Αλλού το πάει ο Παπανδρέου και αλλού ο Βενιζέλος…

Τόσο οι δύο χωριστές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για να τιμηθεί η επέτειος (η μία από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 3 Σεπτέμβρη στο Ζάππειο και η άλλη από τον Γιώργο Παπανδρέου και το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου από τις 1-7 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο) όσο και η «υπερπροσπάθεια» που καταβάλλουν τα τελευταία 24ωρα ο νυν και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να κινητοποιήσουν ο καθένας μεγαλύτερο αριθμό στελεχών και κόσμου από τον άλλον και να «μετρήσουν δυνάμεις» στις αντίστοιχες εκδηλώσεις, έχουν φορτίσει το κλίμα. Και έχουν ανοίξει έναν ευρύτατο κύκλο συζητήσεων για το τι μέλλει γενέσθαι πλέον με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για το αν ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει νέο κόμμα ή για το αν απλά θα αντιπαρατεθεί με τη «βενιζελική φρουρά» για την προεδρία του Κινήματος.

Και βέβαια όλο αυτό το σκηνικό δημιουργείται σε μια συγκυρία όπου το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να γνωρίσει μια νέα ήττα και συρρίκνωση στις εκλογές. Τις ώρες που ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να «εξαφανίσει» το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ μέσα από το σχήμα της Προοδευτικής Παράταξης που θέλει να δημιουργήσει στο επερχόμενο συνέδριο. Τις ίδιες ώρες ο Κώστας Σημίτης φαίνεται να παρατηρεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και να τηρεί στάση αναμονής, αν και θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ, όπου θα απευθύνει και μήνυμα, ενώ φαίνεται πως πιθανότατα δεν θα παραστεί στην εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, αν και προσκλήθηκε και μάλιστα του ζητήθηκε να απευθύνει και χαιρετισμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι έχει ειλημμένη υποχρέωση τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη εκτός Αθήνας, την οποία δεν μπορεί να αναβάλει.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι το τι πολιτικό μήνυμα θα στείλει ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της Δευτέρας, κατά την ομιλία του στο Ζάππειο, και αν θα κάνει το βήμα που θα ανοίγει τον δρόμο για πολιτικές πρωτοβουλίες και ολική επαναφορά του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Βέβαια κάποιοι λένε ότι το λιγότερο που περιμένουν από τον Γιώργο Παπανδρέου με την ομιλία του τη Δευτέρα είναι να δηλώσει «παρών» στις όποιες εξελίξεις και το maximum να κάνει το μεγάλο βήμα και να περιγράψει με σαφήνεια μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία για τον ίδιο και τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως στον κύκλο των συνομιλητών του Γιώργου Παπανδρέου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να «παραδώσει» ο κ. Βενιζέλος και πως το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρως απαξιωθεί και αποξενωθεί από την κοινωνία. Και συνεπώς ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και μπορεί με ένα λίφτινγκ, αλλαγή ηγεσίας και αναπροσαρμογής της πολιτικής του, να αρχίσει να ανακάμπτει.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να κάνει λόγο για ανάγκη αλλαγής συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, να ασκήσει κριτική στην πολιτική και τις επιλογές της Γερμανίας και πιθανότατα η ομιλία του θα έχει και τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να παραβρεθεί στην εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 3 του Σεπτέμβρη, με το αιτιολογικό ότι εκείνη την ημέρα έχει κλείσει ομιλία στο Λονδίνο, όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη Κυριακή. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται ενωτικός, καθώς προσπαθεί να θεωρηθούν ως αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες οι δύο εκδηλώσεις στο Ζάππειο για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου την Δευτέρα και μάλιστα θα απευθύνει και χαιρετισμό.


Σχολιάστε εδώ