Σε ρόλο θεατή η Ελλάδα…
Με προβληματισμό παρακολουθούμε την αδρανοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε μια περίοδο που η γύρω περιοχή φλέγεται και το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής στρέφεται και πάλι στη γειτονιά μας λόγω των εξελίξεων σε Συρία, Ιράκ, Γάζα, Αίγυπτο και Λιβύη.
•••
Σε αντίθεση με την Αθήνα, βλέπουμε το πόσο αποτελεσματικά κινείται η Κύπρος, που έσπευσε να δηλώσει παρούσα στην κρίση και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της απειλής των τζιχαντιστών, αλλά και να συμβάλλει ως ασφαλές καταφύγιο για απεγκλωβισμό και περίθαλψη ξένων πολιτών που πιθανόν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Συγχρόνως, όμως, ο πολύ δραστήριος υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στο Κάιρο για να συζητήσει και νέα προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
•••
Για την Κύπρο, που έχει συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διερευνήσει τις προθέσεις του Καΐρου για το ενδεχόμενο να εξαχθούν ποσότητες αρχικά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο (μέσω της Κύπρου) και κατόπιν, στην ενδιάμεση -όπως λέγεται- φάση, να εξαχθούν και ποσότητες κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες ενεργειακές ελλείψεις.
****
— Ελπίζουν στα Σκόπια ότι στη Συνάντηση Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, που συγκαλεί η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ, στις 28 Αυγούστου, μπορούν να εξασφαλίσουν υποστήριξη για το θέμα της ονομασίας.
Βεβαίως, η Συνάντηση Κορυφής αποσκοπεί περισσότερο στην εξασφάλιση ζώνης επιρροής για τη Γερμανία, καθώς η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει απομακρυνθεί πλήρως. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική θέση για το θέμα της ονομασίας, είναι προφανές ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε να είχε επιλυθεί, εξάλλου η Γερμανία έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει πίεση με τη μορφή που θα επιθυμούσαν τα Σκόπια προκειμένου να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί, εκβιαστικά, λύση που θα ικανοποιούσε τις αλυτρωτικές επιδιώξεις του κ. Γκρούεφσκι.
— DΣτα Σκόπια δεν βάζουν μυαλό. Η υπό κατασκευή νέα πρόσοψη του κυβερνητικού κτιρίου στα Σκόπια έχει ενταχθεί στο γνωστό εξαρχαϊστικό σχέδιο «διακόσμησης» των δημοσίων χώρων και κτιρίων, με τρόπο που να καλλιεργεί τη «μακεδονική ταυτότητα».
Έχουν μπλέξει όμως τα σχέδια οι αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το έργο και έτσι το κυβερνητικό κτίριο θα έχει πρόσοψη με κίονες δωρικού και ιωνικού ρυθμού, που μάλλον θα παραπέμπει σε κτίρια της Ουάσινγκτον.
— Για την Ιστορία να αναφέρουμε, πάντως, ότι σε μια χώρα που έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το σχέδιο «Σκόπια 2014» έχει στοιχίσει ήδη 207 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα 50 εκατομμύρια έχουν διατεθεί για την κατασκευή, συνήθως αντιαισθητικών, αγαλμάτων και μνημείων.
— Αλλαγή φρουράς στις θέσεις των διπλωματικών συμβούλων στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος. Στη θέση της Μαρίας Θεόδωρου, ως διπλωματικής συμβούλου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τοποθετείται η Γεωργία Αλεξοπούλου και στη θέση του Δημήτριου Ιωάννου, ως διπλωματικού συμβούλου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τοποθετείται ο Βασίλειος Ξηρός.
— Νέα προβλήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Αλβανοί στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, σε μια από τις κλασσικές και προκλητικές επιδιώξεις ανθελληνισμού. Έτσι, ενώ η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει κερδίσει μια ακόμη δικαστική απόφαση για την επιστροφή ενός ιστορικού κτιρίου, οι Αλβανοί βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν και πάλι εναντίον του Αρχιεπισκόπου.
— Η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφής στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας του κτιρίου της Μητρόπολης Ελμπασάν, που τώρα χρησιμοποιείται ως σχολείο. Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά ότι δεν υπάρχει άλλο κτίριο για να στεγάσει το σχολείο, αλλά απλώς και μόνο για να γίνει μια επίδειξη δύναμης των αλβανών εθνικιστών, που ήδη συκοφαντούν την Εκκλησία ότι σκοπεύει να δημιουργήσει… κέντρο ελληνικής προπαγάνδας στο κτίριο της παλιάς Μητρόπολης.
— Γιατί, άραγε, το ΥΠΕΞ φρόντισε να υποβαθμίσει τόσο πολύ την εκπροσώπηση στη λειτουργία που ετελέσθη στην Παναγία Σουμελά. Αντί να υπάρξει υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, ώστε να το καταλάβει ακόμη και ο (πόντιος ο ίδιος) Ταγίπ Ερντογάν, το ΥΠΕΞ φρόντισε να στείλει τον δεύτερο τη τάξει στο γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης Β. Μαλιγκούδη, Σύμβουλο Πρεσβείας Β’. Μια χαρά πάμε…
— Ο Σ. Μπερίσα αποφάνθηκε ότι πρέπει η Ελλάδα να παραιτηθεί από την προσπάθεια «δημιουργίας μειονοτικών περιοχών στην Αλβανία» και αναφερόμενος στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με τη Χιμάρα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν ποτέ μειονοτική.
— Αυτό που επίσης είπε ο κ. Μπερίσα -και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον- είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, «σε δεκάδες συναντήσεις με ανώτατους έλληνες αξιωματούχους, κανένας δεν υποστήριξε την ύπαρξη μειονότητας στη Χιμάρα. Γιατί; Επειδή δεν μπορούσαν να το θέσουν, διότι δεν υπάρχει κάποιο γνήσιο έγγραφο ούτε τον τρέχοντα, ούτε τον προηγούμενο αιώνα που να αποδεικνύει ότι η Χιμάρα είναι μειονοτική περιοχή».
— Τη μεγαλύτερη ζημιά πάντως στα Σκόπια την έχουν πάθει οι πολιτικοί, οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να έρθουν -όπως θα ήθελαν και συνήθιζαν για χρόνια- για διακοπές στην Ελλάδα, στη Χαλκιδική, στην Πιερία, στην Καβάλα, στη Θάσο.
— Οι πιο «σκληροί» της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον σκοπιανό πρωθυπουργό, κάνουν διακοπές στην Τουρκία. Ο κ. Γκρούεφσκι μάλιστα θα μείνει δέκα ημέρες στην Τουρκία, προσκεκλημένος για μια ακόμη φορά του Τ. Ερντογάν.
Ας το βλέπει ο Βενιζέλος…
Μάθαμε με πολύ ενδιαφέρον ότι η αλβανική κυβέρνηση, που κάνει «τσαμπουκάδες» στην Ελλάδα, αποδείχθηκε «αρνάκι» απέναντι στην Τσεχία και μάλιστα για μια υπόθεση που αφορούσε την εταιρεία ηλεκτρισμού της Τσεχίας. Οι Τσέχοι, λοιπόν, απείλησαν ότι αν δεν αποζημιωθεί, και μάλιστα εξωδικαστικά, η εταιρεία της χώρας τους σε μια αντιδικία που υπήρχε με το αλβανικό Δημόσιο, θα έθεταν βέτο στην αναγνώριση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Δεν ξέρουμε πόση ακριβώς ήταν η αποζημίωση, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το αναφέρουμε για λόγους «παιδευτικούς», καθώς το… περήφανο ΥΠΕΞ έσπευσε να υποστηρίξει από τους πρώτους την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, χωρίς καν να επιχειρήσει να εξασφαλίσει στοιχειώδεις δεσμεύσεις για τα θέματα της μειονότητας αλλά και το ζήτημα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών…