Γιαννίτσης: Δεν θέλει το κράτος να συγκρουσθεί με το λαθρεμπόριο καυσίμων!

Ο πρώην υπουργός, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», υποστηρίζει ότι «όσοι σήμερα προτείνουν τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης οφείλουν να γνωρίζουν ότι προτείνουν όχι ένα “δώρο” προς τον κόσμο, αλλά προς το λαθρεμπόριο», κατηγορία βαρύτατη για τον πρωθυπουργό στην περίπτωση που προχωρήσει στη μείωση του φόρου, όπως άλλωστε έχει προτείνει όλο το οικονομικό επιτελείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος των ΕΛΠΕ, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να συγκρουσθεί με τους λαθρεμπόρους! Γράφει πολύ χαρακτηριστικά:

Θα πληρώνουν περισσότερα οι πολίτες

«Το κόστος της επανάκαμψης του λαθρεμπορίου θα αυξήσει την επιβάρυνση των ίδιων των πολιτών, όπως αφανώς τους επιβάρυνε και στο παρελθόν. Σήμερα, μια τέτοια παλινδρόμηση θα εμπεδωνόταν για πολλά χρόνια. Έτσι, π.χ. για δεκαπέντε χρόνια, η συνολική κοινωνική επιβάρυνση θα έφτανε τα έξι περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Εκεί που είμαστε, δεν είναι ντροπή να πούμε ότι έτσι θέλουμε ως χώρα. Αν το λαθρεμπόριο πετρελαίου αντιμετωπιζόταν με ουσιαστικό τρόπο από το κράτος, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε και θα έπρεπε να μειωθεί. Τον Οκτώβριο του 2010, η διοίκηση των ΕΛΠΕ -για πολλοστή φορά- είχε παρέμβει δημόσια, κατέδειξε την έκταση του λαθρεμπορίου (απώλειες για το Δημόσιο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με πολύ μεγαλύτερη τότε κατανάλωση) και είχε επεξεργαστεί έναν ολόκληρο κατάλογο μέτρων, που η παράλληλη εφαρμογή τους θα είχε περιορίσει το πρόβλημα. Δεν υλοποιήθηκε τίποτα από αυτά.

Τελικά, το ότι οι τιμές βρίσκονται τόσο ψηλά δεν οφείλεται στο μέτρο.

Ο φόρος έγινε αναγκαίος λόγω της απόλυτης έλλειψης πολιτικής βούλησης να ληφθούν μέτρα που θα έφερναν αντιμέτωπο το κράτος με το ίδιο το λαθρεμπόριο. Αυτό η πολιτική δεν το επιθυμεί και έτσι δεν το κάνει».


Σχολιάστε εδώ