Οι πρώτες «κινήσεις» Μώραλη σε οικονομία και διοίκηση

Για το τι θα αντιμετωπίσει ο Γ. Μώραλης έχουμε γράψει αρκετές φορές και το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, καθώς επί δύο μήνες τώρα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση που θα παραλάβει. Εκείνο που πάνω απ’ όλα έχει διαπιστώσει και είναι το κυριότερο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι το οικονομικό.

Ο Β. Μιχαλολιάκος αφήνει τον δήμο με μειωμένο το δάνειο που… κληρονόμησε από τους προκατόχους του, με ρυθμισμένες τις οφειλές στα Ταμεία και την Εφορία, με πληρωμένο το προσωπικό, αλλά με όλες τις επιβαρύνσεις που έχει επιβάλλει στους δήμους ο Καλλικράτης αλλά και τις δυσκολίες που προκαλεί η κρίση, με πρώτη και καλύτερη τη δραματική μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, αφού ο κόσμος έχει σταματήσει πλέον να πληρώνει ακόμα και το ρεύμα που καταναλώνει!

Με τα δεδομένα αυτά ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να βρει πόρους με το… καλημέρα για να πληρώσει τον μήνα Σεπτέμβριο στους εργαζόμενους και τις δόσεις των ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα τρέχοντα και τα λειτουργικά έξοδα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα. Στόχος του Γ. Μώραλη, είναι να βρει πόρους για να «τρέξει» τον δήμο μέχρι το τέλος του χρόνου απρόσκοπτα και δίχως εντάσεις με τους εργαζόμενους, και στο διάστημα αυτό να βάλει τις βάσεις για την εισροή πόρων στον δήμο από το νέο χρόνο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος δήμαρχος έχει εξασφαλίσει τις πηγές χρηματοδότησης των πρώτων 100 ημερών. Στις προθέσεις του νέου δημάρχου σημαντικό «χώρο» έχουν διάφορες ιδέες που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου κατά το 2015, με πρώτες και κύριες αυτές που αφορούν στην μεγαλύτερη δυνατή περιστολή δαπανών, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων. Αντίθετα έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν εργαζόμενο από τον δήμο ή τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και επιδίωξή του είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι να «κόψει» και τις ήδη υπάρχουσες. Όσον αφορά το διοικητικό σκέλος οι αλλαγές που θα κάνει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αφορούν κυρίως στην δημιουργία νέων τομέων για αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους αλλά και στο «σπάσιμο» Δημοτικών Επιχειρήσεων που κάλυπταν πολλές δραστηριότητες σε συγκεκριμένους τομείς για κάθε μια (π.χ. ο Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νεολαίας, θα διαχωριστεί σε έναν Οργανισμό για τον Αθλητισμό και την νεολαία και σε άλλον για τον Πολιτισμό).


Σχολιάστε εδώ