Διά χειρός…

…του Διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, από το σχόλιό του με τίτλο «Το Μαγικό βουνό»:

Η παράδοση είναι σχολείο που διδάσκει…

«Η Εκκλησία είναι ο αρχαιότερος πολιτικός οργανισμός και το Άγιο Όρος ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς κατάφερε να ξεπεράσει ιστορικές περιπέτειες, καταστροφές και άλλα πιο εφήμερα, όπως αλλαγές κυβερνήσεων ή και καθεστώτων. Θυμάμαι ακόμη τον φίλο που επισκέφθηκε μία από τις πιο λιτές, πρωτόγονες μονές και είδε κάπου μία φωτογραφία του Ιωάννη Μεταξά. Ρώτησε τον ηγούμενο: “Πώς και έχετε το πορτρέτο του στον τοίχο μετά τόσα χρόνια;”. Ο γέροντας του απάντησε αφοπλιστικά: “Κοιτάξτε, αγαπητέ μου, ο Μεταξάς ευεργέτησε τη μονή μας. Και μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ αργούμε καμιά φορά να ανεβάσουμε τα πορτρέτα των κυβερνητών αλλά, το κυριότερο, αργούμε να τα κατεβάσουμε”.
Οι ιστορίες επιβίωσης και χειρισμών των εκάστοτε ιθυνόντων περνούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά στους μοναχούς που συνεχίζουν, τηρούν και λειτουργούν δημιουργικά την παράδοση. Θυμάμαι ακόμη ένα γέροντα που μου εξήγησε αρχικώς ότι η Μονή του μεγάλωσε την έκτασή της χάρη στην εύνοια του αρχιγραμματέα κάποιου βυζαντινού αυτοκράτορα και στη συνέχεια μου είπε: “Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι νέοι πολιτικοί εκεί έξω είναι πως θα εξαφανισθούν σε λίγα χρόνια, αλλά το μοναστήρι θα είναι εδώ, θα υπάρχει αιώνες μετά τη δική τους εξαφάνιση”. Η αυτοπεποίθηση που δίνουν η παράδοση και η επιβίωση στις πιο αντίξοες συνθήκες είναι ακατανίκητη και προφανώς έχει γίνει σχολείο που διδάσκει αυτή τη μοναδική τέχνη».

***

…του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γιώργου Δουράκη, στο «Βήμα»:

Η Ουκρανία το νέο Στάλινγκραντ

«Στον κολοφώνα της οικονομικής δόξας τους οι γερμανοί ηγέτες πίστεψαν ότι ήγγικεν η ώρα για το μεγάλο ποιοτικό άλμα. Η ώρα να μεταφράσουν την οικονομική ισχύ τους σε γεωπολιτική ισχύ. Με αίσθημα έκδηλης υπερηφάνειας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και στην εξωτερική πολιτική. Και άδραξε την ευκαιρία της Ουκρανίας για να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει. Αλλά τα έκανε κυριολεκτικά θάλασσα, γιατί λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο (Ρωσία).

Με το εμπάργκο κατά της Ρωσίας η Ουάσινγκτον πιέζει αφόρητα τους Γερμανούς να συνταχθούν με τη Δύση. Χωρίς την Ανατολή όμως το Βερολίνο βγαίνει σαφώς αποδυναμωμένο, καθώς η Ανατολική Πολιτική του, αν μη τι άλλο, κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα. Απειλεί όμως και η Ρωσία με την ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψε με την Κίνα.

Έφθασε άραγε το τέλος της γερμανικής Ευρώπης; Θα αποδειχθεί η Ουκρανία νέο Στάλινγκραντ; Ουδείς γνωρίζει. Η μετάβαση στον νέο πολυπολικό κόσμο δημιουργεί γεωπολιτικό πανδαιμόνιο…».

***

…του Αντώνη Λιάκου, καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο «Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα».

Τα εγκλήματα πολέμου έγιναν η κανονικότητα του πολέμου…

«Η Αμερική και ο δυτικός κόσμος έκαναν τα πάντα για να εκπληρώσουν τις προφητείες των ακραίων ισλαμιστών για την κακόβουλη Δύση. Και αναλογικά, οι ακραίοι ισλαμιστές, με τη βιαιότητα της θρησκευτικής ισοπέδωσης λαών και ιθαγενών πολιτισμών, τροφοδοτούν συστηματικά το ιδεολογικό οπλοστάσιο των στρατιωτικών επεμβάσεων.

Τα τελευταία 25 χρόνια αύξησαν τον συνολικό παγκόσμιο πλούτο, στις πρώην αποικιακές χώρες σημειώθηκε αλματώδης ανάπτυξη, αλλά έγιναν αβυσσαλέες οι ανισότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μαζί με την αλλαγή της φιλοσοφίας του κράτους, της σχέσης οικονομίας και πολιτικής, είδαμε την αλλαγή της μορφής των πολέμων. Η ισορροπία του διπολικού πυρηνικού τρόμου αντικαταστάθηκε από μια γενική ανασφάλεια των επιλεκτικών κτυπημάτων με θύματα κυρίως στον άμαχο πληθυσμό. Τα εγκλήματα πολέμου έγιναν η κανονικότητα του πολέμου. Η ανθρωπότητα πέρασε σε μια καινούργια τεχνολογικά εποχή η οποία αποσταθεροποίησε σε βάθος τους παλιούς κανόνες κοινωνικής συμβίωσης. Υπάρχουν νησίδες σταθερότητας; Στην Ευρώπη ένα στα πέντε παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι αυξανόμενες ανισότητες στην εκπαίδευση και στην ιατρική περίθαλψη θα διαφοροποιήσουν τους πληθυσμούς με τρόπο που ο 21ος θα ανακαλεί τον Aldous Huxley. Και σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνεται η μεγαλύτερη δυναμική ανισοτήτων; Στη Βρετανία και στην Ελλάδα… Welcome to the brave new world!»

***

…του αρθρογράφου του «Ορθόδοξου Τύπου» από το σχόλιό του με τίτλο «Προς τι η σιωπή του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Λέξη για τις σφαγές των αμάχων στη Γάζα

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διά τηλεγραφήματος συνεχάρη τον Πρόεδρον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ. Γιούνκερ διά την πρόσφατον εκλογήν του και απέστειλε συλλυπητήριον τηλεγράφημα εις τον Βασιλέαν της Ολλανδίας διά τα θύματα του μοιραίου αεροπλάνου, το οποίον εβλήθη υπό πυραύλου, ενώ ίπτατο υπεράνω του εδάφους της Ουκρανίας. Ελησμόνησεν όμως να αποστείλη τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ, το οποίον σφαγιάζει αμάχους (παιδιά κάτω των δεκατεσσάρων ετών και γυναίκας) εις την λωρίδα της Γάζας. Άραγε έχει δεσμεύσεις έναντι της Συναγωγής της Νέας Υόρκης, από το βήμα της οποίας ωμίλησε προ ετών; Ή ταυτίζεται με την πολιτικήν της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η οποία φαινομενικώς τηρεί πολιτικήν ίσων αποστάσεων, αλλά εις την ουσίαν στηρίζει το Ισραήλ;».


Σχολιάστε εδώ