Η σκληρή λιτότητα δεν παράγει ανάπτυξη

Οι ονομαστικοί μισθοί ήταν στα τέλη Μαρτίου 24,8% χαμηλότεροι από ότι στο αποκορύφωμά τους στις αρχές του 2010, οι δε πραγματικοί μισθοί είναι ακόμη πιο συρρικνωμένοι και συγκεκριμένα κατά 28,7% από το σημείο που βρίσκονταν τότε.

Το 2000 ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα ήταν 1.623 ευρώ, ήτοι το 58% του γερμανικού μηνιαίου μισθού!

Μια αξιοπρόσεκτη επισήμανση της έρευνας είναι ότι η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι μεν πολύτιμη, αλλά δεν αρκεί για να βγάλει τη χώρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεδομένης της ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, σημειώνει ότι ο τουρισμός δεν επαρκεί για να σηκώσει το βάρος της αύξησης του ΑΕΠ, καθώς ο αποπληθωρισμός και οι μειωμένες κατά κεφαλήν δαπάνες των επισκεπτών εξανεμίζουν τα όποια πραγματικά οφέλη από την ανάπτυξή του.

Ποια ανάπτυξη;

Στην ίδια έρευνα, οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι και απέχουν πάρα πολύ από το περιλάλητο success story της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Οικονομικών κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι πρόεδρος του αμερικανικού think tank και υπογράφει πρώτος την έκθεση, σημειώνει τα εξής ανησυχητικά:

«Είναι απίθανο η παραγωγικότητα να ανακάμψει εάν δεν υπάρξει μια αύξηση της συνολικής ζήτησης που θα τονώσει την αύξηση της παραγωγής».

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει τίποτε, αλλά αντίθετα, με την ανελέητη φοροεπιδρομή, τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, περιορίζει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Οι αναλυτές του Levy Institute ξεμπροστιάζουν την κυβερνητική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι: «Το σύνηθες σενάριο πολιτικής που χαρακτηρίζεται από σκληρή λιτότητα δεν παράγει ανάπτυξη, συντηρεί τα πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας και πρέπει να τερματιστεί άμεσα»!

Φεύγουν και μετανάστες

Δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους μόνο οι Έλληνες, κυρίως νέοι, δηλαδή ό,τι το καλύτερο έχει η Ελλάδα, αλλά φεύγουν και οι οικονομικοί μετανάστες από τη στιγμή που δεν βρίσκουν δουλειά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν κατά 164.959 οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ, από δε τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ όπου καταγράφονται αλλοδαποί, προκύπτει ότι περιορίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 σε 159.676 από 237.470 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.


Σχολιάστε εδώ