Τι μαγειρεύει η Μέρκελ για τα Βαλκάνια

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον επίσημα, η ατζέντα των συνομιλιών. Όμως και από μόνο του το γεγονός ότι αυτή την εποχή στη γειτονιά μας κυοφορούνται τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο προάγγελος είναι ο «πόλεμος» που έχει ανάψει μεταξύ Αμερικής (με την Ευρώπη Φιλιππινέζα) και Ρωσίας, δημιουργεί πολλές ανησυχίες για το τι έχουν μαγειρέψει οι «μεγάλοι» για την περιοχή μας. Και το σχέδιο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Μέρκελ, η οποία ήδη έχει κάνει επαφές και μεταξύ των άλλων έχει εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον της για τη «λύση» του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θέλουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, να έχει επέλθει συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ανάλογες είναι οι πιέσεις που ασκούνται για τη… ρύθμιση των προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, που δημιουργεί η Αλβανία με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, τα περί Τσαμουριάς και Τσάμηδων και την εφαρμογή της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Παράλληλα, σε αυτή την κάθε άλλο παρά… αθώα σύσκεψη των ηγετών των βαλκανικών χωρών στο Βερολίνο, στο τραπέζι δεν θα είναι το μοναδικό μενού οι ανοικτές διάφορες που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας με τα Σκόπια και με την Αλβανία, αλλά και τα προβλήματα που έχουν ανάμεσά τους και άλλοι γείτονες.

Με ποιες κόκκινες γραμμές θα πάει ο Σαμαράς;

Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή, αν πούμε ότι αυτή η σύσκεψη των «8» στο Βερολίνο, που γίνεται με πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου, κρύβει παγίδα κυρίως για την Ελλάδα από τη στιγμή που είναι η μόνη χώρα που θέτει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ένταξη που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της Ουάσινγκτον. Και αυτή τη φορά γίνεται με την πικρή εμπειρία της Συνόδου στο Βουκουρέστι, που έγινε 2-4 Απριλίου 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μπλόκαρε την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έγινε έξαλλος, γιατί φεύγοντας από την Ουκρανία είχε προαναγγείλει ότι τα Σκόπια θα μπουν στη Συμμαχία. Και αυτό το… στραπάτσο δεν το συγχώρεσε στον Καραμανλή.

Τώρα έχει επιστρατευθεί η Μέρκελ -και εδώ τίθεται ένα καίριο ερώτημα, με ποια ιδιότητα καλεί σε σύσκεψη τους πρωθυπουργούς των βαλκανικών χωρών, από τη στιγμή που δεν μετέχουν όλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε έχουν πάρει το πράσινο φως της προενταξιακής διαδικασίας, ούτε μετέχουν στο ΝΑΤΟ- με έναν κύριο στόχο. Να… νουθετήσει, με τους γνωστούς εκβιασμούς των Μνημονίων και ίσως της ρύθμισης του χρέους, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με μια ονομασία ενδιάμεση, που θα απέχει από την ανυποχώρητη θέση που είχε ο Σαμαράς το 1991 και οδήγησε στη σύγκρουσή του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω της αποχώρησης 11 βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ήταν στη γραμμή Σαμαρά.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μια ονομασία στο πλαίσιο που ζητάει ο Γκρούεφσκι θα είναι η επιβράβευση ενός ακραίου εθνικισμού που θα φορτώσει, αντί να λύσει, νέα προβλήματα σε όλους τους γείτονες και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και διερωτώνται με ποιες διαβεβαιώσεις και με ποιους στόχους πηγαίνει ο Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Διότι αποκλείεται να μην έχει ενημερωθεί ποια είναι η ατζέντα της συνάντησης με τους ηγέτες των οκτώ βαλκανικών χωρών. Και εν πάσει περιπτώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τα όρια της υποχώρησης και ποια είναι τα ανταλλάγματα που επιδιώκει με την αποδοχή του οδυνηρού συμβιβασμού, παραχωρώντας στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας μας, σε μια στιγμή μάλιστα που η αρχαιολογική σκαπάνη προσφέρει άλλη μια αδιάψευστη απόδειξη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γέννημα θρέμμα τούτης της γης. Και θα είναι η Ελλάδα σύμμαχος με τα Σκόπια;

Διερωτώνται επίσης οι ίδιοι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι αν έχει γίνει κάποια προεργασία, αν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την κρισιμότητα της συνάντησης του Βερολίνου και έχει διατυπώσει τις θέσεις του, ως υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, είχε χειρισθεί με βάση τις γραμμές του Ανδρέα Παπανδρέου το θέμα, και μέχρι ποιου σημείου ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει πίσω από την πάγια θέση που έχει η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι ενήμερος ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τα της συνάντησης του Βερολίνου, όχι βέβαια από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως θα έπρεπε -από τη στιγμή που κορυφαία εθνικά μας θέματα θα τεθούν στο τραπέζι και θα επιχειρηθούν λύσεις, αντίθετες με τα ελληνικά συμφέροντα- αλλά ούτε από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών. Και προς το παρόν ο κ. Τσίπρας δεν μιλάει…

Ζήλεψε τον Βίσμαρκ η Μέρκελ

Στο ερώτημα που θέσαμε παραπάνω, ποιος ο λόγος αυτής της ενεργούς ανάμειξης της Μέρκελ, η απάντηση που έδιναν διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν τα της γερμανικής νοοτροπίας είναι ότι επιδιώκει να γίνει ο νέος Βίσμαρκ και να ενώσει τα Βαλκάνια…

Θυμίζουμε ότι ο Όττο Βίσμαρκ, το 1862, πραγματοποίησε την ένωση της Γερμανίας. Και κάτι ακόμη, ο Βίσμαρκ είναι ο πατέρας της φράσης: «Τρεις καθηγητές και η πατρίς εχάθη»!


Σχολιάστε εδώ