Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Ο Ταγίπ Ερντογάν με πλειοψηφία 52% εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι κατηγορίες για κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και αδικαιολόγητο πλουτισμό των μελών της οικογένειάς του πολύ λίγο επηρέασαν αρνητικά την εκλογή του Ερντογάν. Η πλειοψηφία των τούρκων ψηφοφόρων έδωσε προσοχή στην ανάπτυξη και στην πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να γίνει μάθημα και στους δικούς μας πολιτικούς που κατέχουν σήμερα την εξουσία και έχουν ξεχάσει ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Βενιζέλος, που με μανία διεκδικούσε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών, ας απολαύσει τώρα την πολιτική της τυφλής αφοσίωσης στο στρατόπεδο της Δύσης. Στην κρίση της Ουκρανίας ακόμη και τα μικρά παιδιά είχαν κατανοήσει ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο κολοσσιαίων δυνάμεων του πλανήτη μας. Των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Και η Ελλάδα έσπευσε μέσω του κ. Βενιζέλου να μεταβεί στη Ρωσία πριν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να συμβουλεύσει τον Πούτιν πώς πρέπει να συμπεριφερθεί στην κρίση της Ουκρανίας. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Πούτιν στράφηκε προς την Τουρκία, η οποία κρατεί πολιτική ίσων αποστάσεων, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές θάφτηκαν. Ας απολαύσει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος τα αποτελέσματα των ενεργειών του. Αυτά παθαίνουν οι πολιτικοί που δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τα αποτελέσματα των μελλοντικών ενεργειών και αποφάσεών τους.

2

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα πολύ γνωστά μας «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για όλες σχεδόν τις τράπεζες της Ευρώπης. Και ακόμη σοβαρότερο είναι για τις τράπεζες του Ευρωζωνικού Νότου. Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της αυστηρής λιτότητας. Ειδικά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων δανείων φτάνει στο ποσό των 75-77 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Από το ποσό αυτό τα 26 εκατ. ευρώ αφορούν χορηγηθέντα στεγαστικά δάνεια. Και τα στεγαστικά δάνεια, ως γνωστόν, είναι εγγυημένα υπό την έννοια ότι είναι υποθηκευμένα τα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα έχουν δοθεί σε αφερέγγυους δανειολήπτες, που ήταν αφερέγγυοι είτε εξαρχής, είτε έγιναν μετά τη σύναψη του δανείου λόγω της κρίσης και της απώλειας ή μείωσης του εισοδήματός τους. Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα περιμένουν την παρέμβαση της ΕΚΤ αλλά και του Δημοσίου για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει στο τέλος του έτους σχεδόν και αφού τελειώσουν τα τεστ αντοχής που θα αρχίσουν στο τέλος του επόμενου μήνα. Εκεί θα δείξουν οι τράπεζες εάν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να χάσουν τα κεφάλαιά τους και τη ρευστότητά τους. Και οι λύσεις που θα δοθούν είναι άγνωστες ακόμα. Και όσα λέγονται για παρέμβαση του Δημοσίου είναι εντελώς πρόωρα προς το παρόν.

3

Η Βουλή της Ουκρανίας ψήφισε προ ημερών νόμο που απαγορεύει τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού της Ουκρανίας για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών. Το μέτρο αυτό φυσικά πλήττει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία της Ευρωζώνης και κυρίως την οικονομία της Γερμανίας. Άραγε από ποιους πείστηκε η Ουκρανία να προβεί στην ενέργεια αυτή; Οι σημερινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι του κράτους αυτού είναι αφοσιωμένοι στις ΗΠΑ και επιδίωξή τους ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, η ηγεσία των ΗΠΑ έχει συμφέρον αν προκληθεί μια καθίζηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και ίσως αυτή να έσπρωξε την ηγεσία της Ουκρανίας για τη λήψη της απόφασης αυτής. Η Ουκρανία όμως επιδιώκει και την ένταξή της στην ΕΕ. Πώς λοιπόν δικαιολογείται το χτύπημα αυτό στην οικονομία της ΕΕ. Μια άλλη άποψη που είναι πιθανή, είναι ότι η Ουκρανία θέλησε να ανταποδώσει στη Ρωσία την απόφαση του Πούτιν να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό ρωσικό αέριο.


Σχολιάστε εδώ