπος, ψάχνει τον δολοφόνο του πατέρα του. Υπάρχει κάποια μοίρα για τον καθέναν μας;
Ο ήρωας δεν το βάζει κάτω. Η μοίρα του είναι η αναζήτηση της αλήθειας. Και εκεί θα του αποκαλυφθούν οι πτυχές της ζωής.

// Για εσάς ποια είναι η αλήθεια στη ζωή σας;
Το να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι συναισθήματα, με φίλους, οικογένεια, τον / την σύντροφό σου, συναδέλφους. Να επικοινωνείς.

// Άρα συγκλίνετε πιο πολύ στον ήρωα που υποδύεστε στη σειρά του Mega «Όνειρο ήταν», τον ψυχολόγο.
Ο Αντώνης Σαντοριναίος, ο ψυχολόγος της Ήβης -η οποία έχει πέσει θύμα απαγωγής- πώς πιστεύει ότι θα τη γιατρέψει;

Η απαγωγή είναι ακραία κατάσταση. Βαθύ ψυχολογικό τραύμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι για όλα τα πράγματα στη ζωή το φάρμακο είναι η αγάπη και το να είσαι κοντά μ’ όσους σ’ αγαπούν.


Σχολιάστε εδώ