Φόρτωσε στην Τράπεζα της Ελλάδος τα… παιδιά του…

Πάνω από δέκα προσωπικούς του συνεργάτες μαθαίνουμε πως έχει «βολέψει» μέχρι στιγμής στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας. Και μάλιστα, εκτός από αυτούς τους προσωπικούς του συνεργάτες και φίλους που έχει διασώσει, έχει κάνει και δεκάδες άλλα ρουσφέτια, καθώς η ΤτΕ είναι ένα καλό και ασφαλές καταφύγιο για στελέχη που αναζητούν πού θα είναι η επόμενη μέρα τους.

***

• Δεν το λέμε εμείς. Το λένε κάποιοι από τους πιο έγκυρους εφοριακούς. Περίπου 10% με 15% θα είναι το ποσοστό εκείνων που θα ευεργετηθούν από τις όποιες αλλαγές γίνουν στον ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν με άλλο τρόπο τα υψηλά έσοδα που έχει τάξει το υπουργείο Οικονομικών στην «τρόικα». Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλώς επικοινωνιακά παιχνίδια απέναντι σε έναν λαό που έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική του ικανότητα.

• Σχετικά με το βόλεμα, να πούμε ακόμα πως ρόλο στη νέα αρχή δημοσιονομικού ελέγχου διεκδικεί, με τις ευλογίες της ΕΕ, ο Πλούταρχος Σακελλάρης. Ένας άνθρωπος με τον οποίο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι… σφαγμένο.

• Αστείες οι δικαιολογίες του οικονομικού επιτελείου περί των δήθεν πιέσεων που δεχόταν από την «τρόικα» για τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε σειρά λαθών. Να πούμε, πάντως, πως αυτή η πίεση οδήγησε σε μεγάλη προχειροδουλειά και ως προς την πρόσφατη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ετοιμάζεται για καινούργιο «ράβε – ξήλωνε». Κατά τα άλλα, η «τρόικα» είναι ένας μηχανισμός… εκσυγχρονισμού της χώρας.

• Δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της η γνωστή υπουργός με τη μεγάλη οικογένεια, που για καιρό τη στηρίζει. Αιτία, η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη δημόσια εικόνα της. Αυτά τα πράγματα δεν περνάνε εύκολα.

• Σε καταγραφή όλων των μνημονιακών μέτρων που πάρθηκαν την τελευταία τετραετία προχωράει η Κουμουνδούρου, ώστε να δει με ποιον τρόπο θα ελαφρύνει τον μέσο Έλληνα μόλις αναλάβει την εξουσία. Πρόκειται για κίνηση χρήσιμη αλλά και δύσκολη συνάμα, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Ε, τόσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν περάσει… Δεν είναι και εύκολο πράγμα.

• Αποχωρεί από την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβρη ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως ναι μεν επιθυμεί την τεχνική βοήθεια και την παραμονή των ξένων τεχνοκρατών, αλλά το ότι ο κ. Ράιχενμπαχ είναι Γερμανός προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Έτσι, πηγές μας αναφέρουν πως ήδη ο κ. Ράιχενμπαχ έχει πει στους στενούς του συνεργάτες πως θα φύγει από τη χώρα, ενώ ήδη στην Κομισιόν μελετούν τα πιθανά σενάρια για την αντικατάστασή του. Από τις Βρυξέλλες μιλούν για ιταλική υποψηφιότητα, αν και δεν αποκλείουν και κάποια άλλη, επίσης ουδέτερη, λύση.

• Μένεα πνέουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αργοπορημένα αντανακλαστικά στο θέμα των εξαγωγών προς τη Ρωσία από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη. Ο τελευταίος, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις αρνητικές εξελίξεις για τους παραγωγούς της Βορείου Ελλάδος, διεμήνυε από δημόσιο βήμα πως «δεν υπάρχει πρόβλημα» και όλα τα ζητήματα βαίνουν προς εκτόνωση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του καθησυχασμού ήταν δεκάδες κοντέινερ με νεκταρίνια και ροδάκινα να φύγουν για Μόσχα και Αγία Πετρούπολη και εκατοντάδες παραγωγοί να σπάσουν τα τηλέφωνα τοπικών βουλευτών σε Ημαθία, Πέλλα και άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας εξηγήσεις για την ανεύθυνη στάση του αρμόδιου υπουργού. Αυτά είδε και ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ -και ριγμένος στην εσωκομματική μάχη, μια και δεν υπουργοποιήθηκε- Ιορδάνης Τζαμτζής και άδραξε την ευκαιρία για να στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

• Περπατησιά για την επόμενη μέρα στο κόμμα της ΝΔ ανοίγει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας. Ετοιμάζει σειρά διεθνών επαφών, με στόχο να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, και για τον λόγο αυτό ταξιδεύει στη Γερμανία τις επόμενες μέρες προκειμένου να δει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζ. Γκάμπριελ. Ο κ. Δένδιας ετοιμάζει, όμως, και άλλα δύο ταξίδια. Στις ΗΠΑ για να έλθει σε συνεννόηση με τον αμερικανικό και τον ελληνοαμερικανικό παράγοντα και στη Γαλλία για να βρει χρήματα για το ETEAN.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με μία συστημική τράπεζα περισσότερο απ’ ό,τι με άλλες. Και συγκεκριμένα με την Alpha Bank, η οποία επιδεικνύει σταθερότητα και διάθεση να μιλήσει με την Κουμουνδούρου. Ήδη από τη μεριά του κόμματος συνομιλεί με τραπεζικούς κύκλους ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Νίκος Παππάς.

***

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ο ΣΕΒ, καθώς έχει αναληφθεί σχετική δέσμευση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Θόδωρος Φέσσας έχει αποφασίσει να στηρίξει με κάθε τρόπο τον πρωθυπουργό και να καταδείξει δημοσίως την αντίθεσή του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ