«Κάντε κάτι πριν είναι πολύ αργά!»

Το κλίμα για την κυβέρνηση και κατʼ επέκταση για τη Νέα Δημοκρατία είναι βαρύ. Η ακραία και μονοδιάστατη πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην ανέχεια και την εξαθλίωση. «Ο κόσμος είναι στα κάγκελα. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο», είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις βουλευτών της περιφέρειας, που στέλνουν μήνυμα αγωνίας προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Κάντε κάτι, πριν να είναι πολύ αργά», υπογραμμίζουν, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πλέον η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. «Πρέπει να γίνουν θαύματα για να αλλάξει το κλίμα και ως γνωστόν θαύματα δεν γίνονται σήμερα», σημειώνουν.

ΕΝΦΙΑ

Το θερμόμετρο της οργής των πολιτών ανέβασε στα ύψη το ζήτημα με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπου, με βάση τα πρώτα σημειώματα, χιλιάδες ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά δυσανάλογα με την ακίνητη περιουσία τους.

Οι περισσότεροι, δε, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και δύσπιστοι ως προς τις διορθώσεις που σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, αφού όπως και να ʼχει δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα ποσά που θα τους αναλογούν. Στις περιορισμένες επαφές που είχαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις περιφέρειές τους έγιναν αποδέκτες της οργής των πολιτών. «Μας έχετε καταστρέψει», ήταν η… συνήθης διαμαρτυρία τους, ενώ τα επιχειρήματα που προσπαθούσαν να αναπτύξουν οι βουλευτές… έπεφταν στο κενό. «Τέσσερα χρόνια τώρα τους λέμε ότι παίρνουμε μέτρα για να σωθεί η χώρα, δεν πιάνει πλέον», εξηγούν. «Έχουν απογοητευτεί κι έχουν πάψει να μας εμπιστεύονται», προσθέτουν. Αποδέκτες διαμαρτυριών γίνονται οι βουλευτές και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, κυρίως από την πτέρυγα των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της παράταξης.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία είναι ο βασικός, αν όχι ο μοναδικός, λόγος της κινητικότητας που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα με κοινωνικό αντίκτυπο. Είτε πρόκειται για τον φόρο ακινήτων είτε –πιο πρόσφατα– για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπου τριάντα οκτώ εξ αυτών έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις γενοκτονίες.

Κινητικότητα που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ειδικά, δε, όσο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι βουλευτές ανησυχούν δικαιολογημένα για την επανεκλογή τους και προσπαθούν με τις πρωτοβουλίες τους να αμβλύνουν την οργή του κόσμου. Αντιλαμβάνονται, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν, η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα, αυτό θα ισοδυναμεί με… «σφαγή».

Κι αυτό διότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα συρρικνωθεί και οι περισσότεροι από τους νυν βουλευτές δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Επί της ουσίας, οι βουλευτές δίνουν αυτό τον καιρό –και μέχρι τις επόμενες εκλογές– έναν αγώνα… πολιτικής επιβίωσης.


Σχολιάστε εδώ