Το… πλεόνασμα

@ Στα επίπεδα του 1980 κατέρρευσαν οι μισθοί, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΣΕ. Πάνω από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από έναν έως 12 μήνες! Ο μικτός μέσος πραγματικός μισθός είναι 750 με 800 ευρώ!

@ Χάθηκαν στα πέντε χρόνια 737.778 θέσεις μισθωτής εργασίας. Ο ένας στους δύο προσλαμβανόμενους είναι με πλήρη απασχόληση!

@ Πάνω από δέκα μήνες καθυστερεί η επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται πολλές επιχειρήσεις. Και ο χρόνος αυτός είναι ο μέσος όρος, γιατί σε πολλές ΔΟΥ, όπως η ΣΤ’ Εφορία Θεσσαλονίκης, η… αναμονή φθάνει στις… 797 μέρες. Το συνολικό ποσό που χρωστάει το Δημόσιο από επιστροφή ΦΠΑ είναι 882.000.000 ευρώ. Αν αυτά τα λεφτά είχαν δοθεί, πολλές επιχειρήσεις θα είχαν πάρει βαθιές ανάσες.

@ Τέσσερα χρόνια περιμένουν 30.000 συνταξιούχοι να πάρουν το εφάπαξ τους, που αν τους είχε δοθεί, θα είχαν καλύψει ανάγκες ζωής (κάποια χρήματα από το εφάπαξ θα διοχετεύονταν και στην κατανάλωση). Πέρα από το γεγονός ότι ζουν με την αγωνία ότι κάθε μέρα το ποσό του εφάπαξ, που εξαρχής δικαιούνταν, όλο και περικόπτεται με τους νόμους που φέρνουν και στο τέλος μπορεί το γκουβέρνο να τους ζητήσει και τα ρέστα.

@ Μετά τους αγρότες, στους δρόμους βγαίνουν και οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν τη θηλιά να σφίγγει όσο περνάει ο καιρός και δεν τους δίνουν την εξισωτική αποζημίωση. Και όσο καθυστερεί, τόσο κινδυνεύουν με λουκέτο και τα μαντριά.

@ Το φάσμα του λουκέτου αντιμετωπίζουν και τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς ολοένα και αυξάνεται το κύμα φυγής μαθητών τους προς τα δημόσια σχολεία, λόγω αδυναμίας των γονιών τους να πληρώσουν τα δίδακτρα μετά τις περικοπές στις αποδοχές τους, είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους είτε γιατί αναγκάσθηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Όλα τα παραπάνω είναι μόλις ένα μικρό δείγμα της… αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών επιλογών και του πόσο έχουν σχέση με τις διαβεβαιώσεις του Σαμαρά και του Βενιζέλου για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ