Οι τουρίστες θα φθάσουν τα 100.000.000!

Μέσα από τις φωτογραφίες από τα νησιά μας, τις ακρογιαλιές, τα ηλιοβασιλέματα, την κάθε γωνιά του τόπου μας απ’ όπου περνούν οι ξένοι τουρίστες και αναρτούν στο διαδίκτυο, οι πολίτες, σε όποια μεριά του πλανήτη μας κι αν ζουν, ανακαλύπτουν τις ομορφιές της Ελλάδας μας. Πολλοί ξένοι έχουν εξομολογηθεί σε έλληνες φίλους τους ότι δεν πίστευαν πως υπάρχει χώρα με τέτοιες ομορφιές.

Μέσα από αυτή τη γνωριμία έχει εκτιναχθεί το ενδιαφέρον των τουριστών για την Ελλάδα. Από το να γνωρίσουν από κοντά και να ζήσουν τις ομορφιές της, μέχρι να κάνουν το γαμήλιο ταξίδι τους στη χώρα μας.

Ένας από τους καλύτερους διαφημιστές της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι ήταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Λεμπρόν Τζέιμς που στο Facebook έχει 20.000.000 φίλους, οι οποίοι είδαν τι σημαίνει Ελλάδα. Με πρώτους προορισμούς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και ακολούθως όλα τα άλλα νησιά μας.

Πρόκειται για μια τεράστια προβολή της Ελλάδας, που οφείλεται στο διαδίκτυο, δεν έχει κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, με την κυβέρνηση να μην έχει κουνήσει το… δακτυλάκι της. Δεν έχει κάνει εντελώς τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αξιοποιήσει τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από το διαδίκτυο οι ομορφιές του ευλογημένου τόπου μας, οι θάλασσές μας και οι ακρογιαλιές μας μπαίνουν στο κάθε σπίτι από τη μια άκρη της γης στην άλλη.

Οι εκτιμήσεις, με βάση τη μεγάλη ζήτηση που έχει από τώρα η Ελλάδα, είναι ότι οι αφίξεις μέσα στα επόμενα χρόνια θα εκτιναχθούν σε αριθμούς που σήμερα θεωρούνται απίστευτοι και ούτε καν οι εδώ ασχολούμενοι με την τουριστική βιομηχανία δεν μπορούν να σκεφθούν.

Στα επόμενα πέντε με επτά χρόνια, προβλέπουν έγκυροι κύκλοι που έχουν επαφές με ξένα επενδυτικά fund, τα 50.000.000 τουριστών δεν θα είναι όνειρο. Δεν σταματούν μάλιστα σε αυτό το νούμερο. Πιστεύουν με βεβαιότητα ότι μέχρι το 2030 οι αφίξεις θα κινούνται γύρω στα 100.000.000 τον χρόνο. Και πρόγευση αυτού που θα έρθει είναι το γεγονός ότι σε πολλά νησιά μας, όπως η Κέρκυρα, η τουριστική περίοδος αρχίζει πλέον από τον Μάρτιο.

Χρειάζεται δουλειά για να μη χάσουμε αυτό το χρυσάφι

Εν όψει αυτών των πολύ καλών νέων, από εμάς εξαρτάται να αξιοποιήσουμε επιτέλους σωστά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτό το θείο δώρο, το «οικόπεδο» που έχει η Ελλάδα μας και είναι, χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής και εθνικισμού, το φιλέτο της γης.

Χρειάζεται σχέδιο για σύγχρονες δημόσιες υποδομές -δρόμοι, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια- και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των σημερινών γηρασμένων και πεπαλαιωμένων ξενοδοχείων και άλλων ξεπερασμένων εγκαταστάσεων, πολλές εκ των οποίων ενδεχομένως να θέλουν γκρέμισμα.

Είναι απαραίτητη η κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων. Και παράλληλα να γίνει ανανέωση σε όλους τους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό. Και το κράτος να… ανανεωθεί και να υπάρχει έλεγχος σε κάθε χώρο, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι άψογες και να μην βλέπουν τον τουρίστα ως αντικείμενο για αρπαχτές.

Αν δεν αξιοποιήσουμε σωστά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα -και αυτό να μην είναι πρόσκαιρο- όλες οι ευθύνες θα είναι δικές μας και δεν θα μας φταίνε τα Μνημόνια και η «τρόικα». Και βέβαια την κύρια ευθύνη θα έχουν οι κυβερνώντες.


Σχολιάστε εδώ