Τι φοβάται ο Σαμαράς για το χρέος
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος –τουλάχιστον έτσι δηλώνει στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του– ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει χωρίς σοβαρές απώλειες τους κάβους των επόμενων μηνών και θα βάλει πλώρη για την… εξάντληση της τετραετίας! Αν το πιστεύει πραγματικά ή προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό, όσο αυτό είναι δυνατό, υπουργών και βουλευτών, παραμένει αδιευκρίνιστο.
Παράγοντες του πρωθυπουργικού επιτελείου δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια αλληλουχία ενθαρρυντικών ειδήσεων για τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, που θα επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία των πολιτών και σταδιακά θα αλλάξουν το κλίμα. Σε τέτοιο βαθμό, λένε, που θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρώτος σταθμός οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, όπου η επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι αφενός να πάρει το «πράσινο φως» για σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά έναντι του ελληνικού λαού, και αφετέρου να συμφωνήσουν οι δανειστές επισήμως για την έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, με χρονοδιαγράμματα και –ει δυνατόν– καταληκτικές ημερομηνίες.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού στην εμφάνισή του στη ΔΕΘ, όπου ο κ. Σαμαράς σκοπεύει –ακόμη κι αν δεν έχει πάρει το «ok» των δανειστών– να προβεί σε εξαγγελίες για αποκλιμάκωση των φόρων. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, θα ανακοινώσει τη μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ενώ σχετικά με τους άλλους φόρους (εισφορά αλληλεγγύης, συντελεστές φορολόγησης κ.ά.) η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή και μέχρι το 2015. Στο μεταξύ, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ σε εκκρεμότητα υπάρχει και το ζήτημα με τον αριθμό των δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εντάσσουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο πακέτο των θετικών ειδήσεων, που θα συμβάλλουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, στην αλλαγή του κλίματος. Εκτιμούν, δε, ότι παράλληλα θα τρέξουν και οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, θεωρούν μάλιστα ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αν δεν υπάρχει καταληκτική συμφωνία τουλάχιστον, οι δανειστές θα έχουν αποσαφηνίσει τις διαθέσεις (προθέσεις) τους.
Όλα τα παραπάνω –κατά την εκτίμηση των παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου– θα διευκολύνουν τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, θα απελευθερωθούν ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές ή και κόμματα προκειμένου να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση», υποστηρίζουν. «Έτσι θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και θα διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα», επισημαίνουν.
Η μεγάλη ανησυχία του πρωθυπουργού έχει να κάνει με τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές στο ζήτημα του χρέους. Στην περίπτωση που για δικούς τους λόγους αποφασίσουν να μεταθέσουν για αργότερα τις αποφάσεις, σενάρια κάνουν λόγο για αναβολή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα έφερνε τον ίδιο σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Υπάρχει ωστόσο ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο: Οι δανειστές να συνδέσουν τις ρυθμίσεις για το χρέος με ένα νέο Μνημόνιο που θα δεσμεύει τη χώρα μας για τα πολλά ακόμη χρόνια. Ήδη σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για νέο πρόγραμμα εξαετούς διάρκειας και σταθερούς ελέγχους –ανά εξάμηνο– από ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν περίπου καταστροφική για τις προοπτικές της σημερινής κυβέρνησης αλλά και τις φιλοδοξίες του κ. Σαμαρά.