Η ΔΗΜΑΡ «βράζει» εξαιτίας του… Προέδρου!

Έπειτα από την αποκάλυψη ότι το πρόσωπο που εξετάζει να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο Φώτης Κουβέλης, το κόμμα κινείται σε… ρυθμούς προεδρολογίας και οι απόψεις στο εσωκομματικό πεδίο είναι μοιρασμένες. Χθες, Σάββατο, συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή με κεντρικό θέμα –τύποις– την επικύρωση των θέσεων του επικείμενου συνεδρίου και τα οργανωτικά. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές και έπειτα από συνομιλίες που είχε το «Π» με πολλούς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αρκετοί από αυτούς εξέφραζαν την εκτίμηση ότι το θέμα του προέδρου θα άνοιγε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία, επιχειρώντας να αποτινάξει από πάνω της τη «ρετσινιά», υποστηρίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση ή συνεννόηση με την κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του ίδιου του Φώτη Κουβέλη, κατά την εισήγησή του στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής την Παρασκευή το πρωί. «Δεν έχω δεχθεί καμία πρόταση, ούτε υπήρξε βολιδοσκόπηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το θέμα θα κριθεί στον χρόνο του, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις ασκούμενες πολιτικές», ήταν τα λόγια του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, θέση που άφηνε ανοιχτή την πόρτα… Άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας, δεν διέψευσε την προοπτική της Προεδρίας, θέτοντας δε το ζήτημα της πρόωρης ενασχόλησης με το θέμα, είπε πως: «Είναι άκομψο το ενδεχόμενο πρόωρης παραίτησης του Κάρολου Παπούλια από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι απλό διαδικαστικό ζήτημα η εκλογή, είναι κατεξοχήν πολιτικό, όχι απλώς συμβολικό και θα κριθεί με τις πολιτικές που ακολουθούνται». Στο «διά ταύτα», η Αγίου Κωνσταντίνου φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της και να υπονοεί, εν ολίγοις, ότι η απάντηση Κουβέλη θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες μεταβάλει την πολιτική της. Προοπτική που ακούστηκε ευχάριστα σε πολλά στελέχη του κόμματος και κυρίως σε όσα είχαν ταχθεί κατά της αποχώρησής του από την κυβέρνηση.

Οι τρεις «τάσεις» των βουλευτών

Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό τοπίο, οι αντιδράσεις που καταγράφονται είναι διαφορετικές. Επιχειρώντας μια αποκωδικοποίηση της προσέγγισης των δέκα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τους, σίγουρα θετικά το βλέπει ο Σπύρος Λυκούδης. Ο βουλευτής Επικρατείας δεν περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι «ο κ. Κουβέλης θα ήταν ένας πολύ καλός Πρόεδρος», αλλά πληροφορίες θέλουν να τον καλεί να αναβάλει το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ (είναι προγραμματισμένο για τις 12 Σεπτεμβρίου), επιμένοντας στην άποψή του πως «μόνο νέα ενδοκομματικά προβλήματα θα προκαλούσε στην παρούσα ρευστή πολιτική συγκυρία».

Την πρόθεσή της να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε γνωστή, μέσα από δήλωσή της στο «Π», η Νίκη Φούντα. «Όταν κι εάν κληθώ, θα ψηφίσω για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί οι κυβερνήσεις “πέφτουν” κοινοβουλευτικά, “πέφτουν” με τη λαϊκή βούληση και όχι με πολιτικές μεθοδεύσεις», είπε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και εξήγησε πως: «Το βασικό ζήτημα με την υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ένα. Δηλαδή ότι τελικά η συζήτηση που την ακολουθεί δεν αφορά την υποψηφιότητα Κουβέλη. Το αν θα έχουμε εκλογές, λοιπόν, είναι για κάποιους το μοναδικό διακύβευμα. Άρα (μάς;) είναι παντελώς αδιάφορο ποια είναι τα πρόσωπα, οι συμβολισμοί που τα ακολουθούν, το πολιτικό τους ήθος; Άρα (μάς;) είναι αδιάφοροι και οι ίδιοι οι θεσμοί; Προσωπικά θεωρώ ότι η ασέβεια προς τους θεσμούς είναι ένα ακόμα δείγμα της βαθιάς πολιτικής μας κρίσης».

Αντιθέτως, αρκετοί βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική στο σενάριο να είναι ο κ. Κουβέλης ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Ακόμη κι αν επρόκειτο να προταθεί, δεν θα ψήφιζαν οι Ασημίνα Ξυροτύρη, Γιώργος Κυρίτσης και Γιάννης Πανούσης. Ο τελευταίος τόνισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει τραγελαφικά γεγονότα, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα κληθεί να υπογράψει νομοσχέδια τα οποία αντιπολιτεύεται το κόμμα του.

Για «πολιτική παράνοια» έκανε λόγο στο «Π» ο Γιώργος Κυρίτσης, εξηγώντας πως «είναι ανακόλουθο να υπογράφεις νομοσχέδια που αντιπολιτεύεται το κόμμα σου». Η Ασημίνα Ξηροτύρη, από την πλευρά της, φαίνεται να εμμένει στην άποψή της και να μην πιστεύει ότι οι κυβερνητικές επιλογές θα μεταβληθούν το επόμενο διάστημα για να αιτιολογήσουν μια ανάλογη επιλογή του κ. Κουβέλη.

Η κ. Μαρία Ρεπούση (η γνώμη της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά «απρόβλεπτη») επιφυλάχθηκε και θα πράξει αναλόγως των θεσμικών αποφάσεων της ΔΗΜΑΡ.

Την άποψη ότι είναι «ο μόνος που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους» και ότι «θα είναι εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας» εξέφρασε για τον Φώτη Κουβέλη η Μαρία Γιαννακάκη, για να συμπληρώσει επίσης ότι «η στάση του κόμματος θα κριθεί από τα συντεταγμένα όργανα της ΔΗΜΑΡ στον χρόνο που πρέπει και σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα». Με τα επίσημα κομματικά νερά, τέλος, εκτιμάται ότι θα πλεύσουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, ο Θωμάς Ψύρρας, ενώ με τη σειρά του ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε στο «Π» πως «είναι άκαιρο στην παρούσα φάση να συζητάμε για τον ΠτΔ, όταν η ελληνική κοινωνία πλήττεται από μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ».


Σχολιάστε εδώ