Η μετωπική ΠΑΟ – ΕΠΟ και τα ατού για τον… Ολυμπιακό!

Σε μια κομβική σεζόν για το ελληνικό ποδόσφαιρο, εντός και εκτός συνόρων. Με πολλές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με δεδομένο ότι πιθανότατα πάμε να δούμε το ίδιο έργο. Για άλλη μια σεζόν, άλλωστε, η διοργάνωση έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, τον Ολυμπιακό!

Οι πρωταθλητές δείχνουν πως έχουν ξεφύγει από τον ανταγωνισμό, παρά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Παναθηναϊκό, όπως επιβεβαιώνει και η ευρεία νίκη επί της Μίντιλαντ, πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα Δανίας. Με τις μεταγραφικές κινήσεις τους, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δύσκολα θα βρουν αντίσταση εντός των ελληνικών συνόρων και μόνο από εκείνους εξαρτάται ουσιαστικά η κατάρριψη του ρεκόρ που κατέχει ο Παναθηναϊκός με την αήττητη κατάκτηση του τίτλου.

Με παίκτες όπως οι Αφελάι, Κασάμι, Ντοσεβί, Αμπιντάλ, Μποτία, Μπενίτεθ, απόλυτα φυσιολογικά έχει ο Ολυμπιακός το πάνω χέρι. Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον βασικό μνηστήρα της δεύτερης θέσης, με τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο να την επιβουλεύονται. Οι «πράσινοι» και οι Αρκάδες καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν το διπλό ταμπλό, διότι λογικά θα βρεθούν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Αστέρας έχει περισσότερο βάθος, αλλά οι παίκτες του είναι άμαθοι σε τέτοιες διαδικασίες και όπως τόνισε και ο προπονητής Στάικος Βεργέτης, «θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μέσα στη σεζόν και θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε». Όσο για τον ΠΑΟΚ, από τον Άγγελο Αναστασιάδη λείπουν βασικά εξαρτήματα και ο Ιβάν Σαββίδης δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη. Όσο για τον Ατρόμητο, εάν ξεπεράσει την εσωστρέφεια που αρχίζει από τους οπαδούς, αλλά και το σοκ του αποκλεισμού από τη Σαράγεβο, ίσως μπορέσει να κάνει φέτος την υπέρβαση.

Μάχη για την παραμονή

Κι ενώ στην κορυφή το τοπίο μοιάζει ξεκάθαρο, στην ουρά μπερδεύονται τα πράγματα. Ο υποβιβασμός τεσσάρων ομάδων βάζει τους πάντες στην πρίζα. Με εξαίρεση τον Παναιτωλικό, τη μόνη ομάδα που στοχεύει να μπει σφήνα και να διασπάσει την πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα. Ξεκάθαρο φαβορί για τον υποβιβασμό δεν φαίνεται να υπάρχει. Τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ, η Κέρκυρα, ο Άρης φώναζαν για το προβληματικό υλικό τους και την αδυναμία των παραγόντων τους να βρουν λύσεις.

Από τις τωρινές ομάδες της Σούπερ Λίγκας, αν θέλαμε, ντε και καλά, να βρούμε μια τετράδα πιθανών υποψηφίων για υποβιβασμό, θα καταλήγαμε στη Νίκη Βόλου, στον εφτάψυχο Πανιώνιο, στον Εργοτέλη και ενδεχομένως σε μία από τις Κέρκυρα ή Ξάνθη. Παραδοσιακά αντιμετωπίζει προβλήματα η Βέροια και αν κρατήσει αποστάσεις ο Γιώργος Αρβανιτίδης, τότε θα μπει σε περιπέτειες παρά την ενίσχυσή της. Ίσως σε μπελάδες μπλέξει και ο ΠΑΣ Γιάννινα, διότι ο Γιώργος Χριστοβασίλης αντιμετωπίζει και προσωπικά ζητήματα.

Πολλά ενδεχομένως να κριθούν από την οικονομική κατάσταση κάποιων ΠΑΕ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή βούιξε η παραγοντική πιάτσα για σοβαρά προβλήματα του ΟΦΗ που καθιστούσαν αβέβαιη τη διεξαγωγή του αγώνα του με τον Παναιτωλικό. Αν σκάσει κάποια ομάδα στην πορεία της σεζόν, αυτόματα θα μειωθούν οι πονοκέφαλοι για τις υπόλοιπες ομάδες.

Κλειδί ο Ντάλας

Το νέο πρωτάθλημα έχει μια ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για την πρόσληψη του Χιου Ντάλας σε έναν άτυπο ρόλο αρχιδιαιτητή. Ο Γιώργος Καραμελίδης διατήρησε τη θέση του στην προεδρία της ΚΕΔ, αλλά το κουμάντο στους ορισμούς διαιτητών και παρατηρητών ανέλαβε ο Σκοτσέζος. Όλοι ευελπιστούν σε μια νέα αρχή. Μόνο που τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο Παναθηναϊκός ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου με αφορμή την παραμονή του Ηλία Σπάθα στους πίνακες, ενώ και στον ΠΑΟΚ στράβωσαν όταν είδαν τον ορισμό του Γιώργου Κομίνη στον αγώνα με την Καλλονή για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Από τη συμπεριφορά των διαιτητών θα κριθούν πολλά, όμως ο Ντάλας επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του ότι θα πετύχει ανεξάρτητα από το κόστος σε πρόσωπα διαιτητών.


Σχολιάστε εδώ