ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

// Μόλις τρεις μέρες έλειψε από τον Πειραιά ο Τάσος Κάρλες. Προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου έφυγε για τη Μάνη με προοπτική να επιστρέψει μετά από δέκα μέρες, αλλά την επομένη της Παναγιάς γύρισε άρον-άρον γιατί κάποιοι προσπάθησαν να του… ανοίξουν το σπίτι. Χτύπησε ο συναγερμός, ειδοποιήθηκε για το τι συνέβη και επέστρεψε. Πάντως οι δράστες δεν κατάφεραν να μπουν στο σπίτι.

// Ακόμα σε… ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης και αυγουστιάτικης χαλάρωσης κινείται ο Πειραιάς. Όχι όμως επειδή ο κόσμος πήγε διακοπές, μια και φέτος είναι η χρονιά που εκείνοι που έφυγαν για «αποδράσεις» σε… παραλίες και νησιά είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, αλλά επειδή τα περισσότερα μαγαζιά έκλεισαν για 15 μέρες αφού δεν υπήρχε κίνηση, όπως και πολλά γραφεία. Το ότι δεν πήγαν φέτος διακοπές οι Πειραιώτες φαίνεται από το γεγονός ότι τα βράδια οι πλατείες και οι παιδικές χαρές στις συνοικίες είναι γεμάτες, ενώ τα πρωινά στις πλαζ στα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα αλλά και στα βράχια της Πειραϊκής δεν πέφτει καρφίτσα… Αλλά κι αυτοί οι λίγοι που κατάφεραν και έφυγαν στα χωριά τους πήγαν οι περισσότεροι ή σε κανένα συγγενή ή φίλο, και για πέντε με έξι μέρες το πολύ! Μ’ αυτήν την κρίση, το τελευταίο που μπορεί να σκεφθεί ο άνεργος στη Σούδα, ο μεροκαματιάρης στα Καμίνια ή ο βιοπαλαιστής στην Αγία Σοφία, είναι οι διακοπές. Εκεί μας φέρανε…

// Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας «Chefʼs Club» διοργανώνει για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές των Μονίμων Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας σεμινάριο μαγειρικής που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Τράπεζας Χρόνου την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 στο κτίριο των Δομών στον Πειραιά «Λιμάνι Αλληλεγγύης_Πειραιάς» (Πύργος Πειραιά, Ακτή Ποσειδώνος 2 – 4, 1ος Όροφος).

Εισηγητές στο σεμινάριο θα είναι οι διευθυντές Γαστρονομίας, υπεύθυνοι δράσεων επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αρχιμάγειρες μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας «Chefʼs Club».

«Η σίτιση των απόρων των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων είναι η βασικότερη και κυριότερη παροχή των Δομών και έτσι η ενημέρωση για τη βελτίωση των αποδόσεων των εργαζομένων του Τομέα Επισιτισμού είναι αναγκαία και πραγματοποιείται σε τακτική βάση. Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης.

// Το αρχιτεκτονικό πειραματικό εργαστήριο HELLAΣΤΟCK, το οποίο αποτελεί μέρος του διεθνούς δικτύου Bellastock, θα φιλοξενήσει στους χώρους του ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς από 15 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Η διεθνής αυτή συνάντηση φοιτητών Αρχιτεκτονικής θα λάβει χώρα στο κτίριο του SILO και στην πέτρινη αποθήκη της Ηετιώνιας Ακτής του Κεντρικού Λιμένα. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος περίπου 200 φοιτητές και νέοι ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τελούν υπό την αιγίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης το ελληνικό δίκτυο έχει επιλέξει ως θέμα την κρεμαστή πόλη και οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με εφελκυόμενες και αναρτημένες κατασκευές από πανί και σκοινί, κατασκευάζοντας έτσι τα καταλύματά τους μέσα στα οποία θα ζήσουν επί πέντε ημέρες οι ίδιοι.

Ο ΟΛΠ, ο οποίος θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις αυτές στον χώρο της υπό δημιουργία Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τους νέους έλληνες αρχιτέκτονες και στη δημιουργία ενός ακόμα happening στους χερσαίους χώρους του λιμανιού.

// Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το ιστορικό κτίριο του πρώην Σταθμού Λαρίσης, του ΟΣΕ, στη Δραπετσώνα. Το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ στον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου, μια και βρίσκεται στα σύνορά τους, με σκοπό να τον αξιοποιήσουν για πολιτιστικούς ή άλλους σκοπούς. Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος και το κτίριο βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την πύλη του λιμανιού όπου προσεγγίζουν τα πλοία για την Κρήτη και έχει πάντα μεγάλη κίνηση. Είναι, δε, ένα ειδυλλιακό μέρος που μπορεί να φιλοξενήσει πολλές δραστηριότητες. Όσον αφορά το κτίριο, πέρα από το ότι είναι ένα εξαιρετικής τέχνης νεοκλασικό αριστούργημα, έχει τη δική του ιστορία, αφού ήταν η βάση του στρατιωτικού διοικητή επί γερμανικής Κατοχής και πολλοί πατριώτες αντιστασιακοί είχαν οδηγηθεί στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης με τρένα που κινούσαν από τον σταθμό αυτό. Δυστυχώς, όμως, αν συνεχιστεί η εγκατάλειψή του, δεν θα υπάρχει για πολύ αυτό το στολίδι. Ήδη έχει ερειπωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, οι σοβάδες έχουν πέσει, το πάνω πάτωμα σε πολλά σημεία έχει τρυπήσει, όλα τα ξύλινα παραπέτα και τα διακοσμητικά έχουν φαγωθεί από το σαράκι, η σκάλα που ένωνε το ισόγειο με τον πρώτο όροφο είναι ετοιμόρροπη κ.λπ. Το κτίριο μυρίζει… αποχωρητήριο, καθώς σʼ αυτό βρίσκουν καταφύγιο διάφοροι περιθωριακοί, ενώ ο εξωτερικός χώρος, που θα μπορούσε να είναι ένα θαυμάσιο πάρκο, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος. Σίγουρα ήταν μεγάλη επιτυχία που το κτίριο και ο χώρος περιήλθαν στους δύο δήμους, θα είναι όμως μεγάλη αποτυχία, πλήγμα θα λέγαμε, αν το στολίδι αυτό γκρεμιζόταν μέσα στα χέρια τους.


Σχολιάστε εδώ