Όταν οι φόροι «κουρεύουν» την αξία…

Όπως τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

– Σε ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων και αντικειμενικής αξίας 2,8 εκατ. ευρώ, που ως τώρα δεν επιβαρυνόταν με φόρο κατοχής ακινήτων, επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ 5.200 ευρώ ετησίως, ο οποίος, όπως αναφέρει η Alpha, θα μπορούσε να πληρωθεί σχετικά ανώδυνα από τον ιδιοκτήτη.

– Όμως, σε αυτό τον φόρο προστίθεται και ο ΦΑΠ (συμπληρωματικός φόρος), επειδή η αξία του οικοπέδου υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτός ο φόρος επιβάλλεται με κλίμακα συντελεστών 0,1-0,9% για αξίες έως 1 εκατ. ευρώ και με συντελεστή 1% για τις αξίες άνω του 1 εκατ. ευρώ. Έτσι, για το οικόπεδο αυτό πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης άλλα 28.000 ευρώ ως συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή η συνολική ετήσια επιβάρυνση του οικοπέδου φθάνει τα 33.000 ευρώ!

– Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, εκτιμά η Alpha, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πληρώνει αυτούς τους φόρους. Αν ψάξει αγοραστή για το οικόπεδο, όμως, θα διαπιστώσει ότι η εξωπραγματική φορολογική επιβάρυνση δεν θα του επιτρέψει να το πουλήσει παρά σε εντελώς «χτυπημένη» τιμή, της τάξεως των 500.000 ευρώ. Δηλαδή, με ένα «κούρεμα» άνω του 80%, σε σχέση με την αντικειμενική αξία!


Σχολιάστε εδώ