Ο Σαμαράς, η Ντόρα, οι Καραμανλικοί και το «ναρκοπέδιο» στην ΚΟ

Το πολιτικό κόστος άστοχων ενεργειών και πρωτοβουλιών, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ, που πιέζει με κάθε τρόπο και επιβάλλει την «πολιτική ατζέντα» του, φαίνεται πως το εισπράττει αποκλειστικά ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο πολιτικός συνεταίρος του μοιάζει να το… διασκεδάζει.

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «κοχλάζει», ο Ευάγγελος Βενιζέλος βαυκαλίζεται με τους κομματικούς υποτελείς του δημιουργώντας ένα πολιτικό imperatum που κερδίζει πολιτικό έδαφος όσο η εσωστρέφεια τραβά τη ΝΔ προς τον πάτο. Τα πράγματα μάλιστα είναι πολύ σοβαρά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις συζητήσεις που κάνουν οι βουλευτές σε πηγαδάκια που στήνουν στα γραφεία της οδού Σέκερη και σε ζυμώσεις μεταξύ τυρού και αχλαδίου σε μαγαζιά του κέντρου.

Ο κύκλος της εσωκομματικής γκρίνιας άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία όταν ανακοινώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο οι βουλευτές της επαρχίας είναι στα κάγκελα και λένε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ένας φόρος που επιβάλλεται από το «σύστημα Σημίτη» χωρίς την παραμικρή ενημέρωση. Το πράγμα έγινε ακόμα πιο σοβαρό όταν ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου κατά έναν μήνα. «Κυβέρνηση Σαμαρά ή Βενιζέλου έχουμε; Από πού κι ως πού ο ”τρισδιάστατος” ορίζει τι πρέπει να γίνει στην κυβέρνηση; Είμαστε όμηροι των καταλοίπων του Σημίτη στην εξουσία;», αναρωτιούνται οι βουλευτές και δεν φαίνονται πρόθυμοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο Αβραμόπουλος και ο… «αριστερός»

Στην ΚΟ της ΝΔ επισημαίνουν ότι μετά την τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του Επιτρόπου και τη μετακίνησή του στις Βρυξέλλες -έστω κι αν οι συνεργάτες του υπουργού Άμυνας επισημαίνουν ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις- ο πρωθυπουργός θα είναι πιο ευάλωτος στους εσωκομματικούς κραδασμούς. Η παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου και ο ρόλος του (ως αντιπρόεδρος της ΝΔ) λειτουργούσε ανασχετικά σε κάθε εσωκομματική κρίση.

Οι βουλευτές εκτιμούν ότι με τον Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες, όσοι θα θέλουν να αμφισβητήσουν ευθέως τον πρωθυπουργό -όπως πιθανώς η Ντόρα Μπακογιάννη- θα το κάνουν με το πεδίο ελεύθερο. Η δυσαρεστημένη κόρη του επίτιμου, που φιλοδοξούσε να κάνει θεαματική επαναφορά από τις Βρυξέλλες, έμεινε στα κρύα του λουτρού γι’ αυτό δεν αποκλείεται να διαμορφώσει ένα νέο πυλώνα εσωκομματικής αντιπολίτευσης και αμφισβήτησης του πρωθυπουργού.

Έναν πολύ καλό λόγο προκαλούν οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου περί «αριστερού προέδρου». Εκτός από το γεγονός ότι μόλις ακούν τέτοια σενάρια οι βουλευτές της επαρχίας γίνονται έξω φρενών, η πιθανότητα να γίνει πρόταση στον Φώτη Κουβέλη, θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως αφορμή για να επανασυγκροτηθεί η ομάδα των «Mητσοτακικών» και να δείξει τα δόντια της. Λέγεται μάλιστα ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται με φιλότιμο ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, το πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί του Κουβέλη.

Οι «απρόβλεπτοι» Καραμανλικοί

Αστάθμητο παράγοντα στις εσωκομματικές εξελίξεις αποτελούν οι αποκαλούμενοι Καραμανλικοί. Δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε τις φήμες περί του Κουβέλη ούτε τις κινήσεις του όψιμου «μητσοτακικού» Παπαδόπουλου. Ωστόσο επηρεάζονται από τις διαρροές που φέρουν τη Ντόρα να επικοινωνεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να μοιραστεί μαζί του τους πολιτικούς προβληματισμούς της.

Δεν είναι τυχαίο το αντάρτικο των 38. Έρχεται να λειτουργήσει ως κουδούνι κινδύνου για την ΚΟ που συμπεριφέρεται σαν κινούμενη άμμος, αντίθετα από τις κατευθύνσεις του Μαξίμου. Από την πρώτη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έθεσε ζήτημα «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», βουλευτές του περιβάλλοντος Καραμανλή άρχισαν να αντιδρούν ζητώντας να γίνουν προσαρμογές σε θέματα που ικανοποιούν το πατριωτικό αίσθημα, όπως είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Δεν είναι δυνατόν να έχει θεσπιστεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας από το 1994 -από κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου- και να μην την αναγνωρίζουμε σήμερα», σχολίαζε ένας από τους 38. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο «αντάρτικο» συμμετείχαν βουλευτές απ’ όλες τις ομάδες της ΝΔ. «Και ”καραμανλικοί” και ”μητσοτακικοί” και ”λοχαγοί” και όλοι όσοι θα θέλαμε τον Σαμαρά ρυθμιστή των εξελίξεων και όχι διαχειριστή όσων αποφασίζουν η καμαρίλα του Μαξίμου, ο Βενιζέλος και οι παρατρεχάμενοί του», σχολίαζε και τον συνέκρινε με τον Κώστα Σημίτη στο τέλος της θητείας του.

Τορπιλίζεται η διεύρυνση

Με αυτό το εκρηκτικό σκηνικό κανείς δεν μπορεί να περιμένει ήρεμο φθινόπωρο. Όσο θα αυξάνεται η αμφισβήτηση του Σαμαρά τόσο θα κλονίζονται οι ισορροπίες στην ΚΟ όσο και στους ανεξάρτητους, που δεν θα απέκλειαν τη συμμετοχή τους στην πολυπόθητη αμφίπλευρη διεύρυνση.

«Αν χρειαστεί θα αμφισβητήσω τον Σαμαρά για το καλό της παράταξης. Δεν είναι δυνατόν να νιώθουμε όσοι πιστέψαμε στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή υποταγμένοι στο σύστημα Σημίτη και στους ηρακλειδείς του ΛΑΟΣ ή στους ”Ταμήλους”», σχολιάζει άλλος από τους 38 που συμμετείχαν στο «αντάρτικο».


Σχολιάστε εδώ