Σχέδιο επιβίωσης αναζητά η ΔΗΜΑΡ

Ο επικεφαλής της Αγίου Κωνσταντίνου αρνείται να συμμετάσχει στη σεναριολογία αναφορικά με την προοπτική να είναι ο διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια.

Ωστόσο, το «Π» πληροφορείται πως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν προηγηθεί παρασκηνιακού χαρακτήρα συζητήσεις για το όνομά του ως πιθανού υποψηφίου.

Ορισμένοι, μάλιστα, συνδυάζουν τα γεγονότα με τη σταδιακή προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς το ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε την πρόσκληση Κουβέλη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει 155 βουλευτές, στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη αναμένεται να συμφωνήσουν (αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο, το αντίθετο θα μπορούσε να ειπωθεί) και οι 13 βουλευτές του κόμματος. Άλλωστε, ήδη, τόσο ο Γιάννης Πανούσης όσο και η Ασημίνα Ξυροτύρη έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζαν ούτε τον Κουβέλη για Πρόεδρο προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Στο πρόσωπο πάντως του Φώτη Κουβέλη φαίνεται να συμφωνούν οι προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός, με αποτέλεσμα να φτάνουν (στην… πρόσθεση) τους 171 οι βουλευτές που μπορούν να τον ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναζητούνται, όμως, εννέα με δέκα βουλευτές από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων για να επιτευχθεί ο στόχος.

Με φόντο τις παραπάνω διεργασίες, εντός του μήνα η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου πρόκειται να ξεκινήσει και νέο γύρο διαλόγου με τις κομματικές αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και εκεί θα κριθεί η περαιτέρω πορεία του κόμματος και ο προσανατολισμός των συνεργασιών. Και όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την προκήρυξη εκλογών.

Πράγμα που απεύχονται στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς το κόμμα κινδυνεύει να μην μπει καν στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για την πορεία της ΔΗΜΑΡ θα λάβει ο κ. Κουβέλης, ο οποίος θα καθορίσει με τη στάση του (εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο, που μάλλον θα είναι) την προοπτική του κόμματος αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Σκορπισμένοι βουλευτές και στελέχη

Τα διλήμματα της επιβίωσης, που έχουν ανακύψει μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις με το πάλαι ποτέ ενωτικό κλίμα που έδενε (φαινομενικά όπως αποδείχθηκε) τους συνοδοιπόρους που ίδρυσαν τη Δημοκρατική Αριστερά. Με δεδομένο επίσης ότι σημαντική μερίδα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και πολλές οργανώσεις δεν έχουν σκοπό να προσέλθουν στον προσυνεδριακό διάλογο και κινούνται στην επιλογή της αποχής, δείγμα ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να αποτελέσει πανάκεια για να ξεπεραστεί ο βαθύς διχασμός.

Το γεγονός, δε, ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει ανοίξει διάλογο με όλες τις όμορες δυνάμεις είναι ενδεικτικό της παραίτησής της από μια νέα «αυτοδύναμη» πρωτοβουλία με επιτυχή έκβαση στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ο πρώην γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, παραμένοντας κάθετος στην επιστροφή του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην ενσωμάτωση της ΔΗΜΑΡ με την Κουμουνδούρου (στο πλαίσιο μιας προεκλογικής συνεργασίας). Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης από την πλευρά τους φέρονται να υποστηρίζουν μια ενδιάμεση λύση.

Δηλαδή, να συμβάλει η ΔΗΜΑΡ στην ενδυνάμωση της Κεντροαριστεράς ώστε την επομένη των εκλογών να ανοίξει η συζήτηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως να επιστρέψουν ταπεινωμένοι στην αγκαλιά τους. Από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές για επιστροφή στις ρίζες είναι το στέλεχος Μιχάλης Σαμπατακάκης, στον οποίο, όπως μαθαίνουμε, και «χρεώνεται» η επιστολή Κουβέλη στον Αλέξη Τσίπρα για διάλογο. Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης -ο στενότερος ίσως συνεργάτης του κ. Κουβέλη- στηρίζει τη θέση για διάλογο με όλους μέχρι νεωτέρας ενώ, τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, παρότι στηρίζει τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί επιφυλάξεις και προκρίνει την εξάντληση του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.


Σχολιάστε εδώ