Ο Βενιζέλος στήνει το δικό του κόμμα

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος με τις πρωτοβουλίες αυτές επιχειρεί να κατευνάσει τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και τις αντιδράσεις της εναπομείνασας βάσης του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην εξοντωτική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

«Το μήνυμά μας είναι: «Όλοι Μαζί Ξανά -Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη νέα Αλλαγή»», διαμηνύει σε όλους τους τόνους τα τελευταία 24ωρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ωστόσο, μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στη σημερινή ηγεσία εξαπολύουν παρασκηνιακά δηλητηριώδη σχόλια κατά του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του κόμματος, κάνοντας λόγο «για έλλειψη πολιτικού πολιτισμού» ή και για «νέο κύκλο υπονόμευσης». Από την άλλη πλευρά, στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου επισημαίνουν πως «έχει κάθε δικαίωμα το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, στην επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, να κάνει οποιαδήποτε εκδήλωση και έκθεση». Ορισμένα πάντως στελέχη επεσήμαιναν ότι «δεν σκέφτηκε ο κ. Βενιζέλος, όταν εισέβαλε έξαλλος στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου και τον κατσάδιασε γιατί δεν ψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες, ότι με αυτό τον τρόπο μόνος του άναβε φωτιές».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να μην αγνοούν, συμβολικά και πολιτικά και για ευνόητους λόγους, τις εκδηλώσεις στο Ζάππειο του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο επισημαίνουν ότι ο επίσημος εορτασμός θα είναι η εκδήλωση στις 3 Σεπτέμβρη στο Ζάππειο, με ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως μάλιστα αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην εκδήλωση «έχουν προσκληθεί όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ, όλα τα ιστορικά του στελέχη, όλοι όσοι προσέφεραν ανιδιοτελώς στους αγώνες για ανεξαρτησία, δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουν προσκληθεί οι νέοι και νέες που δίνουν μάχες για την προοπτική της πατρίδας μας».

Σημειώνουν ακόμα πως η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη αποκτά ιστορικό ενδιαφέρον για την επαναφορά στη μνήμη των πολιτών της μεγάλης προσφοράς των 40 χρόνων της Μεταπολίτευσης, της καλύτερης περιόδου στην ελληνική ιστορία, και άρα του ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται με αυτή του μεγάλου ηγέτη της αλλαγής Ανδρέα Παπανδρέου. Αποκτά επίσης ενδιαφέρον για την πορεία και το μέλλον της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης αλλά και του τόπου.

Πάντως εντατική είναι η προετοιμασία του Ευάγγελου Βενιζέλου για την παρουσία του στη ΔΕΘ, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, όπου θα παραχωρήσει και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Στους σχεδιασμούς του κ. Βενιζέλου είναι να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.

Οι βασικοί άξονες του οδικού χάρτη, όπως αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι: Η ανάπτυξη και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, οι νέες θέσεις εργασίας, οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, η βιωσιμότητα του χρέους, οι επενδύσεις και η ρευστότητα στην αγορά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κατοχύρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, η αποκατάσταση των αδικιών με έμφαση στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες, τις τράπεζες, η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου και αιφνιδίασε και πάγωσε τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς παραμονή Δεκαπενταύγουστου ανακοίνωσε την διενέργεια Έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», η οποία κατʼ ουσίαν αποτελεί την παπανδρεική εκδοχή του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, «κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας».

Την εκδήλωση θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Η ανακοίνωση αυτή αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών αναφορικά με τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ