Φέρτε πίσω τα κλεμμένα

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, οι δεσμευμένες καταθέσεις λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 500.000.000 ευρώ, θα μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό, η διαχείριση του οποίου θα είναι υπέρ του Δημοσίου. Και αν δικαιώνονται οι κύριοι των δεσμευμένων καταθέσεων, θα τους επιστρέφονται.

Εξάλλου, κατηγορούμενοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για μίζες από προμήθειες, αναθέσεις έργων, κατασκευές, υπερτιμολογήσεις κ.ά. θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα βρίσκεται η ποινική διαδικασία όταν θα επιστρέφουν τα χρήματα που έχουν αρπάξει. Συγκεκριμένα, αν κάποιος δώσει πίσω τα χρήματα που έχει πάρει παράνομα πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη, το κακούργημα θα γίνεται πλημμέλημα. Επίσης, αν έχει καταδικασθεί και επιστρέψει τα κλεμμένα πριν από την άσκηση έφεσης, θα έχει σε σημαντικό βαθμό πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Τέλος το Αυτόφωρο

Με τις αλλαγές δίνεται λύση και στο τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών έκανε… διαρκές το Αυτόφωρο, και μάλιστα ειδικά για οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορίες και ΙΚΑ).

Από κει που το Αυτόφωρο ίσχυε για ένα 24ωρο, ισχύει επί 20 μήνες, και ο οφειλέτης φόρων και εισφορών μπορεί να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή και να οδηγηθεί με χειροπέδες στον Εισαγγελέα. Και στη συνέχεια μπορεί να προφυλακισθεί μέχρι να γίνει η δίκη ή να καταβάλει τσουχτερή εγγύηση και να δίνει το «παρών» κάθε μήνα. Σε αυτήν την αθλιότητα, που καταρρακώνει την προσωπικότητα του κάθε επιχειρηματία και τον διασύρει, όταν μάλιστα δεν έχει να πληρώσει τους φόρους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, μπαίνει τέρμα με τις αλλαγές που θα φέρει στη Βουλή άμεσα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η ισχύς του Αυτοφώρου επανέρχεται στο 24ωρο και τις οφειλές προς το Δημόσιο που δεν προέρχονται από φοροδιαφυγή αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να τις διεκδικούν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Θα γίνεται, μάλιστα, ειδική μνεία στο ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ποινικά κάποιος που χρωστάει φόρους, αλλά δεν έχει να τους καταβάλει.

Στο να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι είναι απόλυτα σύμφωνος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


Σχολιάστε εδώ