Διχάζει τη ΝΔ το προσκλητήριο επανένωσης

Η κατάσταση είναι φυσικό να προβληματίζει τον Αντ. Σαμαρά, που, ως λέγεται, επιθυμεί και σχεδιάζει να αναλάβει –ίσως και μέσα στο φθινόπωρο– συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Βουλευτές που κινούνται ιδεολογικά στο δεξί άκρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ορισμένοι συνεργάτες του υποστηρίζουν και πιέζουν ώστε η διεύρυνση να έχει αμιγώς δεξιό προσανατολισμό. Ήτοι, το όποιο προσκλητήριο να έχει ως αποδέκτες τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Γ. Καρατζαφέρη, τον Β. Πολύδωρα κ.ά., ενώ δεν κλείνουν την πόρτα και σε στελέχη (ακόμη και βουλευτές) της Χρυσής Αυγής. Θιασώτες της άποψης αυτής είναι οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, ο Φ. Κρανιδιώτης και ο συνομιλητής της Χρυσής Αυγής Τ. Μπαλτάκος, που φλερτάρει με την ιδέα να ιδρύσει δικό του κόμμα.

Προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται αρκετά –αν όχι τα περισσότερα– πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που υποστηρίζουν ότι η όποια διεύρυνση πρέπει να γίνει προς το Κέντρο. Σημειώνουν μάλιστα ότι παράλληλα πρέπει να παραμείνει κλειστή η πόρτα σε όσους κινούνται στα δεξιά της παράταξης προκειμένου να διαφυλαχθεί η καθαρότητα των ιδεολογικών αρχών της. Υπέρ του ανοίγματος προς το Κέντρο έχει ταχθεί κατʼ επανάληψη η Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και αρκετοί από τους καραμανλικούς βουλευτές, που με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ότι «δεν συνομιλώ με τα άκρα». Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν περιορίσθηκε στο να εκφράσει τη διαφωνία του σε μια ενδεχόμενη επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία βουλευτών ή στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΛΑΟΣ κ.ά. Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η Νέα Δημοκρατία έγινε καλύτερη όταν έφυγαν κάποιοι άνθρωποι»!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και ορισμένοι Καραμανλικοί, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην περίπτωση που η προσπάθεια διεύρυνσης, αν κι εφόσον επιχειρηθεί από τον κ. Σαμαρά, είναι μονοδιάστατη, κοιτάζει δηλαδή δεξιά. Με το σκεπτικό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα «αλλοιώσει» τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της παράταξης που ίδρυσε ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής. Άλλοι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ηγεσία, αλλά και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχουν εκτοξεύσει εναντίον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας βαρύτατες κατηγορίες, με χαρακτηρισμούς όπως «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» κ.λπ. Και διατυπώνουν το εύλογο ερώτημα: «Είναι δυνατόν όλα αυτά να διαγραφούν σε μια στιγμή και να επιστρέψουν σαν να μη συνέβη τίποτα;» Διέξοδο στο… αδιέξοδο αυτό προσέφερε ο βουλευτής Γ. Καλαντζής, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές πρέπει να ζητήσουν συγνώμη πριν επανέλθουν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, φαντάζει ουτοπικό και ανέφικτο.

Αλλαγή ηγεσίας

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που διατυπώνουν ακόμη πιο… προχωρημένες προτάσεις. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Ν. Κιουτσούκης χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας υπό δύο βασικούς και απαρέγκλιτους όρους: Αλλαγή ηγεσίας και αλλαγή πολιτικής. «Όλα τα άλλα υπηρετούν άλλους στόχους και κυρίως άλλα συμφέροντα», τονίζει. Είναι πολλοί εκείνοι μέσα στην παράταξη που πιστεύουν ότι την τελευταία πενταετία έχουν αλλοιωθεί κατά πολύ τα βασικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, που παραδοσιακά στήριζαν τη Νέα Δημοκρατία, την εγκατέλειψαν σταδιακά και συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν. Κατά συνέπεια –σημειώνουν– δεν αρκεί μια διεύρυνση είτε προς το Κέντρο είτε προς τα δεξιά, αλλά χρειάζονται περισσότερα για να ανακάμψει πολιτικά η παράταξη. Και σʼ αυτά τα «πολλά» περιλαμβάνουν και την αλλαγή ηγεσίας, καθότι ο κ. Σαμαράς έχει πλήρως ταυτιστεί με τη μνημονιακή πολιτική ενώ επίσης επί των ημερών του –λέγεται από πολλούς– η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε πολύ μακριά από την πορεία που είχε χαράξει και ακολουθήσει ο προκάτοχός του Κ. Καραμανλής.


Σχολιάστε εδώ