Ατζέντα τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, ο μουφτής και τα βακούφια

Στους αγώνες που έγιναν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τη συμμετοχή τούρκων αθλητών και τουρκικών χορευτικών συγκροτημάτων, που έστειλε, ακριβώς γιʼ αυτό τον σκοπό, το υπουργείο Πολιτισμού της γείτονος, τα «φλέγοντα» θέματα της μειονότητας υπογραμμίστηκαν για άλλη μια φορά, αλλά με φόντο… τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη.

Πώς επετεύχθη αυτό; Με τον γνωστό προκλητικό τρόπο να… μαγαρίζεις κάτι τόσο σημαντικό, φέρνοντάς το στα δικά σου, χαμηλά μέτρα.

Τη… διαδικασία ανέλαβε να προωθήσει ο πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ: «Γνώρισα έναν φίλο, τον “Κέσκε” (που σημαίνει μακάρι), ο οποίος έλεγε συνέχεια το εξής: “Μακάρι, όπως κάναμε διαδήλωση για την Παλαιστίνη, να είχαμε κάνει μια διαδήλωση και για τα προβλήματα της μειονότητας στη μειονοτική εκπαίδευση και στα νηπιαγωγεία. Μακάρι, αντί να βρισκόμαστε σε πολυτελή γεύματα, να μπορούσαμε να καθόμασταν γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούσαμε για τα ζωτικά θέματα της Δυτικής Θράκης, το μουφτειακό και το θέμα των βακουφίων. Αντί να στηνόμαστε μπροστά στις φωτογραφικές μηχανές, θα αποτελούσαμε μια λύση για τους ανθρώπους της μειονότητας, που λόγω της κρίσης φτύνουν αίμα”», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τα όνειρά μας για τζαμί στην Αθήνα και να καθίσουμε σε παζάρια για την κατασκευή περισσότερων σχολείων στη Δυτική Θράκη μας».

Να, λοιπόν, πώς γίνονται οι… δουλειές, εντός ελληνικής επικράτειας και με ποιον τρόπο ξεδιπλώνεται το στρατηγικό σχέδιο απροκάλυπτα και χωρίς ενδοιασμούς.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο οποίος αρκέστηκε στον ρόλο του… παραδοσιακού βουλευτή: «Επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία μου από τον θόρυβο που προκαλούν οι γεννήτριες γύρω μας, καθώς ακόμη δεν υπάρχει ρεύμα στον χώρο της εκδήλωσης. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, ούτε η τοπική ούτε η κεντρική διοίκηση ενδιαφέρθηκαν για τον δρόμο και για το ρεύμα. Ελπίζουμε πως στο μέλλον θα ενδιαφερθούν περισσότερο», τόνισε.

Εδώ και μια εικοσαετία, οι αγώνες έχουν χάσει τον αθλητικό τους χαρακτήρα. Οι εγκάθετοι αποφάσισαν να τον ενδύσουν με τον μανδύα της θρησκείας για να περάσουν τη γραμμή της τουρκικής πολιτικής και τα έχουν καταφέρει μια χαρά.

Φέτος, οι προσκεκλημένοι από την Τουρκία ήταν κυρίως πανεπιστημιακοί -από το τουρκικό Πανεπιστήμιο Θράκης, βεβαίως, για να υπάρξει ο αναγκαίος συσχετισμός-, μεταξύ των οποίων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Γενέρ Γιορούκ, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Σουλεϊμάν Πισκίν, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του πανεπιστημίου, καθηγητής Αχμέτ Γκιουνσέν, ο κοσμήτορας του ίδιου πανεπιστημίου Ιλχάν Τοκσόζ, ο διευθυντής της σχολής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Τζεγκίζ Μπερμέ, ο υποδιευθυντής στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Ερευνών Ριντβάν Τζανίμ, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Ανδριανούπολης Φεντάι Τζανίμ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι καλλιτέχνες Χασάν Ντουρμούς και Φεβζί Κουρτουλούς (παρουσιαστής και παραγωγός του Rumeli TV).


Σχολιάστε εδώ