Στην τελική ευθεία…

Μετρούν αντίστροφα στην κυβέρνηση για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» το τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ενώ τα εμπλεκόμενα υπουργεία επιχειρούν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα. Βασική επιδίωξη του Αντ. Σαμαρά είναι στις συζητήσεις που θα γίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και παράλληλα να λάβει το «πράσινο φως» για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φόρων. Οι δανειστές εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για την υπόθεση του χρέους όσο και για τις φοροελαφρύνσεις, στις οποίες επιμένει ο πρωθυπουργός προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ελληνική κοινωνία. Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, ο Β. Σόιμπλε εμφανίσθηκε ανοιχτός σε μια συζήτηση για μείωση του ελληνικού χρέους, παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, αν κι εφόσον χρειαστεί. Πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για τη χώρα μας. Ο κ. Σαμαράς περιμένει το «ok» της «τρόικας» για να ανακοινώσει πακέτο φοροελαφρύνσεων, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι θα το κάνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έστω και με δική του πρωτοβουλία.

Επιμένει εκλογικά

Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για ένα θερμό φθινόπωρο και για έναν ακόμη θερμότερο χειμώνα, καθότι προεξοφλούν νέα επώδυνα μέτρα, κοινωνική αναταραχή, μέχρι και… πρόωρες εκλογές. Με το σκεπτικό αυτό, στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν πρόγραμμα περιοδειών του Αλ. Τσίπρα, αλλά και κορυφαίων στελεχών στην περιφέρεια, ενώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιασθεί αναλυτικά το κυβερνητικό (οικονομικό) πρόγραμμα του κόμματος. Θέμα αιχμής για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω του οποίου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία πριν από τις εκλογές.

Θρίλερ…

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς το υπουργείο Οικονομικών -υπό την πίεση των μαζικών αντιδράσεων- δυσκολεύεται να καταλήξει σε εκείνες τις διορθωτικές ρυθμίσεις που θα εκτονώσουν την ένταση. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των δόσεων, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως» από την «τρόικα». Οι σχετικές ρυθμίσεις -αν όλα εξελιχθούν ομαλά- πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Σεπτέμβριο, στο τέλος του οποίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη από τις δόσεις. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επανεξέταση του φορολογικού συστήματος όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ το ΚΚΕ εξαπολύει διμέτωπη επίθεση. Κατηγορεί κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι οι πολιτικές τους έχουν τον ίδιο παρονομαστή: Είναι υπέρ της συνέχισης της φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αναταράξεις

Ο φόρος ακινήτων είναι το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση αυτή την περίοδο, αλλά δεν είναι το μοναδικό, καθόσον η κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ) είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Η κίνηση 38 γαλάζιων βουλευτών να στείλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να περιληφθεί διάταξη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, βάσει της οποίας θα διώκονται όσοι αρνούνται τη Γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων κ.ά., αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Πόσω μάλλον που ορισμένοι εκ των βουλευτών απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχει σαφής αναφορά για τις γενοκτονίες και η κακόβουλη άρνησή τους ή ο ευτελισμός τους θα αντιμετωπίζεται ως αδίκημα. Αναταράξεις προκάλεσαν και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κατάργηση ή ακόμη και… ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τονίσει ότι ο Οργανισμός πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αόριστη και προκλητική την απάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που -υποτίθεται- διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες.

Κυρώσεις

Ένταση και αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο (και) για τα ελληνικά προϊόντα. Οι αποζημιώσεις που προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καλύπτουν όλα τα προϊόντα και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, που ζητούν πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την καταστροφική κρίση στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Τους κατηγόρησε ότι δεν υπερασπίσθηκαν τα συμφέροντα των ελλήνων παραγωγών ενώ τους ζήτησε να διαχωρίσουν τη θέση της Ελλάδας από την ανόητη και ανέξοδη πολιτική των κυρώσεων. Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, που κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών ενώ παράλληλα επισήμανε τις υψηλές επιδοτήσεις που λάμβαναν οι παραγωγοί τις τελευταίες δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο κενό…

Στην τρέχουσα επικαιρότητα, παραμένουν τα σενάρια για επανένωση της Κεντροδεξιάς, αν και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει επιμελώς να πάρει επισήμως θέση. Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μη γίνει πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας, ακολούθησε το… προσκλητήριο του Άδ. Γεωργιάδη. Ο τελευταίος, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι υπήρξαν μέλη ή στελέχη της παράταξης να επιστρέψουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η μόνη επίσημη απάντηση ήρθε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ήταν αρνητική. Εκτός του ότι κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής ή συνεργασίας με τη ΝΔ,υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «δεν συνομιλεί με τα άκρα», εννοώντας τότε τα στελέχη του ΛΑΟΣ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γεωργιάδη.


Σχολιάστε εδώ