Έχουν… γραμμένο τον Συνήγορο του Πολίτη

Ασχολούμαι από τον Ιούνιο με την υπόθεση συνταξιούχου ξενοδόχου, που γίνεται σε λίγο ογδόντα ετών, ζωή να ‘χει. Και στον οποίο έχει αποδοθεί μειωμένη σύνταξη. Όχι από δική του υπαιτιότητα, αλλά από παράλειψη εκτέλεσης καθήκοντος των υπηρεσιών του ΕΟΤ στις Κυκλάδες, που είχαν… ξεχάσει να απαντήσουν στις αιτήσεις του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι δεν λειτουργούσε το ξενοδοχείο επί μια πενταετία, οπότε έγινε και η ανάλογη περικοπή στην επικούρηση που δίνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Ας ξεκινήσω από έναν φορέα που λειτούργησε άψογα: Ο Συνήγορος του Πολίτη. Έδρασε ακαριαίως, δικαίωσε τον ξενοδόχο και υποχρέωσε τις υπηρεσίες των Κυκλάδων να αποδεχθούν το λάθος τους. Ύστερα από αυτό, λες, τι πιο εύκολο από το να αποκατασταθεί αμέσως η αδικία; Πόσω μάλλον αφού το επιμελητήριο υπάρχει, υποτίθεται, για να προστατεύει τα μέλη του, τα οποία για τον λόγο αυτό πληρώνουν, υποχρεωτικώς, τη συνδρομή τους. Αμ δε…

Όταν κατάλαβα ότι «δεν περνάει η μπόγια» του Συνηγόρου του Πολίτη στον συγκεκριμένο φορέα, άρχισα να ψάχνω. Επικοινώνησα πρώτα με τον αιρετό πρόεδρο του επιμελητηρίου, που είναι ξενοδόχος. Άκουσα την άκρως ελληνική απάντηση ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, διότι «η πραγματική εξουσία είναι στα χέρια των μονίμων υπαλλήλων». Μου έκλεισε όμως μια συνάντηση με τη διευθύντρια. Τυπική και ευγενής, κάλεσε αμέσως τον αρμόδιο -τέλη Ιουνίου- όστις διαβεβαίωσε ότι έκανε το καθήκον του: «Χθες κοινοποίησα την υπόθεση στον νομικό σύμβουλο».

Σαράντα μέρες αλλεπάλληλων προσπαθειών για να πετύχω τον νομικό σύμβουλο, αρχές Αυγούστου. Ευγενέστατος. Κράτησε το τηλέφωνό μου για να απαντήσει. Αλλά πέρασε και ο Δεκαπενταύγουστος χωρίς απάντηση. Ξαναπήρα. «Α, λείπει σε άδεια. Να σας δώσω τον κύριο Χ στο γραφείο του». Ξαναπές το ποίημα, για να ακούσεις το: «αγνοώ το θέμα και απουσιάζουν επίσης η διευθύντρια και ο αρμόδιος υπάλληλος».

Ελπίζω, όταν ο άνθρωπος με το καλό τα εκατοστίσει, να του κάνουν δώρο την αποκατάσταση της σύνταξής του.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ


Σχολιάστε εδώ