Κινείται μόνος του ο Άδωνις;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει εδώ και πολύ καιρό γίνει αποδέκτης σχετικών εισηγήσεων, αλλά απέφυγε ως τώρα να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αναμένοντας ενδεχομένως το κατάλληλο χρονικό σημείο. Ως εκ τούτου η κίνηση του Άδ. Γεωργιάδη να απευθύνει προσκλητήριο σε όσα στελέχη βρίσκονται εκτός να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε το Μέγαρο Μαξίμου.

Στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό μεταφέρουν την οργή του για την πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και παράλληλα διαψεύδουν τις φήμες ότι ο τελευταίος λειτούργησε ως «λαγός» του κ. Σαμαρά. Ο λόγος είναι απλός: Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία τέτοιας εμβέλειας. Εκπροσωπεί το τμήμα της σκληρής Δεξιάς. Από τη θητεία του στον ΛΑΟΣ κουβαλάει τη… ρετσινιά του «ακροδεξιού» και μέχρι τις αρχές του 2012 ήταν σκληρός πολέμιος της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον η επιχειρηματολογία του –ως προς το ύφος και την ένταση– σε μια σειρά ζητήματα βρίσκει σύμφωνους μικρή μόνο μερίδα πρωτοκλασάτων στελεχών, ενώ απωθεί τους πολύ περισσότερους. Κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενη η σχεδόν μηδενική ανταπόκριση.

Μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απάντησαν στην πρόσκληση κι εκείνοι για να την απορρίψουν. «Ε, δεν θα πέσουμε και τόσο χαμηλά να απαντάμε στα προσκλητήρια του Άδωνη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους που βρέθηκε –λόγω διαγραφής– εκτός Νέας Δημοκρατίας. Άλλο πάλι στέλεχος προσεγγίζει την υπόθεση από άλλη πλευρά: «Αν όντως ο Γεωργιάδης λειτούργησε ως “λαγός” του Σαμαρά, τότε ένα είναι σίγουρο: Ότι ο Σαμαράς δεν θέλει την επανένωση της Κεντροδεξιάς». Βουλευτές που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Σαμαρά αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Γεωργιάδης να ενήργησε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, για έναν επιπλέον λόγο: Μετά τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στον ανασχηματισμό (τις διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης, τα επικριτικά και προσβλητικά σχόλια κ.ά.) ο πρωθυπουργός δεν τον εμπιστεύεται. «Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αν κι εφόσον αναληφθεί, πρέπει να γίνει μετά από πολλή σκέψη και προετοιμασία προκειμένου να έχει πιθανότητες επιτυχίας», επισημαίνει πρώην υπουργός με μακρά κοινοβουλευτική θητεία και προειδοποιεί: «Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ με υψηλό πολιτικό κόστος». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με το προσκλητήριό του ο κ. Γεωργιάδης είχε ως βασικό στόχο να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του Γ. Καρατζαφέρη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση λέγεται ότι ενεργεί παρασκηνιακά και ο Μ. Βορίδης. Με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομάδα ούτως ώστε στην κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουν την ηγεσία της παράταξης. «Στη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή παράταξη που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να ηγηθούν ακροδεξιοί», υπογραμμίζουν κεντρογενείς βουλευτές που γνωρίζουν τις βαθύτερες φιλοδοξίες των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη.

Χάσμα

Πολύ κακό για το… σχεδόν τίποτα είναι η φιλολογία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Καρατζαφέρη περί συμπόρευσης ή συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι εκείνος που πρώτος ανακίνησε το ζήτημα και με διαδοχικές συνεντεύξεις του, το διατηρεί στην επικαιρότητα χωρίς την ενεργή –τουλάχιστον– συμμετοχή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Θέτει όρους (αλλαγή πολιτικής) και προϋποθέσεις (συνεργασία όχι προσχώρηση), ζητάει και μεγάλα ανταλλάγματα (υπουργός Άμυνας, πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ.ά.) Περίπτωση πάντως εκλογικής συνεργασίας σε επίπεδο κομμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, διότι ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών κι ως εκ τούτου η συνεισφορά του ΛΑΟΣ θα έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζονται επιφυλακτικά στο ενδεχόμενο επιστροφής, καθʼ οιονδήποτε τρόπο, του κ. Καρατζαφέρη. Εκτιμούν ότι οι ζημίες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι περισσότερες από τα κέρδη. Κάποιους θα κερδίσουμε, αλλά θα χάσουμε άλλους. Υποστηρίζουν ότι για να έχει αποτελέσματα και μάλιστα μακροπρόθεσμα μια προσπάθεια επανένωσης της Κεντροδεξιάς πρέπει στο προσκλητήριο να ανταποκριθούν, αν όχι όλοι οι εκτός των τειχών, τουλάχιστον οι βασικές δυνάμεις. Κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο. Οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα εκτός (Π. Καμμένος, Β. Πολύδωρας, Ν. Νικολόπουλος, Χρ. Ζώης κ.ά.) είναι μετά από σύγκρουση με τον Αντ. Σαμαρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λόγοι, εκτός από πολιτικοί, είναι και προσωπικοί, κατά συνέπεια οποιαδήποτε προσπάθεια να γεφυρωθεί το μεταξύ τους χάσμα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Επιπρόσθετα είναι αμφίβολο κατά πόσον ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες που θα απαιτήσουν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.


Σχολιάστε εδώ