Κίνημα Μητροπολιτών κατά Σαμαρά!

Το κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να «παγώσει» για μια ακόμη φορά. Γεγονός είναι ότι με την ολιγοήμερη αναβολή θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντονότατες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο. Αντιδράσεις που πήραν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και δεν περιορίζονται στο επίπεδο κυβέρνησης και κομμάτων, αλλά επεκτάθηκαν, με ξεχωριστή μάλιστα ένταση, και στον χώρο της Εκκλησίας.

Σημείο αιχμής (και τριβής) το ζήτημα των γενοκτονιών για το οποίο στο νομοσχέδιο δεν γίνεται σαφής αναφορά και το κυριότερο δεν ορίζεται σαφώς ως αδίκημα η άρνησή τους. Ήταν αυτό που προκάλεσε την επιστολή τριάντα οκτώ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό με την οποία του ζητούν οι Γενοκτονίες Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων κ.ά. να εξομοιωθούν με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί. Στην απαντητική-διευκρινιστική δήλωσή του ο κ. Αθανασίου ήταν ασαφής και δεν έπεισε, ως φαίνεται, τους βουλευτές, πόσω μάλλον τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οπότε όλοι αναμένουν το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί για να ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο.

Το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται, κατόπιν… επιθυμίας της Άγκυρας, σαφής αναφορά στις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι. Ορισμένοι κάνουν λόγο και για σκέτη απαίτηση, στην οποία υπαναχώρησε και ικανοποιεί η κυβέρνηση. Εξ ου και με κοινή δήλωσή τους οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κάνουν λόγο για «μνημείο υπόδουλης αποικίας». Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί μια κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς» και υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί κανένα θερινό τμήμα μιας αποχωρούσας μειοψηφίας να παραχαράσσει τα ποτισμένα με αίμα αυτονόητα». Τη δήλωση υπογράφουν οι: Χρ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Νικολόπουλος και Γ. Νταβρής.

Αυτοκτονεί η κυβέρνηση

Ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης που η ΔΗΜΑΡ με τροπολογία ζητά να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και οι σεξουαλικές επιλογές των προσώπων, έχουν προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις παραγόντων της Εκκλησίας. Έξι Μητροπολίτες, μέχρι τώρα, με επίσημες ή ανεπίσημες αναφορές τους επιτίθενται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό και απειλούν με «ανένδοτο» κόντρα στον νόμο στην περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι επίμαχες ρυθμίσεις. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαο, Πειραιώς Σεραφείμ, Γόρτυνος Ιερεμία, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, Αιτωλοκαρνανίας Κοσμά και Κυθήρων Σεραφείμ. Πιο αιχμηρός όλων ο Πειραιώς Σεραφείμ που κατηγόρησε ευθέως τον κ. Σαμαρά ότι… πουλά την ψυχή του σε τιμή ευκαιρίας για μερικούς ακόμη μήνες στην πρωθυπουργία! Εξίσου σκληρός είναι και ο Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος, αφού επίτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζει: «Είναι κρίμα αυτή η κυβέρνηση, ως τελευταία πράξη πριν από την αυτοκτονία της, να αφήνει ως νομοθετημένη πλέον κληρονομιά τα επίχειρα του ηθικού παραλογισμού της. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για το κόστος που μπορεί να υπάρχει για την παράταξη από αυτή τη σύγκρουση με την Εκκλησία. Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο υπήρξαν από τα… δεξιά της Νέας Δημοκρατίας (Τ. Μπαλτάκος).

Η αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου αντιμετωπίζεται, όπως προαναφέραμε, με επιφύλαξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση να αποφασίσει να μεταθέσει την ψήφισή του στο… απώτερο μέλλον. Μιλούν ακόμη για προχειρότητες και παλινωδίες, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει «ακατανόητη και απαράδεκτη τη συνεχή παλινδρόμηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προσθέτει δε ότι αν η δυστοκία οφείλεται «σε έξωθεν αντιδράσεις της γνωστής πλευράς», πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ανδρ. Παπανδρέου. Όταν το 1994 και παρά τις αντιδράσεις και τις απειλές (σ. σ. της Τουρκίας) κατέθεσε και ψηφίσθηκαν ομοφώνως οι νόμοι για την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Σχολιάστε εδώ