Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Το ΔΝΤ επανήλθε στην αξίωσή του να αλλάξει ριζικά το σύστημα είσπραξης των εισφορών στα ασφαλιστικά μας ταμεία. Είναι γεγονός ότι οι ανείσπρακτες εισφορές έχουν φτάσει σε μεγάλο ύψος, με συνέπεια να είναι απαραίτητη η γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Πράγματι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ ενώ στο ταμείο ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών τα 9,1 δισ. (για να αναφέρουμε μόνο τα δύο ισχυρότερα ασφαλιστικά ταμεία). Το ΔΝΤ, στα πλαίσια των προτάσεων της «τρόικας», προτείνει να δημιουργηθεί ιδιωτικό κέντρο που να πληροφορεί τα Ταμεία για τους οφειλέτες και για τα ποσά που οφείλουν, ώστε να υπάρχει ενημέρωση -σε συνεχή ροή- των διοικήσεων των Ταμείων γύρω από το θέμα αυτό. Βέβαια και αυτό το κέντρο θα στοιχίσει αρκετά και θα στηθεί κυρίως από τους ξένους. Υπάρχει όμως και το θέμα της ίδρυσης υπηρεσίας είσπραξης των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Η σημερινή οργάνωση ως προς την είσπραξη δεν είναι, βέβαια, ικανοποιητική, με το ΔΝΤ να προτείνει την οργάνωση του συστήματος είσπραξης εκ νέου από εταιρείες ιδιωτών. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γεμίσει από μπράβους ξένους, που θα εκβιάζουν και θα απειλούν συνεχώς τους οφειλέτες. Κανείς όμως δεν θέλει να είναι χρεώστης. Γίνεται εξ ανάγκης. Και αυτό ας το έχει υπόψη της η κυβέρνηση, ώστε να δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να ανασάνει από τα φορολογικά βάρη που μας έχουν γονατίσει.
2
Τη δεκαετία του ’90 και μέχρι το 2005 η Ελλάδα ήταν ηγετική δύναμη των Βαλκανίων. Η δραχμή κυριαρχούσε σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των χωρών αυτών στηρίχτηκε στο εισόδημα των μεταναστών που κατέκλεισαν τη χώρα μας και εργάζονταν εδώ, είτε νόμιμα είτα παράνομα. Σήμερα η Ελλάδα είναι ουραγός μέσα στον βαλκανικό χώρο. Από το 2010 η κρίση αφάνισε την Ελλάδα και προκάλεσε την υψηλή ύφεση και την ανεργία, όλες όμως οι βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και ασθενικής ενώ οι δανειακές τους υποχρεώσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές. Το υψηλότερο δημόσιο χρέος το έχει η Σερβία, που χρειάστηκε να δανειστεί προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί του Κλίντον. Και παρά ταύτα, το χρέος της απλά έφτασε στο 120% του ΑΕΠ. Στις άλλες βαλκανικές χώρες το δημόσιο χρέος είναι πολύ χαμηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες αυτές περισσεύουν χρηματικοί πόροι, που διατίθενται σε αναπτυξιακά έργα. Δυστυχώς, η χώρα μας, αν και η ανάπτυξη είναι τόσο αναγκαία, δεν έχει καθόλου περίσσευμα πόρων ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν μία αναπτυξιακή πορεία. Όλοι οι πόροι διατίθενται σχεδόν αποκλειστικά για την εξόφληση του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Έτσι η Ελλάδα, από ηγέτιδα δύναμη κατάντησε να είναι η τελευταία χώρα στα Βαλκάνια.
3
Μετά τη γερμανική οικονομία, που θεωρείται και είναι πράγματι η ατμομηχανή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, οι δύο επόμενες ισχυρές οικονομίες ήταν και είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Και οι δύο αυτές οικονομίες έπεσαν θύματα των δυσμενών προβλέψεων των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των οίκων αξιολόγησης. Οι προβλέψεις μιλούσαν για αρνητικές εξελίξεις οι οποίες και ήρθαν. Πολλοί πιστεύουν ότι το σύστημα γενικότερα, για να εξυπηρετήσει τη γερμανική οικονομία, έστησε τις παγίδες των αρνητικών προβλέψεων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι προκλήθηκαν στη Γαλλία και στην Ιταλία κοινωνικές αναστατώσεις, που ανάγκασαν τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών να λάβουν μέτρα αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης και μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η ανεργία έπειτα από τη μείωση της απασχόλησης. Πολλοί οικονομολόγοι δικαιολογημένα ισχυρίζονται ότι αυτές οι προβλέψεις ήσαν παγίδες που στήθηκαν από τη Γερμανία και από το σύστημα. Γιατί το σύστημα δεν ευνοούσε την άνοδο του Ολάντ στην εξουσία και του κεντροαριστερού ηγέτη Ρέντζι στην Ιταλία. Το σύστημα θέλει καθαρά δεξιούς να διαχειρίζονται την εξουσία σε όλα τα κράτη της Δύσης. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τα αριστερά κόμματα της χώρας μας ώστε να μην πέσουν στην παγίδα των στημένων προβλέψεων.