Νέα ταυτότητα αναζητά η ΔΗΜΑΡ!
Την ίδια ώρα, το βλέμμα της ηγεσίας είναι στραμμένο στη συνέχεια των επαφών με τις αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, «δρομολογούνται το αργότερο για τις αρχές του φθινοπώρου». Σε κάθε περίπτωση, ο Φώτης Κουβέλης, στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε πως «η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι δεδομένη», καθιστώντας κατ’ αυτό τον τρόπο σαφές πως δεν τίθεται θέμα εκχώρησης της αυτονομίας του κόμματος. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας για τον διάλογο στην Κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Έτσι, με κεντρικό στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου «για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», οι επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου βάζουν κάτω και μελετούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης τόσο με τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και με την Κουμουνδούρου, προκειμένου να προωθήσουν έναν οδικό χάρτη διαλόγου. Με φόντο τις ζυμώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τη Χαριλάου Τρικούπη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, η ΔΗΜΑΡ έχει κάνει «ταμείο». Αποκλίνουσες παραμένουν οι απόψεις σε κάποια σημεία γενικότερης διαπραγμάτευσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, σημείο τριβής στάθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ζητά διευκρινίσεις για τις σχέσεις που καλλιεργεί η ΔΗΜΑΡ με την Κουμουνδούρου, ενώ, ακόμα και τώρα, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου δεν παραλείπουν να θυμίσουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως «μιλούν αυτοί, την ώρα που συγκυβερνούν με τη Νέα Δημοκρατία». Δεύτερο «αγκάθι» εξακολουθεί να είναι η πρόσκληση που απεύθυναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης, με την τελευταία να κρίνει «πρωθύστερη» τη συμμετοχή της, μια και επίκειται το δικό της συνέδριο. Αντιθέτως, την ίδια γλώσσα μίλησαν για ζητήματα που άπτονται ευρωπαϊκών θεμάτων: «Ναι» στο ευρώ, «όχι» σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος. Όσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου θεωρεί ότι ο θεσμός δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικού παζαριού και ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί και δεν πρέπει η προεδρική εκλογή να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων και ότι θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο. Με τη δημόσια στάση των εκπροσώπων της Αγ. Κωνσταντίνου να μην μπορεί να προεξοφληθεί, είναι προφανές πως η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διελκυστίνδας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν προσφάτως από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να σταματήσουν να συνομιλούν με την Κουμουνδούρου, έτσι και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να απαιτεί τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τη Χαρ. Τρικούπη. Η κατάσταση πάντως έχει σαφείς ενδοκομματικές αναλογίες, καθώς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι χωρισμένα σε όσα τάσσονται υπέρ της Κεντροαριστεράς, άλλα υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα υπέρ της συνέχισης της αυτόνομης δράσης, παρά τα δυσμενή αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ξανά πρόεδρος ο Κουβέλης;
Με το θέμα των νέων υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ να έχει λάβει μεγάλη έκταση στους κύκλους του κόμματος και τα Μέσα Ενημέρωσης, ήρθε η δήλωση του Γιάννη Πανούση, το όνομα του οποίου είχε αρχίσει να «φιγουράρει» στους φερόμενους ως διαδόχους. «Είμαι υπεύθυνος γι’ αυτά που λέω, όπως τα λέω, κι όχι γι’ αυτά που (δεν) καταλαβαίνουν ή που (δεν) γράφουν οι άλλοι.
Διαφωνώ πλήρως με τη (μικρο)πολιτική των διαρροών, των κύκλων, των παρασκηνίων και των τάχατες διασταυρωμένων πληροφοριών» έγραψε, -μεταξύ άλλων- στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο βουλευτής, βάζοντας «φρένο» στα σενάρια που τον ήθελαν να διεκδικεί την προεδρική καρέκλα. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας προχώρησε επ’ αυτού σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου: «Ακόμα και από τις τάξεις των συντρόφων που διαφωνούν, δεν υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει ότι ο Φ. Κουβέλης δεν είναι κεφάλαιο για τον χώρο μας», είπε ο Χρήστος Μαχαίρας και δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο πράγματι να δούμε κι άλλες υποψηφιότητες, ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του κ. Κουβέλη είναι «πολύτιμη για το κόμμα και για τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Προανήγγειλε ένα συνέδριο το οποίο, όπως είπε, δεν θα είναι διακοσμητικό, καθώς «όλες οι εξουσίες ανήκουν στη βάση της Δημοκρατικής Αριστεράς», ενώ για τις 30 Αυγούστου προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή που θα εγκρίνει θέσεις και θα εκλέξει συνέδρους.