Επιτηρητές του Βενιζέλου στη γαλλική πρωτεύουσα!

Ψάχνει ρόλο και στο Παρίσι, στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», το ΠΑΣΟΚ το οποίο αποστέλλει κατόπιν εντολής του Βενιζέλου στη γαλλική πρωτεύουσα τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δώσει την αίσθηση ότι οι άνθρωποί του είναι «παρόντες παντού» και θα προσπαθήσει να περάσει το στίγμα του και στις διαβουλεύσεις, ασχέτως αν οι εκπρόσωποί του δεν θα έχουν θεσμική ιδιότητα και θα παραμείνουν απλά στον προθάλαμο των συζητήσεων, αναμένοντας ενδεχομένως και μια δική τους συνάντηση με την «τρόικα» για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Σε πρώτη φάση οι κύριοι Πρωτόπαπας και Πιερρακάκης θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία των διαβουλεύσεων από τους δύο συμβούλους του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και Χρύσανθο Λαζαρίδη που θα παρίστανται στις συνομιλίες με τη θεσμική τους ιδιότητα, αλλά και από τους τέσσερις υπουργούς που θα διαπραγματευτούν με την «τρόικα» δηλαδή τους Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση.

Ένας από τους λόγους πάντως (πέραν του συμβολικού και της επικοινωνιακής διαχείρισης) που ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει δικούς του ανθρώπους στις διαβουλεύσεις, είναι ότι θέλει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προθέσεις και τις διαθέσεις των «τροϊκανών» και αναλόγως να οργανώσει και τις όποιες δικές του πρωτοβουλίες στην Αθήνα.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε μάλιστα από τους Πρωτόπαπα και Πιερρακάκη να έχουν έντονα παρεμβατικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, να επιμείνουν να δουν και οι ίδιοι την «τρόικα» και να προβάλουν με έμφαση τις «κόκκινες γραμμές» και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ (όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη και όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα).

Ναι μεν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν στο Παρίσι τις κεντρικές επιλογές των υπουργών στη διαπραγμάτευση, όμως έχουν εντολή να θέσουν στην «τρόικα», αν συναντηθούν τελικά μαζί της, πέραν των κόκκινων γραμμών και μια σειρά από πολιτικά επιχειρήματα, όπως την πιθανότητα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ